Одржана седница Скупштине Клуба генерала и адмирала Србије

 

Редовна седница годишње скупштине Клуба генерала и адмирала Србије одржана је 7. новембра у Дому ВС у Београду . После интонирања државне химне и отварања седнице, одата је пошта генералима и адмиралима преминулим између две седнице Скупштине.

Извештај о раду поднео је досадашњи председник Скупштине Клуба генерал-пуковник у пензији Видоје Пантелић. На почетку излагања он је рекао:

-Ево нас на дванаестој редовној Скупштини нашег удружења , која је истовремено и изборна по четврти пут. Налазимо се у другој деценији рада. У протекле четири године одржали смо и три ванредне скупштине Клуба. Ово је наше петнаесто скупштинско окупљање, а седмо од изборне скупштине 2012. године. У овом изборном периоду, услед изненадне смрти председника генерала Љубише Стојимировића, одржали смо и једну ванредну изборну скупштину у јуну 2014, када су бирани нови председник скупштине и председник Извршног одбора.

dsc_0021У наставку излагања Пантелић је нагласио да је све ово време Клуб радио у складу са Статутом, Програмом рада и планским документима, а све у складу са Законом о удружењима. Сва документа, књиге и евиденције су израђени на реалној основи и иновирана према реалним потребама и устројена ажурна архива. Усвојен је нови знак Клуба, уведена спомен-медаља поводом 100 година од Првог светског рата, затим Медаља српских генерала као највише клупско признање. Редизајнирана је захвалница и установљен облик плакете као признања. Клуб је професионално и статутарно чврсто остао на позицији нестраначког и независног недобитног удружења. О клубу се не говори негативно, а сваки наступ у јавности, било у земљи или иностранству, афирмативан је.

-Оцењујем да су Подружница у Нишу као и сви органи Клуба -Извршни одбор, Надзорни одбор, Статутарна комисија и Суд части умешно и ефикасно руководили радом клуба, уз поштовање планске, финансијске и моралне дисциплине, о чему сведоче резултати које смо имали у ове четири године, за шта заслужују наше највише признање и поштовање, рекао је Пантелић.

 

Обележавање значајних догађаја из историје

Осврћући се на сарадњу са Министарством одбране, генерал Видоје Пантелић је рекао:

-Сведоци сте да је та сарадња и однос према Клубу, према генералима и ветеранима уопште, битно измењен и побољшан у нашу корист. И захвалан сам надлежним из тих институција што су нам обезбедили простор за рад као и ову или друге просторе без накнаде, што су нам омогућили да се непосредним обиласком упознајемо за борбеним саставима и установама наше војске, што нам излазе у сусрет у реализацији актуелних предавања, што су нам пружали велику помоћ у реализацији сложених задатака које смо спроводили, што су кроз пројекте подржали нашу издавачку делатност и што смо на крају присутни на многим актуелним значајним догађањима и пригодним скуповима МО и ВС, као што су промоције, парада, дефилеи, годишњице, и слично. За реализацију ове сарадње посебно захваљујем Управи за традицију, стандард и ветеране.

Клуб је обележилио два велика јубилеја, 100 година од почетка Првог светског рата и 70 година победе над фашизмом, затим 15-годишњицу агресије НАТО-а, а чланови су учествовали у низу других државних манифестација.

У оквиру издавачке делатности објављене су четири књиге. Клуб је у копродукцији са ,,Застава филмом“ у режији резервног генерала Душана Војводића снимио филм „Зов Африке“, у славу и част српских ратника и стогодишњице искрцавања српске војске у Бизерти 1916. године, који је на првом Међународном фестивалу документарних филмова и телевизијских програма „За свет без рата и војних конфликата“ у Москви јуна 2016. године  освојио највише признање фестивала ‒ „Кристални свет“.

На Осмој изборној Скупштини 28. 11. 2012. донета је одлука о учлањењу Клуба у међународну асоцијацију под називом Међународни консултативни комитет организација официра у резерви и пензији (МКК).  На основу те одлуке 2013. Клуб је примљен у пуноправно чланство. Тада је измењена и организациона структура МКК, тако што је формиран Регионални савет за југоисточну Европу са седиштем у Београду. Представник Клуба изабран је за потпредседника МКК, а уједно и за председника Регионалног савета за ј/и Европу, што говори о нивоу уважавања Клуба у оквиру МКК и региона. Остварена је сарадња са официрским ветеранским удружењима из још пет држава и контакти са више од тридесет ветеранских организација, укључујући и Светску ветеранску организацију.

