Секција за сарадњу и информисање

 

Извештај о раду за 2015.годину

НА САЈТУ КЛУБА ИМА ШТА ДА СЕ ВИДИ, ЧУЈЕ И ПРОЧИТА

 

У времену између две годишње  Скупшине Клуба /октобар 2014.-октобар 2015./ чланови Секције за сарадњу и информсање највише су радили на припреми и реализацији програма за обележавање јубиларне 10. годишњице  Клуба и модернизацији сајта Клуба генерала и адмирала Србије.

Свечана седница Скупштине Клуба у част јубилеја 25. јуна 2015. у Дому Војске Србије била је најбоља илустрација дефинитивне афирмације места и улоге Клуба генерала и адмирала Србије у нашој држави и друштву. Тон и садржај свечаних беседа и поруке Начелника Генералштаба генерала Љубише Диковића и акадамика Драгољуба Живојиновића у име Српске академије наука, прусуство министра одбране Братислава Гашића, других званица и добитника јубиларних признања посебно су допринели томе.

По оцени високих званица, чланова и пријатеља Клуба, шефова протокола Министарства одбране и Војске Србије и добитника признања свечаност је протекла на највишем нивоу.

Извештаји, видео записи и галерија слика о том догађају објављени на сајту Клуба, такође су на високом новинарском и техничком нивоу.

Посебан допринос прослави јубилеја чланови Секције дали су монографији „Клуб генерала и адмирала Србије 2005-2015.“ ауторским  прилозима  и документацијом о сарадњи са институцијама и удружењима грађана, сарадњи са средствима информисања у земљи и свету, представљању књига, филмској продукцији, међународној сарадњи и добитницима признања. Монографија је представљена на свечаном скупу у Дому Војске Србије и подељена члановима Клуба, високим званицама и добитницим јубиларних признања.

На основу Правилника о врстама признања и критеријумима за њихову доделу разрадили смо дизајн, изабрали најповољнијег извођча и урадили прву серију медаља српских генерала и адмирала „Цар Душан Силни“. Највише признање за изванредне резултате у раду и афирмацији Клуба у земљи и иностранству додељено је  и на Свечаној седници 25. Јуна уручено четрнаесторици генерала и адмирала.

Поводом јубилеја урађене су и значке за чланове и пријатеље клуба. Секција је  припремила и посебно дизајниране јубилрне захвалнице које су уручене Министраству одбране, Генерлштабу Војске Србије, Српској академији наука и уметности, СУБНОР Србије и другим организацијама и појединцима за изванредну сарадњу и афирмацију Клуба у земљи и свету.

У оквиру међународне сарадње наши представници учествовали су у раду Међународног коносултативног комитета (МКК)  организција резервних официра на састанцима у Москви, Бечу и Паризу. На посебном заседању МКК у седишту УНЕСКО у Паризу свечано је обележена 70. годишњице Победе над фашизмом. Тим поводом наши стални представници у МКК генерали Пантелић и Шкорић уручили су захвалнице Клуба за сарадњу и допринос афирмацији Клуба генерала и адмирала Србије организацијама француских војних ветерана и главном домаћину организацији УНЕСКО.

На маргиама великих међуародних сусрета вођени су разговори са чланицама МКК и представницима земаља домаћинa. За билатералне сусрете и размену посета са Клубом генерала Словачке и другим организацијама са којима имамо протоколе о сарадњи није било финансијских средстава.

У сарадњи са генералним секретаром Председништва МКК у Београду је 9. априла 2015. одржана велика промоција специјалног броја часописа “Официрско братство“ на руском и енглеском језику и документарног филма о Међунродној научној конференцији о Првом светском рату, која је у организацији МКК и Клуба генерала и адмирала Србије одржана у Београду априла 2014. године.

У часопису су објављена сажета излагања свих учесника из 20 земаља, савезника и противника у Првом светском рату, три међународне организације војних ветерана, обраћање министра одбране Небојше Родића и пријем код председника Републике Томислава Николића са  закључцима конференције. Све је илустровано фотографијама у боји и штампано на високом графичком нивоу.

