PREMINUO VLADIMIR STARČEVIĆ GENERAL-MAJOR U PENZIJI

U rodnom Čačku, iznenada je preminuo u 74-tvoj godini života, general-major Vladimir Starčević.  Sahrana će biti  u selu Ljubić kod Čačka, 3. jula u 13 časova.

 

General Vladimir Starčević rođen je u Čačku 1949. godine, gde je i završio osnovnu školu. Vazduhoplovnu opštu srednju vonu školu „Maršal Tito“, završio je u Mostaru 1967. godine, a Vazduhoplovnu vojnu akademiju 1970. godine u Zadru. Kurs nastavnika letenja završio je 1971. godine.

Komandno-štabnu akademiju Ratnog vazduholovstva i protivvazdušne odbrane završio je 1980. godine. Didaktičko-metodički kurs završio je u Centru vojnih škola 1981, a Komandno-štabnu školu operatike Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane 1988. godine.

U čin general-majora proizveden je 1998, a penzionisan je 2005. godine.

Obavljao je sve pilotske i komandne dužnosti u Ratnom vazduhoplovstvu i Protivvazdušnoj odbrani, kao i nastavničke dužnosti u Centru visokih vojnih škola.

Obavljao je visoke dužnosti u Komandi RV i PVO. Na dužnosti komandanta Vazduhoplovnog korpusa je penzinisan 2005. godine.

Učestvovao je u ratu od septembra 1991. do apria 1992. godine u Bihaću i Zadru. U vreme agresije NATO 1999.godine, bio je načelnik Organa za operativne poslove i obuku u Komandi RV i PVO.

General Starčević je odlikovan Medaljom za vojne zasluge, Ordenom za vojne zasluge sa srebrnim mačevima, Ordenom narodne armije sa srebrnom zvezdom, Ordenom za vojne zasluge sa zlatnim mačevima i Ordenom viteškog mača prvog stepena.