OBELEŽEN 20. OKTOBAR – DAN OSLOBOĐENJA BEOGRADA 1944. GODINE

 

 

Oslobođenje Beograda u Drugom svetskom ratu 20. oktobra obeleženo je uz državne počasti polaganjem venaca na Spomen-groblju “Večna vatra“ i Spomenik Crvenoarmejcu.

Državnu ceremoniju obeležavanja Dana oslobođenja Beograda, predvodila je ministarka Darija Kisić, a vence su položili ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević, predstavnici diplomatskog kora, među kojima  Rusije Aleksandar Bocan-Haračenko, predstavnici SUBNOR i brojna udruženja i građani.

 

Ispred Kluba generala i admirala Srbije venac su položili generali dr Luka Kastratović predsednik Izvršnog veća Kluba, Vukajlo Čađenović, zamenik predsednika Izvršnog veća i Vladimir Pejak rukovodilac Sekcije za tradicije.

Venac je položen i na Spomenik poginulim ruskim veteranima na Avali.

Beogradska operacija (ili Beogradska ofanziva) predstavlja jednu od najvećih i najznačajnijih bitaka na Balkanu  u Drugom svetskom ratu. Operacija je trajala od 12. do 20. oktobra 1944. godine i predstavljala je deo opsežnog operativnog plana Trećeg ukrajinskog fronta Crvene armije i Prve armijske grupe NOV i POJ, nadovezujući se bez zastoja na operacije u istočnoj Srbiji i nastavljajući se gonjenjem neprijatelja kroz Srem. Združene jedinice NOV i POJ i Crvene armije nanele su u ovoj operaciji nemačkoj Grupi armija Srbija težak poraz, oslobodile Beograd, glavni grad Jugoslavije i veliki deo Srbije.