OBELEŽEN DAN VOJNIH VETERANA – 4. DECEMBAR

 

U komandama, jedinicama i ustanovama Vojske Srbije 4. decembra 2023. godine,  komemorativnim svečanostima obeležen je Dan vojnih veterana — 4. decembar, u znak zahvalnosti i poštovanja za besmrtna dela boraca koji su se borili za slobodu otadžbine.

U “Kongresnoj sali“ Doma Garde (kasarna Topšider) održana je Svečana akademija uz prigodni kulturno-umetnički program sapodsećanjem na ratove od Prvog Balkanskog rata do agresije NATO.

Na svečanoj akademiji prisutnima se prigodnim govorom obratio ministar odbrana gospodin Miloš Vučević.

 Za dan vojnih veterana određen je 4. decembar kada je 1912. godine potpisano primirje u Prvom balkanskom ratu između  saveznika Srbije, Crne Gore, Grčke i Bugarske, sa jedne strane, i Osmanlijske carevine, kao poražene, sa druge strane.

.

Kraj Spomen-kosturnice vojnika stradalih u srpsko-turskim ratovima i srpsko-bugarskom ratu, Spomen-kosturnice branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu i Spomenika oslobodiocima Beograda u Drugom svetskom ratu, cveće su položili generali Milomir Miladinović i Vladimir Pejak.

Ispred Kluba generala i admirala Srbije vence na Spomenik narodnom heroju majoru Tepiću  i Spomenik Junacima sa Košara  položili su general dr Luka Kastratović i pukovnik Dragomir Krstović.