Секција за политику одбране

Секција за политику одбране Клуба генерала и адмирала Србије  организује се и функционише у складу са одредбама Статута Клуба, одлукама Скупштине и Извршног одбора Клуба генерала и адмирала Србије.

 

Чланови Секције, према сопственој жељи, су: Божидар Ђокић, Верољуб Живковић, Крсман Јелић, Марко Неговановић, Видоје Пантелић, Радован Радиновић, Андрија Рашета и Јагош Стевановић.

Секцијом руководе руководилац Секције и његов заменик, а чланови Секције су генерали и адмирали који су се определили за рад у њој, уз могућност ангажовања и осталих чланова Клуба у зависности од тематике којом се Секција бави у одређеном времену.

Секција је отворена за сарадњу са свим члановима Клуба и формираним секцијама у њему, полазећи од чињенице да су се сви генерали и адмирали, обављајући своје дужности у току активне службе, бавили политиком одбране земље, с тежиштем на изради доктринарних докумената који обухваатају организацију, изградњу и употребу оружаних снага, пре свега Војске, у одбрани слободе, независности, суверенитета и територијалног интегритата земље. При том је опредељена на уважавање утицаја свих битних фактора на политику одбране земље.

Секција сарађује са институцијама Министарства одбране и Генералштаба Војске Србије надлежних за политику одбране према њиховој исказаној потреби за коришћење стручних и научних знања чланова клуба у реализацији својих задатака.

Реализовани задаци

Клуб генерала и адмирала Србије (његова Секција за политику обрране) до сада је:

 • Организовао округли сто на тему«Агресија НАТО – узроци, карактер и последице кризе на Косову у Метохији», који је одржан 24. маја 2007. године. На округлом столу су учествовали еминентни професори са Београдског универзитета, научни радници, пензионисани генерали и адмнрали Војске Србије, представници разних удружења и средстава информисања. Поднето је 14 реферата, а у расправи је учествовало осам гостију и чланова Клуба
 • Организовао oкругли сто на тему «Војска Југославије у одбрани од агресије НАТО пакта 1999.», који је одржан 9. јуна 2009. године. На округлом столу су учествовали генерали, адмирали, официри и друге значајне личности које су непосредно учествовале у припреми и извођењу херојског отпора и одбране СР Југославије. Поднето је 26 реферата генерала, адмирала, официра и других значајних личности које су непосредно учествовале у припреми и извођењу херојског отпора и одбране СР Југославије.
 • Учешће на међународнoj конференцији «НАТО агресија – 10 година после»23-24. маја 2009. године» и «Србија и НАТО» и округлом столу«Косово и Метохија – 13 година после агресије НАТО»  марта 2012. године у организацији Београдског форума за свет равноправних на коме су реферате поднели генерал-потпуковник Златоје Терзић (тема: Војно-безбедносни аспект ситуације на Косову и Метохији) и генерал-потпуковник Слободан Петковић (тема: Осиромашени уранијум, заштита животне средине и становништва, наше вечита брига и обавеза), објављене у Зборнику радова под насловом «Од агресије до сецесије».
 • Заједно са Београдским форумом за свет равноправних и Савезом удружења бораца Народноослободилачког рата, 23. марта 2013. године, организовао и извео округли сто на тему«Од агресије до сецесије» на коме су чланови Клуба поднели реферате: контраадмирал Бошко Антић, Стратешки интереси НАТО на Косову и Метохији; генерал-пуковник др Видоје Пантелић, Економске последице агресије НАТО и сецесије Косова и Метохије; генерал-пуковник Спасоје Смиљанић, Бомбардовање, агресија или нешто треће; генерал-мајор Слободан Петковић, Осиромашени уранијум, заштита животне средине и становништва.
 • Организовао и извео Округли сто, 11. децембра 2013. године, на тему «Војска Југославије у одбрани од агресије НАТО 1999. године» на коме је поднесено 10 реферата и један приложен рад.. Тако је заокружена серија од три округла стола на ову тему у којој је поднесено 58 реферата директних учесника у оружаној борби (50 генерала и 8 пуковника»), као и реферата научних радника, дипломата и правника Међународног ратног права који су у току рата дали свој пун допринос одбрани земље.
 • Заједно са Београдским форумом за свет равноправних и Савезом удружења бораца Народноослободилачког рата организовао и извео, 22-23 марта 2014. године, Међународну конференцију«Глобалним миром против глобалног интервенционизма и империјализма» поводом 15-годишњице агресије НАТО на СР Југославију на којој је уечствовало неколико стотина учесника и гостију, а реферате је поднело 45 учесника из 17 земаља. Реферат под насловом «Агресија НАТО на СР Југославију», у име Клуба генерала и адмирала Србије, поднео је контраадмирал Бошко Антић.
 • Заједно са Међународним комитетом организација официра у резерви организовао извео, 24. априла 2014. године, Међународну научну конференцију на тему «Први светски рат – повод, узроци, поуке, последице и садашњост» на којој су учествовали представници из 20 земаља чланица Међународног консултативног комитета организација официра  у резерви.  Секција је учествовала у припреми, организацији и реализацији Међународне научне конференције «Први светски рат – повод, узроци, поуке, последице и садашњост»: израда Радног пројекта, предлог текста завршног документа Конференције, учешће у организацији извођењу, припрема материјала за зборник радова кога ће објавити Међународни консултативни комитет организација официра у резерви…

