„Spomenik žrtava NATO agresije“ u Parku prijateljstva na Ušću

Klub generala i admirala Vojske Srbije u svom Programu rada za 2009. godinu, usvojenom na Izbornoj skupštini 18. novembra 2008. godine, posebno je planirao aktivnosti i zadatke za obeležavanje desetogodišnjice odbrane SR Jugoslavije od NATO agresora.

Jedna od tih aktivnosti je i obnova „Spomenika žrtava NATO agresije“ u Parku prijateljstva na Ušću i paljenje večne vatre.

Klub se pismom obratio predsedniku R. Srbije, Borisu Tadiću, i navedeno pismo cirkulatno dostavio:

  • premijeru Vlade Mirku Cvetkoviću,
  • zameniku predsednika Vlade Ivici Dačiću,
  • podpredsedniku Vllade Jovanu Krkobabiću,
  • ministru za infrastrukturu Milutinu Mrkonjiću,
  • ministru odbrane Draganu Šutanovcu,
  • gradonačelniku Beograda Draganu Đilasu,
  • predsedniku Fonda  za svet ravnopravnih Živadinu Jovanoviću,
  • predsedniku SUBNOR-a R. Srbije generalu Slavku Popoviću i generalima koji se politički angažuju u svojim strankama i na političkoj sceni Srbije.

Sadržaj pisma predsedniku Republike Srbije:

Obnavljanje spomenika i paljenje „večne vatre“

KABINET PREDSEDNIKA REPUBLIKE
PREDSEDNIK REPUBLIKE
gospodin BORIS TADIĆ
–  n a   l i č n o s t   –

 

Gospodine predsedniče,

Skoro sve evropske prestonice imaju svoje trijumfalne kapije i spomenike sa večitom vatrom. Beograd nema.

Kraljevina Jugoslavije polse I svetskog rata podigla je srpskoj vojsci veliki broj spomenika. Po svojoj monumentalnosti, na prvom mestu je Spomenik neznanom junaku na Avali.

SR Jugoslavija učinila je 1999. i 2000. godine napor da žrtvama NATO agresije podigne spomenik sa „večitom vatrom“ u Parku prijateljstva. Spomenik je danas u stanju stida, opljačkan i estetski ruiniran – (slike u prilogu).

U Klubu generala i admirala Vojske Srbije, kao i kod velikog broja građana koji nas kontaktiraju, vlada najdublje uverenje da žrtve NATO agresije: ubijeni civili, posebno deca, poginuli pripadnici Vojske Jugoslavije i MUP-a Republike Srbije zasližuju jedan spomenik sa „večitom vatrom“.

Zato predlažemo obnavljanje spomenika u Parku prijateljstva i paljenje „večne vatre“ 24. marta ove godine, a povodom desetogodišnjice od NATO agresije.

Ovim činom Srbija bi pokazala da poštuje svoje žrtve i agresija bi bila osuđena kao zločin protiv mira. Istovremeno, u Parku prijateljstva spomenik bi simbolizova mir i prijateljstvo među narodima i državama.

Čin reaktiviranja spomenika i paljenje vatre podrazumeva i odgovarajući državni protokol.

Bez obzira na relativno kratak period, ako postoji dobra volja i bude doneta odluka, ovu našu inicijativu mogao bi sigurno da materijalizuje ministar za infrastrukturu g-din Milutin Mrkonjić. Naravno da postoji još jedan prigodan datum za paljenje „večne vatre“, a to je 09. jun – potpisivanje Mirovnog sporazuma u Kumanovu.

S poštovanjem – primite naše srdačne pozdrave.

 

Predsednik skupštine Kluba
general u penziji
Ljubiša R. Stojimirović