ЧЛАНОВИ КЛУБА ГЕНЕРАЛА И АДМИРАЛА У СПЕЦИЈАЛНОЈ БРИГАДИ ВС

Елита и дика наше Војске
Током трочасовног боравка у Панчеву генерали су имали прилике да на лицу места сагледају достигнућима специјалаца у обуци за извршавање изузетно значајних и сложених задатака

Министарство одбране 22. децембра организовало је посету чланова Клуба генерала и адмирала Србије Специјалној бригади ВС у Панчеву. Командант те јединице бригадни генерал Илија Тодоров обавестио је пензионисане колеге о организационој структури Специјалне бригаде, потом о специфичностима обуке специјалаца, вежбама, гађањима и сарадњи са сличним јединицама у савременим војскама света. Начелник Штаба Специјалне бригаде пуковник Мирољуб Чупић скренуо је пажњу генерала на новине у процесу доношења одлуке, јер се поступак разликује у односу на онај од пре неколико година.

Специјална бригада је елитна јединица Војске Србије, с традицијом противдиверзантских, противтерористичких, извиђачких, падобранских и ронилачких састава.

У редовима припадника Војске Србије, како је рекао генерал Тодоров, влада веома велико интересовање за ступање у Специјалну бригаду. Када се укаже слободно формацијско место, обично се јави 15 до 20 кандидата, што најбоље говори о рејтингу те јединице у којој се оспособљавају специјалци за најсуптилније задатке од којих често зависи исход операција на бојишту.

Једна од новина која се већ неколико година примењује у Војсци Србије је увођење дужности главног подофицира. Чланови Команде Специјалне бригаде истакли су позитивне ефекте настале увођењем подофицирског кора.

У наставку посете Специјалној бригади генералима у пензији приређен је технички збор, у оквиру које су могли да разгледају целокупно наоружање, али и опрему којом располажу припадници те елитне јединице.

Право изненађење домаћини су приредили у модернизованој филмској стрељани која је у овом часу најсавременија у Републици Србији. Генералима је приказано неколико гађања бојном муницијом. Специјалци су гађали у мете на којима су представљене силуете људи – терориста и талаца. Приказали су такву прецизност која се готово граничи са немогућом мисијом. Пре сваког гађања приносили су мете гледалишту, како би се видело да на њима нема погодака, а након паљбе показивали су мете. Ниједан метак није завршио у силуетама талаца. Погоци су били веома добро груписани. То могу само врхунски оспособљени специјалци који тренирају готово свакодневно. Специјалци су гађали из пиштоља и аутомата, у покрету или лежећи на бок, што је заиста отежавајући положај.

На полигону за обуку изведена је минијатурна вежба откривања експлозива у аутомобилу, извлачење изван аутомобила, детекција савременим радиолошким средствима и деактивација. Потом су специјалци решавали талачку ситуацију у оближњој кући, да би приказ обучености завршили нападом на сеоско домаћинство у којем су се забарикадирали веома добро наоружани терористи. Све у свему, био је то празник за очи.

Генерал-потпуковник у пензији Љубиша Стијимировић, негдашњи командант Корпуса специјалних јединица, одао је признање припадницима

Специјалне бриигаде на приказаним достигнућима у обуци. Пожелео им је ниску добрих резултата и честитао предстојеће новогодишње и божићне празнике.

Бригадни генерал Илија Тодоров уручио је генералу Љубиши Стојимировићу Плакету Специјалне бригаде. У име клуба генерала и адмирала Србије генерал Стојимировић уручио је тротомну књигу о одбрани Савезне Републике Југославије у агресији НАТО-а.

На крају посете, генерали су разгледали Спомен собу Специјалне бригаде.

ЧЛАНОВИ КЛ