 

Захвалност свима који су радом афирмисали Клуб

-У односу на државне институције, наш основни циљ треба да остане сарадња са свима из области одбране , а посебно са Министарством одбране и Војском Србије, нашим природним исходиштем, подвукао је Пантелић.

На крају обраћања генералима и адмиралима он је рекао:

-Дозволите ми на крају да свима захвалим у име свих оних који су до сада били у органима Клуба, а и у своје лично, на поверењу и сарадњи, а да новоизабраним органима зажелим да још боље од нас представљају и воде Клуб у наредном периоду.

Председник Извршног одбора Клуба генерал-потпуковник у пензији Златоје Терзић говорио је о раду тог тела и секција при Клубу у протеклих годину дана. Сумирао је кратко рад податком да је планирано 17 задатака, те да су сви реализовани.

-У оквиру реализације задатака посебно бих истакао наставак добре сарадње са Министарством одбране и Војском Србије. Резултат је организовање изложбе ,,Да се не заборави“, први пут од настанка (2009) у домовима Војске Србије у Београду, Нишу и Земуну. Такође су организоване посете бази „Југ“ и Другом центру за обуку у Ваљеву. Одобрено нам је бесплатно коришћење просторија Дома Војске Србије за активности (седнице Скупштине Клуба, презентације књига, комеморације итд.), као и брода „Козара.“ у оквиру свечане седнице Скупштине. Клуб је организовао посету манастиру ,,Хиландар“. Чланови су учествовали у обележавању значајних годишњица из наше историје. Једна од активности су и обиласци тешко покретних и старијих чланова Клуба, навео је, између осталог, Терзић.

Потом је генерал-мајор у пензији Стојан Марковић поднео извештај Подружнице у Нишу. Између осталог он је пренео захтев чланова да Клуб одлучније делује када је у питању здравствено обезбеђење војних осигураника и заштита стечених права у области пензијско-инвалидског осигурања.

У извештају председника Надзорног одбора генерал-мајора у пензији Петра Ћорнакова наведено је да су учињени значајни позитивни помаци у раду Клуба.

-Клуб је значајно унапредио материјално-финансијско пословање, нарочито после доношења Правилника о МФП (крајем 2014. године), које се огледа у увођењу интерне контроле, попису и евиденцији материјално-техничких средстава, већем поштовању законитости приликом уговарања роба и услуга, навео је Ћорнаков, који је изнео и неколико предлога. Како су се чланови Клуба изјаснили, те предлоге ће изучити нови састав Извршног одбора и предложити мере.

 

Помоћ колегама у одбрани пред судовима

После извештаја Слободана Петковића, генерал-мајора у пензији о томе шта је предузето да се помогне генералу у пензији Бориславу Ђукићу, ухапшеног у Црној Гори, па испорученог Хрватској, огласило се неколико чланова Клуба, подржавајући напоре да се ангажују стручњаци из редова генерала, како би се олакшала одбрана оптужених. Петковић је, између осталог, рекао:

-Суочени смо са чињеницом да се поједине наше колеге хапсе (другима се прети хапшењем), и организује им се суђење за „ратне злочине“ које су „починили“ у протеклим догађањиима на територији СФРЈ или СРЈ деведесетих година прошлог века. Поједине невладине организације на територији Србије траже, а од међународних институција се најављује, други круг суђења за „злочине“ почињене на Косову и Метохији.

Петковић је предложио да Скупштина Клуба задужи Извршни одбор да предузме мере код надлежних органа Републике Србије и покрене питање пружања помоћи од стране државе Србије (материјалне, правне и друге), њеним грађанима којима се суди за ратне злочине.

Наведен је и пример генерала у пензији Новака Ђукића који је осуђен у БиХ за наводне ратне злочине. Ангажовањем експерата из четири државе и извођењем доказа, установљено је да јединица која је потчињена генералу Ђукићу није испалила артиљеријску гранату за коју је осуђен.

О раду Статутарне комисије говорио јњ председник тог тела генерал-мајор у пензији Владимир С. Пејак, који је у закључку истакао да ,,у раду Клуба за период који се подноси извештај није било повреде Статута, нити је покренут поступак за испитивање повреде Статута.

