Knjiga – Agresija NATO – Ratno vazduhoplovstvo i protivvazdušna odbrana u odbrani otadžbine

Knjiga: Agresija NATO – Ratno vazduhoplovstvo i protivvazdušna odbrana u odbrani otadžbine
Autor: General-pukovnik u penziji Spasoje Smiljanić

Povodom desetogodišnjice od agresije NATO na SRJ general-pukovnik Spasoje Smiljanić, ratni komandant RV i PVO, napisao je knjigu: Agresija NATO – Ratno vazduhoplovstvo i protivvazdušna odbrana u odbrani otadžbine. Knjiga predstavlja autentično svedočanstvo o agresiji NATO i odbrani koju su snage strategijske grupacije RV i PVO izvodile u proleće 1999. godine.

Uz obilje suptilnih analiza, mnoštvo podataka o angažovanim snagama, letelicama i ubojnim sredstvima, o manevrima u prostoru, operativnom, taktičkom i tehničkom maskiranju autor vrlo argumentovano prikazuje sve ono što je prethodilo agresiji i samu agresiju, čime do kraja razgolićuje paklene namere Amerike i njenih saveznika.

Vrlo precizno, sa pouzdanim izvorom podataka, autor ukazuje na neuporedivo nepovoljan tehničko – tehnološki odnos snaga za branioca. Međutim i u takvom odnosu na odbranu ne gleda pesimistički. Oslanjajući se na stručnu, profesionalnu i patriotsku vrednost čoveka – borca, autor čoveka stavlja u centar odbrane i pokazuje da čovek i dalje ostaje bitan faktor oružane borbe.

Na osnovu mnoštva proverenih podataka, stručnih i pa i naučnih analiza, autor izvodi zaključke o novim dimenzijama u strategiji ratovanja i zaključuje da je oružana agresija NATO na SRJ izvedena po konceptu vazdušno-kosmičke operacije. General Smiljanić zaključuje da je strategijski koncept agresije bio prilagođen tzv. ratu bez bitke na kopnu, ali uz stalnu pretnju da do nje može doći.

U knjizi se na posebno vešt način prikazuje maštovitost, domišljatost i vojnička mudrost naše odbrane u izvođenju manevra, maskiranja i obmanjivanja protivnika, kao i racionalna upotreba snaga u borbenim dejstvima. Autor argumentovanao ukazuje i ističe dobre postupke i rešenja, ali isto tako ukazuje i na propuste i greške koje su činili pojedinci i jedinice kao celine.

Knjiga strukturno ima četiri dela. Prvi deo nosi naslov Kosmetska kriza u kome su prikazana osnovna obeležja nastanka i razvoja krize, delovanje međunarodne zajednice na razrešenju krize i pokušaju razrešenja kroz pregovore. Drugi deo nosi naslovAgresija NATO u kome je u više poglavlja opisana agresija: ciljevi, planiranje, model i dinamika izvođenja, angažovane snage, objekti dejstva, upotrebljena ubojna sredstva, posledice i drugo. Treći deo nosi naslov Ratno vazduhoplovstvo i protivvazdušna odbrana u odbrani otadžbine koji obrađuje, u više poglavlja planiranje odbrane, pripremu za odbranu, funkcionisanje u toku rata, posledice i efekte odbrane. U četvrtom delu dat je epilog šta je ratom ostvareno, u kojoj dinamici i koje su posladice rata.

Knjiga je u tvrdom povezu, štampana kolorno, sa 13 priloga (četiri karte), 22 pregleda, sa više tabela i fotografija. Knjiga se može kupiti kod ovlašćenog distributera u Bulevaru Mihaila Pupina (Stari Merkator) Novi Beograd, telefon 064 1108878 i poručiti pouzećem na telefon 065 6963384.