СВЕЧАНИ ДОЧЕК ГЕНЕРАЛА ЛАЗАРЕВИЋА У НИШУ

После десет година и десет месеци проведених у тамницама Хашког трибунала, генерал-пуковник Владимир Лазаревић, ратни командант Приштинског корпуса Војске Југославије, у пратњи министра правде Николе Селаковића и министра одбране Братисла Гашића, вратио се у домовину.Дочек 2

ДочекНа аеродрому „Константин Велики“ у Нишу 3.децембра 2015. генерала Лазаревића дочекали су и најсрдачније поздравили чланови  породице, градоначелник Перишић и многи грађани Ниша, министри Никола Селаковић, Братислав Гашић и Александар Вулин, начелник Генералштаба  генерал Љубиша Диковић, командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, чланови Клуба генерала и адмирала Србије из Ниша, Београда и других места  из Србије, владика Теодосије, припадници Војске и Министарства унутрашњих послова, многи борци, саборци и пријатељи чувеног команданта, који је рекао:

„Хвала вам на оваквом дочеку, драги пријатељи. Ево ме међу вама јер сам успео да преживим хашко губилиште. У Хашком трибуналу нисам осуђен ни за једно конкретно недело.  Нисам осуђен  ни за једно конкретно недело, моје или било ког припадника Приштинског корпуса од преко 70.000 бораца. Ни за једно недело против живота и интегритета било ког цивила или ратног заробљеника, ни за једно недело против било чије имовине, ни за једно кршење правила или обичаја ратовања. Осуђен сам зато што сам наводно,  помагао у протеривању албанског становништва. Зато што сам командовао Приштинским  корпусу и вама. И то без иједног материјалног доказа.

Морам посебно да нагласим да су моји страдали саборци, њих 600 погинулих и више од 2000 рањених, увек и у сваком часу  били извор мог опстанка. Остао сам жив и издржао све,  дубоко уверен у правду и истину. Претекао сам и ово губилиште јер сам убеђен у немерљиву вредност жртвовања за слободу своје земље и у славу наших предака и част потомака“, рекао је,  бурно поздрављен,  генерал Лазаревић.

Министри Селаковић, Гашић и Вулин оценили су да је повратак генерала Владимира Лазаревића велики дан за Србију.  „Генерал Лазаревић је човек захваљујући коме су данас слободни и Ниш и Врање, и Београд, Нови Сад и Суботица, Крушевац, Ваљево и Краљево и други градови и села у нашој земљи“,  рекао је министар правде Никола Селаковић.

„Овај импресивни скуп је доказ да народ Србије воли генерала Лазаревића и Војску Србије. И у овом часу ваља рећи да се тактике нешег генерала примењују и изучавају на врхунским америчким војним школама“, каже министар  одбране Братислав Гашић.

Министар Александар Вулин је рекао да је Србија још једном доказала да не заборавља и показала колико јој је стало  до оваквих људи какав је генерал Владимир Лазаревић.

Дочек 1

Чланови Клуба генерала и адмирала Србије, који су прусуствовали дочеку у организацији Подружнице из Ниша, изразили су генералу Лазаревићу срдачну добродошлицу са жељама за добро зрваље, личну и породичну срећу и пренели велику захвалност војних ветерана за достојанствено и високоморално држање на суду при заступању истине и правде у одбрани Републике Србије и Савезне Републике Југославије на Косову и Метохији 1988.и 1999. године од шиптарских терористичких снага и злочиначке агресије НАТО. При обраћању јавности генерал Лазаревић је посебно захвалио свим члановима Клуба генерала који су  на било који начин учествовали у припреми и самој одбрани на суду у Хагу, као и свима који су га подржавали у одбрани истине о деловању Војске Југославије, посебно Приштинског корпуса и Треће армије на Косову и Метохији.

И на путу од аеродрома до породичног дома Нишлије и саборци из многих крајева Србије срдачно су поздрављали повратак  генерала у свој град на Нишави. Са фотографијама и насловом преко целе стране „Дочек за генерала Владимира Лазаревица“ новине су објавиле :“Цео Ниш био је јуче, у четвртак, 3. децембра,  у знаку повратка команданта Приштинског корпуса и Треће армије Војске Југославије из Хага“. Министри су оценили: “Повратак генерала Лазаревића је велики дан за Србију.“