Суд части, како је рекао генерал-мајор у пензији Милош Ђошан, у протеклом периоду није имао посла, што значи да се нико од чланова Клуба није огрешио о официрски кодекс и Статут Клуба.

Скупштина Клуба пре годину дана донела је одлуку да се формира комисија која ће да предложи измене и допуне Статута. За председника Комисије одређен је генерал-потпуковник у пензији Стаменко Николић. Реч је о прецизирању и допуни појединих чланова Статута, којима је отворен пут за успешнији рад Клуба. Сви предлози комисије, укључујући и онај који је на седници формулисао генерал-мајор у пензији Петар Ћорнаков, једногласно су прихваћени.

 

Држави дају све што могу, а ништа не траже

За новог председника Скупштине Клуба генерала и адмирала Србије изабран је генерал-потпуковник у пензији Миломир Миладиновић, а за председника Извршног одбора генерал-мајор у пензији Лука Кастратовић.

Извршни одбор Клуба сачињаваће генерали у пензији Милош Ђошан,

Видоје Живковић, др Винко Пандуревић, др Тодор Петковић, Милен Симић, Љубисав Тодоровић, др Радован Томановић, Мирко Томовић, Мирослав Филиповић и Вукајло Чађеновић. У Надзорни  одбор Клуба изабрани су Саво

Сокановић, Ђуро Ћелић и Асим Хаџиефендић. Новоизабрани чланови Статутарне комисије су Милош Гојковић, Владимир Пејак и Бранко Фезер. Суд части сачињавају Владимир Брдар, Стаменко Николић и Хранислав Стевановић.

После саопштавања изборних резултата, на позив досадашњег председника Скупштине генерала Пантелића, присутнима се обратио нови председник генерал Миломир Миладиновић:

%d0%bc%d0%b8%d0%bb%d0%be%d0%bc%d0%b8%d1%80-%d0%bc%d0%b8%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8%d1%9b  -Захваљујем на указаном поверењу за избор за председника нашег удружења Клуба генерала и адмирала Србије. Истовремено изражавам задовољство не због избора, већ због оствареног јединства у избору предложених кандидата у целини, са вером да ће то јединство бити присутно и у реализацији постављених задатака, односно Програма рада за идућу годину, у складу са важећим прописима и Статутом. Настојаћу да сугестије и предлоге које је досадашњи председник Скупштине дао приликом обраћања  реализујем са тежиштем на даљој успостави добрих односа са свим државним органима, а посебно са Министарством одбране и Генералштабом Бојске Србије. Наравно, не занемарујући ни даљу сарадњу са удружењима сличног профила, обавеза и задатака. Ми, када је држава у питању, не тражимо ништа, а можемо много да дамо. Чланови нашег удружења су завршили пет нивоа школовања: основно, средње, академију или слично, комадно-штабну академију или слично, школу националне одбране. Не рачунам велики број вас који сте завршили факултете независно од војне школе, не рачунам велики број курсева у трајању од три до 12 месеци. Не рачунам оне који су магистрирали или докторирали у војним или другим наукама, што довољно говори о томе колике су наше могућности, шта можемо да пружимо држави. Просек школе изнад 16 година нема међу својим члановима ниједно друго удружење на простору Србији. То је велики капацитет и гаранција да можемо Програм, уз одговорајућу сарадњу руководства Клуба, то јест Извршног одбора и вас чланова успешно да реализујемо.

Окупљени генерали и адмирали усвојили су Програма рада за 2017. годину, из којег издвајамо студију ,,Војска Југославије у одбрани од агресије НАТО-а“ (радни наслов), чију основу сачињавају реферати са три округла стола на ту тему, затим радови чланова Клуба на скуповима других институција и удружења, као и објављене књиге и чланци припадника ВЈ и свих оних аутора из земље и иностранства који у својим делима обрађују ту тему. Један од задатака је и активно учешће у раду Удружења војних пензионера Србије и Удружења ратних војних инвалида на решавању питања од статусног и егзистенцијалног интереса ове популације грађана Србије. У контекст тог задатка доводи се и утицај Клуба на доношење закона и других прописа који регулишу социјални и друштвени статус корисника војне пензије.