PREMINUO GENERAL-POTPUKOVNIK MARKO NEGOVANOVIĆ

U Beogradu je 2.novembra ove godine, preminuo general-potpukovnik Marko Negovanović. General Negovanović biće sahranjen 7.novembra u 14.časova na Novom groblju u Beogradu u Aleji zaslužnih građana.

 

General Negovanović je rođen 1935.godine u selu Ostra, opština Čačak.

Osnovnu školu i gimnaziju završio je u rodnom selu i u Čačku. Školu za aktivne artiljerijske oficire završio je u Zagrebu, 1953.godine. Tu je zbog postignutog uspeha dobio počasno zvanje Titovog pitomca.

Pored ostalog, završio je Političku školu JNA 1962, a Visoku školu političkih nauka 1965.godine u Beogradu. Komandno-štabnu akademiju Kopnene vojske završio je 1973, Školu narodne odbrane 1977, a Školu opštenarodne odbrane 1989.godine.

U čin general-potpukovnika proizveden je 1989.godine. Penzionisan je 1992.godine.

Obavljao je niz osnovnih i viših dužnosti. Pored ostalog, bio je načelnik Političke uprave SSNO, te načelnik Uprave bezbednosti SSNO. Bio je pomoćnik saveznog sekretara za narodnu odbranu za političko-pravni sektor, te ministar odbrane u Vladi Republike Srbije.

Odlikovan je Ordenom za vojne zasluge sa srebrnim mačevima, Ordenom narodne armije sa srebrnom zvezdom, Ordenom narodne armije sa zlatnom zvezdom, Ordenom za vojne zasluge sa zlatnim mačevima, Ordenom bratsva i jedinstva sa srebrnim vencem i Ordenom rada sa crvenom zastavom.