ПРЕМИНУО БОЖО ДЕНДА, ГЕНЕРАЛ-ПОТПУКОВНИК У ПЕНЗИЈИ

 

 

Божо Денда, генерал-потпуковник у пензији преминуо је у 88-ој години живота у Београду. Комеморација генералу Денди je 14. новембра у 10.00 часова у Дому Војске у Београду, а сахрана је истог дана у 13.00 часова на новом бежанијском гробљу.

Генерал Божо Денда, рођен је 20.јануара 1931 године у селу Суви До, општина Липљани на КиМ. Ту је и завршио основну школу 1943. године. Средњу економску школу завршио је 1947, као и 2 године правног факултета. Противавионско училиште завршио је 1949. године у Задру, као и школу усавршавања противавионско-артиљерисјких официра и течај командира батерија 1956.године. Затим је завршио преобуку на ракетном систему Двина, 1963.године. Командно-штабну академију РВ и ПВО завршио је 1975. године у Београду, а Школу националне одбране 1988. године.

У чин потпоручника је унапређен 1949. године, у чин генерал-мајора 1975, а у чин генерал-потпуковника 1988. године. Пензионисан је 31.децембра 1991.године.

Током службовања вршио је командирске и руководеће дужности у РВ и ПВО. Поред формацијских дужности био је и ментор за генералски чин и магистарске радове, као и члан комисије за докторске дисертације. Био је на специјализацији у Русији, где је успешно одбранио дипломски рад на тему „Проблеми ПВО у нападној операцији фронта“. Војно-теориској мисли дао је допринос кроз пројекат „Организација јединственог система ПВО Оружаних снага СФРЈ“, чији је био носилац. Био је предлагач и непосредни реализатор пројекта „Јединствено школовање кадра ПВО у ШЦ ПВО“.

Генерал Денда је службовао у Бањалуци, Задру, Београду, Сарајеву, враћајући се поново у неке од ових гарнизона.

Одликован је Медаљом за војне заслуге са сребрним мачевима, Орденом Народне армије са сребрном звездом, Орденом за војне заслуге са златним мачевима, Орденом Братства и јединства. Добитник је Повеље и Плакете безбедности СИВ СФРЈ, Плакете РВ и ПВО, Плакете РМ.