Секција за традиције

 

Секција за неговање традиција, у складу са Статутом Клуба генерала и адмирала Србије, потребама и могућностима својих чланова, организује и усмерава активности на неговању традиција Војске Србије, очувању и развијању угледа и других стручних и професионалних вредности генерала и адмирала, развијању и изградњи војничке етике и кодекса официра Војске Србије, културно – рекреативних и других активности.

Тежиште је на очувању традиција, као једног од најснажнијих извора моралних и других вредности испољених у служби оружаних снага, неговању и преношењу целокупног наслеђа – патриотизма, храбрости, самопрегора, борбених и других врлина.

Борбене традиције српског народа имају свој зачетак у отпору туђину, опеваном у народним песмама и предањима. Косово је створило легендарне ликове, а Први и Други српски устанак, Први и Други балкански рат, Први и Други светски рат дали су мноштво јунака чија дела представљају примере самопрегорне борбе српског народа за слободу.

Традиције створене у борби против НАТО агресије најсвежије су и имају велику вредност у васпитању, у духу љубави према свом народу, отаџбини и слободи.

Секција за неговање традиција организује пригодне манифестације којима се обележавају значајни догађаји из историје Србије и српског народа. Предлаже и иницира организовање округлих столова и других скупова везаних за поједине догађаје из историје Србије и српског народа. Носиоци активности су, начелно, чланови секције, а укључује  и чланове Клуба генерала и адмирала, зависно од могућности, склоности и интересовања.

Секција сарађује са секцијама и комисијама за неговање традиција Савеза потомака ратника 1912 – 1920. године, Савеза удружења бораца НОР-а од 1941 – 1945. године и ослободилачких ратова Србије и других сродних организација.

Тежиште актвности у 2015-ој години било је на обележавању шеснаесте годишњице агресије НАТО на СР Југославију. Поред ушчешћа на међународном округлом столу  „Да се не заборави-не у НАТО“, 23. марта, у организацији Београдског форума за свет равноправних и Клуба генерала и адмирала Србије, Секција је, 24. марта, организовала комеморативне скупове код споменика деци-жртвама агресије НАТО, на Ташмајдану и споменика жртвама агресије НАТО  „Вечна ватра“ у Парку пријатељства на Ушћу, у Београду. Поред организација са којима Клуб сарађује комеморативним скуповима су присуствовале делегације учесника округлог стола, студенти Правног факултета и Факултета политичких наука из Београда, амбасадори Русије, Белорусије, Кубе и Венецуеле, чланови породица погинулих у НАТО агресији, бројна удружења и грађани.

Поред полагања цвећа и венаца на споменике на коммеморатвним скуповима су одржане пригодне беседе. Поред подсећања на велике људске жртве и бесомучна разарања широм земље истакнута је потреба непрекидне борбе за истину о злочиначкој агресији НАТО на нашу земљу и борбе против прекрајања историје.

Према Плану сарадње Министарства одбране и Војске Србије са Клубом, успешно је оганизован обилазак чланова Клуба 1. бр. КоВ и Речне флотиле, у Новом Саду.

Секција се активно укључила у обележавању Дана државности Србије (15.02.), Дана бранилаца отаџбине Руске Федерације (20.02), напада фашистичке Немачке на Југославију 1941. године (6.о4.), пробоја Сремског фронта 1945. године (12.04) ,  два века Таковског устанка (200-те годишњице Другог српског устанка и Дана Војске Србије) и 70-те годишњице победе над фашизмом 1945. године (9.05.).

Делегације Клуба генерала и адмирала, на прву годишњицу смрти генерала и адмирала, чланова Клуба, у договору са њиховим породицама,  положиле су цвеће на њихове вечне куће. Такође, делегација Клуба положила је цвеће на споменик генералу Љубиши Величковићу, 1. јуна у селу Црљенцу, општина Мало Црниће, који је погинуо у НАТО агресији, 1. јуна 1999. године у борбеном распореду 310. ракетног пука противваздушне одбране.

За десету годишњицу агресије НАТО покренут је поступак за обнову и легализацију споменика „Вечна ватра“. Захтев је упућен свим институцијама у Србији. Сви су подржали нашу иницијативу, сем градоначелника Београда. Споменик је делимично обновљен, али није легализован. За петнаесту годишњицу поново је покренута иницијатива за легализацију.споменика. Добили смо, од надлежних органа, уверавања да ће се споменик обновити, легализовати и, 24. марта 2014. године, организовати централни комеморативни скуп. Међутим, крајем 2013. године активности су прекинуте, без објашњења.

Почетком ове године, поводом расписивања конкурса за Споменик српским жртвама палим за Србију у ослободилачким ратовима  (споменик би био на Ушћу у оквиру комплекса „Вечна ватра“), поново је активирана иницијатива Клуба. Делегација Клуба посетила је аутора споменика  и упознала се са свим активностима на подизању споменика. Делегација је примљена и од стране државног секретара у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, надлежног за споменике у Србији, где смо информисани да се министарство залаже за легализацију и очување споменика.

Такође, у мају 2015. године, упућено је писмо председнику Р. Србије, премијеру Р. Србије, министру одбране, министру за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и државном секретау у министарству за рад запошљавање, борачка и социјална питања. Између осталог, у писму је написано:

“ Из средстава јавног информисања видели смо да је расписан конкурс за Споменик српским жртвама палим за Србију у оружаним сукобима на простору бивше Југославије од 1991. године на Ушћу, у Парку пријарељства,  као део комплекса „Вечна ватра“.

Клуб генерала и адмирала Србије подржава иницијативу да се на Ушћу, у Парку пријатељства,  подигне јединствен Спомен парк свим жртвама и борцима палим у ослободилачким ратовима Србије кроз историју, постојећи споменик обнови и упали вечна ватра.

Овим чином Србија би показала да поштује своју историју, своје жртве и борце, а агресија би била осуђена као злочин против мира. Истовремено, у Парку пријатељства Спомен парк са спомеником „Вечна ватра“ би симболизовао мир и пријатељство међу народима и државама.“

 

До краја године Секција ће се ангажовати на обележавању 10-те годињице формирања Клуба (30.06.) и учествовати у обележавању  Дана устанка у Србији 1941.године (7. 07.), 100-те годишњицњ Речне флотиле, Дана ослобођења Београда од фашистичког окупатора 1944. године (20.10.), Дана ослобођења Београда 1918. године (1.11.), Дана примирја у Првом светском рату (11.11.), као и другим активностима према Плану рада и календару обележавања значајних годишњица.