ПРЕМИНУО ВЛАДИМИР СТАРЧЕВИЋ ГЕНЕРАЛ-МАЈОР У ПЕНЗИЈИ

У родном Чачку, изненада је преминуо у 74-твој години живота, генерал-мајор Владимир Старчевић.  Сахрана ће бити  у селу Љубић код Чачка, 3. јула у 13 часова.

 

Генерал Владимир Старчевић рођен је у Чачку 1949. године, где је и завршио основну школу. Ваздухопловну општу средњу вону школу „Маршал Тито“, завршио је у Мостару 1967. године, а Ваздухопловну војну академију 1970. године у Задру. Курс наставника летења завршио је 1971. године.

Командно-штабну академију Ратног ваздухоловства и противваздушне одбране завршио је 1980. године. Дидактичко-методички курс завршио је у Центру војних школа 1981, а Командно-штабну школу оператике Ратног ваздухопловства и противваздушне одбране 1988. године.

У чин генерал-мајора произведен је 1998, а пензионисан је 2005. године.

Обављао је све пилотске и командне дужности у Ратном ваздухопловству и Противваздушној одбрани, као и наставничке дужности у Центру високих војних школа.

Обављао је високе дужности у Команди РВ и ПВО. На дужности команданта Ваздухопловног корпуса је пензинисан 2005. године.

Учествовао је у рату од септембра 1991. до априа 1992. године у Бихаћу и Задру. У време агресије НАТО 1999.године, био је начелник Органа за оперативне послове и обуку у Команди РВ и ПВО.

Генерал Старчевић је одликован Медаљом за војне заслуге, Орденом за војне заслуге са сребрним мачевима, Орденом народне армије са сребрном звездом, Орденом за војне заслуге са златним мачевима и Орденом витешког мача првог степена.