На истој свечаности у Београду приказан је документарни филм о Међунродној научној конференцији у Београду. Филм су снимали репортери и редитељи из састава Секције за сарадњу и информисање у Београду, а монтирали и синхронизовали руски аутори у филмском студију МКК у Москви.

Посебан допринос свечаном скупу генерала и адмирала Србије дала је изванредна представа „Солунци  говоре“ у извођењу глумаца из Академије уметности у Београду и Бањалуци. На основу аутентичних записа Антонија Ђурића у истоименој књизи у режији Цисане Мурусидзе и продукцији ДушанаЂоковића  дочарали су легендарне  епизоде српских ратника из времена Великог рата.

Студенти Академије уметности снимили су истовремено и монтирали документарни филм  са заједничке свечаности поводом представљања специјалног броја часописа „Официрско братство“, документарног филма и позоришне представе у славу и част српских ратника. Филм је објављен на сајту Клуба.

У Београду  је 16 .марта 2015. потписан протокол о пословно-техничкој сарадњи Клуба генерала и адмирала Србије и Академије уметности у Београду. На седници извршног одбора Клуба споразум су потписали председкик скупштине генерал-пуковник др Видоје Пантелић и председник Академије уметности Душан Ђаковић. На основу протокола ради се на реализацији нових пројеката.

У оквиру протокола о сарадњи са Факултетом безбедности Универзитета у Београду припремљена је монографија „Клуб  генерала и адмирала Србије 2005-2015“. На факултету је извршена припрема, прелом и лектура текста. На основу техничке припреме и прелома  текстови су штамани у другој фирми на високом графичком нивоу. То је друга књига штампана на основу прелома на Факултету безбедности. Прва је објављена 2014. као четврти том зборника „Војска Југославије у одбрани од агресије НАТО 1999.“

Са Савезом бораца народноослободилачког рата и дргим удружењима које негују традиције ослободилачких ратова Србије настављена је успешна сарадња на обележавању историјских догађаја, научним скуповима и конфренцијама, представљању књига и часписа, информисању јавности  и сарадњи у електронским гласилима.

Поводом шеснаесте годишњице агресије НАТО са Београдским форумом за свет равноправних и СУБНОР Србије у Београду је 23. марта одржан  округли сто  „Да се не заборави – не у НАТО“. Уводни реферат имао је генерал-потпуковник Јован Милановић. Контраадмирал Бошко Антић посебно је представиио четврту књигу зборника „Војска Југославије у одбрани од агресије НАТО 1999.“ По традицији организатори су 24. марта положили цвеће на Споменик погинулој деци на Ташмајдану и код Споменика „Вечна ватра“ одали пошту свим жртвама агресије.

Опшинска организација резервних војних старешина из Апатина наставља вишегодишњу сарадњу са Клубом генерала и адмирала Србије. У центру за културу представља ауторска дела наших чланова и  редовно обележава годишњице агресије НАТО новом поставком  изложбе фотографија „Да се никад не заборави“, која је после Београда обишла многе градове у земљи и иностранству. У Апатину изложбу  редовно посећују ученици основних и средњих школа, припадници  ВС и грађани овог и суседних места. На отварању говоре генерали из састава Клуба. За вишегодишњу сарадњу Клубу генерала и адмирала Србије додењена је марта ове године Плакета организације резервних војних старешина општине Апатин, а генералу Петру Шкрбићу захвалница. На предлог секције Клуб је председнику Скупштине Живораду Смиљанићу и општинској организацији резервних војних старешина доделио јубиларне захвалнице.

Представљање књига у издању Клуба генерала и ауторских дела наших генерала и адмирала настављено је и ове године у Дому Војске Србије, на скуповима Београдског форума и трибини научног друштва „Милутин Миланковић“. На трибини је гостовао генерал-мајор Слободан Петковић са грпом аутора врло запажене књиге о последицама дејства муниције са осиромашеним уранијумом за време агресије 1999. Контраадмирал Бошко Антић представио је на округлом столу Београдског форума четврти том зборника „Војска Југославије у одбрани од агресије НАТО 1999.“ а Клуб генерала књигу генерала  Миодрага Симића и Стаменка Николиа „Истине и заблуде о петом октобру 2000“.

