Секција за традиције

 

Секција за неговање традиција, у складу са Статутом Клуба генерала и адмирала Србије, потребама и могућностима својих чланова, организује и усмерава активности на неговању традиција Војске Србије, очувању и развијању угледа и других стручних и професионалних вредности генерала и адмирала, развијању и изградњи војничке етике и кодекса официра Војске Србије, културно – рекреативних и других активности.

Тежиште је на очувању традиција, као једног од најснажнијих извора моралних и других вредности испољених у служби оружаних снага, неговању и преношењу целокупног наслеђа – патриотизма, храбрости, самопрегора, борбених и других врлина.

Борбене традиције српског народа имају свој зачетак у отпору туђину, опеваном у народним песмама и предањима. Косово је створило легендарне ликове, а Први и Други српски устанак, Први и Други балкански рат, Први и Други светски рат дали су мноштво јунака чија дела представљају примере самопрегорне борбе српског народа за слободу.

Традиције створене у борби против НАТО агресије најсвежије су и имају велику вредност у васпитању, у духу љубави према свом народу, отаџбини и слободи.

Секција за неговање традиција организује пригодне манифестације којима се обележавају значајни догађаји из историје Србије и српског народа. Предлаже и иницира организовање округлих столова и других скупова везаних за поједине догађаје из историје Србије и српског народа. Носиоци активности су, начелно, чланови секције, а укључује  и чланове Клуба генерала и адмирала, зависно од могућности, склоности и интересовања.

Секција сарађује са секцијама и комисијама за неговање традиција Савеза потомака ратника 1912 – 1920. године, Савеза удружења бораца НОР-а од 1941 – 1945. године и ослободилачких ратова Србије и других сродних организација и удружења.

Поред полагања цвећа и венаца на споменике на комеморативним скуповима су одржане пригодне беседе. Поред подсећања на велике људске жртве и бесомучна разарања широм земље истакнута је потреба непрекидне борбе за истину о злочиначкој агресији НАТО на нашу земљу и борбе против прекрајања историје.

Делегације Клуба генерала и адмирала, на прву годишњицу смрти генерала и адмирала, чланова Клуба, у договору са њиховим породицама,  положиле су цвеће на њихове вечне куће. Такође, делегација Клуба положила је цвеће на споменик генералу Љубиши Величковићу, 1. јуна у селу Црљенцу, општина Мало Црниће, који је погинуо у НАТО агресији, 1. јуна 1999. године у борбеном распореду 310. ракетног пука противваздушне одбране.

До краја године Секција ће се ангажовати у обележавању  Дана устанка у Србији 1941.године (7. 07.), Дана ослобођења Београда од фашистичког окупатора 1944. године (20.10.), Дана ослобођења Београда 1918. године (1.11.), Дана примирја у Првом светском рату (11.11.), као и другим активностима према Плану рада и календару обележавања значајних годишњица.