77 ГОДИНА ПРОБОЈА СРЕМСКОГ ФРОНТА

 

Полагањем венаца и одавањем државних и војних почасти у Адашевцима код Шида, у оквиру Спомен-комплекса, обележено је 77 година од пробоја Сремског фронта,

битке која је означила окончање Другог светског рата на

територији Србије. Током 175 дана борби погинуло је око 13.500

бораца НОВЈ-а, углавном младића из Србије и Црне Горе, али

тачан број именом и презименом никада није утврђен.

На овом свечаном скупу, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Дарија Кисић,рекла је да су наша слобода и мир скупо плаћени животима храбрих предака и да су данашње генерације дужне да ту слободу и мир чувају.

На церемонији обележавања 77 година пробоја Сремског фронта, говорили су и председник Општине Шид Зоран Семеновић и председник СУБНОР-а Видосав Ковачевић.

Венце су положили и представници Министарства одбране и ВојскеСрбије, преживели учесници ове велике битке, дипломатски представници, представници АП Војводина, Сремског управног округа, Општине Шид, Града Сремска Митровица, СУБНОР-а Србије и СУБНОР-а из земаља у окружењу, као и велики број борачких удружења, удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и грађани. Испред Клуба генерала и адмирала Србије венац су положили генерали др Лука Кастратовић, Вукајло Чађеновић и др Владимир Пејак. Сремски фронт је једно од најтежих и најтрагичнијих српских, али и бојишта Другог светског рата, на коме је у рововској борби, од октобра до 12. априла 1945. године, учествовало око 250.000 војника на обе стране. Фронт је успостављен пошто су отпочеле завршне борбе за ослобођење Београда и целе земље, када је формирана борбена линија дуж западних граница Срема. Немци су тај фронт држали због извлачења делова армије из Грчке, Македоније и са Косова и Метохије и зато су га очајнички бранили. Пробој је почео у зору, 12. априла, артиљеријском припремом од 15 минута из 120 оруђа и дејствима из 50 авиона у два налета, а недуго затим кренуле су на јуриш дивизије првог ешалона и за кратко време заузеле главни одбрамбени појас непријатеља.Током борби на Сремском фронту, које су трајале 175 дана, погинуло је 13.500 бораца НОВЈ-а, углавном младића из Србије и Црне Горе, али тачан број именом и презименом никада није утврђен. Совјетска Црвена армија изгубила је 1.100 војника, бугарска Народна армија 623 и бригада Италије 163 борца, док је на страни непријатеља погинуло око 30.000 војника. После пробоја Сремског фронта, у садејству са савезничком офанзивом, југословенске снаге су за непуних месец дана ослободиле целу територију земље, Истру и словеначко приморје, док је неколико јединицадоспело до Трста и Караванки.