Екслузивна сведочанства генерал-пуковника Миодрага Симића и генерал-потпуковника Стаменка Николића о догађајима у врху државе и власти, улози Војске и одлукама Генералштаба, о узроцима и последицама петог октобра 2000. предствљена су премијерно 21. септембра 2015. у Свчаној сали Дома Војске Србије. О књизи су говорили аутори, министар иностраних послова у Влади Савезне Републике Југославије Живадин Јовановић и рецензенти  генерали Лука Кастратовић и Петар Шкрбић. Сви су говорили као учесници и сведоци октобарских догађаја. По атмосфери у препуној сали Дома ВС,  генерала и адмирала, тону  излагања и интересовању да  књигу купе са потписом аутора, то је била једна од најбољих промоција у организацији Клуба генерала и адмирала Србије

О књизи „Истина и заблуде о петом октобру 2000.“извештавали су ТВ СТУДИО Б и ТВ МОСТ Нови Сад. Догађај су најавили листови „Војни ветеран“ и „Политика“, а прве коментаре „Сведок“ и „Геополитика“. Књигу су најавили и о промоцији извештавали сајтови Клуба генерала, Београдског форума за свет равноправних, Удружења војних пензионера. У емисији „Питања и одговори“ ТВ Палма из Јагодине у октобру 2015. емитовала је уживо и у неколико реприза разговор са ауторима књиге пензионисаним генералим Симићем и Николићем.

Информисање јавности о активностима Клуба било је боље од претходних година. На сајту Министарства одбране објављени су  сви наши пријеми и сусрети са министром одбране и начелником Генералштаба Војске Србије. Магазин „Одбрана“ је посебно на две стране представио Клуб генерала и адмирала Србије поводом јубиларне 10. годишњице Клуба.

О раду Клуба у протеклом периоду извештавали су агенције Танјуг и Фонет, телевизије Студио Б, Мост и Палма плус, РТВ Крушевац и Апатин, сајтови Медија центра „Одбрана“, СУБНОР-а Србије, Београдског форума  и дргих организација са којима Клуб има договоре о сарадњи.

О Клубу и члановима Клуба писали су “Политика“, “Вечерње новости“ ,“Војни ветеран“, подгорички „Дан“, магазини „Одбрана“, “Печат“, “Сведок“ и „Геополитика“, часопис “ Добровољачки гласник“, месечник “ Војни инвалид“, лист“ Борац“ и локална гласила.

Највише запажених информација у иностранству објавили су журнал „Официрско братство“ и нови сајт МКК. Специјални број „Официрског братства“ и документарни филм о Првом светском рату дистрибуирани су свим чланицама МКК, дипломатским представницима, војним изасланицима и библиотекама многих земаља, што је дало значајан допринос афирмацији нашег Клуба у свету.

Анализа садржаја објављених прилога у штампи и телевизијским емисијама у нашој земљи показује да су највише  добрих извештаја и специјалних емисија имали ТВ Палма плус и ТВ Мост. По броју и квалитету штаманих извештаја и коментара на првом месту је и ове године „Војни ветеран“, гласило Удружења војних пензионера Србије.

У протеклом периоду знатно је измењен изглед и садржај сајта Клуба. Више информација, видео записи, документа Клуба, последњи поздрав и пошта преминулим генералима и адмиралима са биографским подацима, архива вести, фото галерија, модерни дизајн и друге новине показали су нове квалитете и домете у информисању јавности и чланова клуба. На тој платформи постоје могућности за нове садржаје и техничка решења са квалификованим оператером, пре свега.

Праву илустрцију могућности новог сајта приказали су аутори   и уредници извештаја, видео записа и фотогалерије  о свечаној седници Скупштине  у част јубиларне 10. годишњице Клуба генерала и адмирала Србије. На сајту има шта да се види, чује и прочита.

На сајту Клуба објављене су информације и фото илустрације готово о свим активностима у земљи и иностранству у 2015.години.

Сва сећања за рубрику „У спомен“ о преминулим генералима уређена су у секцији.

Чланови Сексије за сарадњу и информисање разматрали су сва питања из програма рада и радили у пленуму, пресс центру и тимовима. Секција има 18 активних чланова.

Велики допринос за успешан рад Сајта и наше секције дао је администратор генерал у пензији Добривоје Вељковић.