Клуб генерала и адмирала је:

 • Објавио зборнике радова са сва три округла стола под насловом«Војска   Југославије у одбрани од агресије НАТО 1999.» (четири књиге).
 • Издао дело«Професионалне вредности генерала и адмирала» 2009. године аутора др Радована Д. Томановића
 • Издао Биографски речник«Генерали и адмирали Србије 1981-2011», чији су аутори контраадмирал Бошко Антић, генерал-потпуковник др Радован Томановић, генерал-мајор Бранко Фезер и генерал-потпуковник мр Петар Шкрбић. Редакцију целокупног текста извршио је контраадмирал Бошко Антић. Главни и одговорни уредник је генерал-потпуковник др Радован Томановић. Дело  је представљено јавности на промоцији 8. маја 2012. године.
 • Издао монографију «Клуб генерала и адмирла Србије 2005-2015» поводом 10-годишњице Клуба године.

Аутор и главни и одговорни уредник контраадмирал Бошко Антић.

 • Издао Зборник радова са Међународне конфренције «Први светски рат – повод, узроци, поуке , последице и садашњост» године, уз финансијску подршку Министарства одбране.

Главни и одговорни уредник контрадамирал Бошко Антић.

 

Са заједничких научних скупова (округли сто, конференција), Београдски форум за свет равноправних објавио је:

 • Од агресије до сецесије – Зборник радова са округлог стола «Косово и Метохија 13 година после агресије НАТО» – књига 1, 2012.
 • Од агресије до сецесије – књига 2 – Зборник радова са округлог стола «Од агресије до сецесије» под геслом «Да се не заборави» (поводом 14. годишњице агресије НАТО) – књига 2, 2012.
 • Србија и НАТО – Зборник радова са округлог стола «Србија и НАТО», 2011. Друго допуњено издање објављено је 2015. године.
 • Од Нирнберга до Хага – Зборник радова са Међународне конференције «Нирнбершки процес – поуке историје», 2012”.
 • Нови «хладни рат« – Агресија НАТО 15 година касније – Зборник радова са Међународне конференције «Глобални мир против глобалног интервенционизма и империјализма», 2014.

Међународни комитет организација официра у резерви и пензији је у свом часопису «Офицерское братство» Но 2(6) – 2014 објавио кратке сажетке излагања на Међународдној научној конференцији «Први светски рат – повод узроци, последице и садашњост»

Поред ових, објављених радова, урађено је још неколико радова објављених у   издањима других институција[1], као и необјављених:

(1) «Војска у деведесетим и двехиљадитим», аутор генерал-поптуковник Златоје Терзић; (2) «Војнобезбедносни аспект ситуације н Косову и Метохији», аутор генерал-потпуковник Златоје Терзић; (3) «Изазови, ризици и претње безбедности Србије – сада и у будућности», аутор генерал-пуковника др Бранко Крга; (4) Стратегијски концепти НАТО, аутор генерал-потпуковик Јован Милановић; (5) «Поуке Програма ‘Партнерство за мир», аутор генерал-потпуковник др Радована Томановић; (6) «Савезништво у функицији заштите виталних државних интереса Србије», аутори генерал-мајор др Милинко Стишовић и генерал-потпуковник др Радован Томановић; (7) Научно-истраживачки пројекат «Ангажовање Југословенске народне армије у оружаним сукобима на просторима СФРЈ 1990-1992. године», аутор генерал-потпуковник др Радован Томановић; (8) «Наставак псеудоеволуционе кампање око Сребренице је претња миру», аутор генерал-потпуковник др Радован Томановић; (9) »Место младих Србије у систему одбране», аутор генерал-потпуковник др Радован Томановић; (10) «Поглед на оружане сукобе у Хрватској од 1990. до 1995. године», аутор генерал-потпуковник др Радован Томановић; (11) “Хрватско фабриковање зла и мржње према Србији и српском народу», аутор генерал-потпуковник др Радован Томановић; (12) «Агресија НАТО на СР Југославију и ‘Доктрина у пет етапа», аутор генерал-потпуковник Јован Милановић.

На Међународној научној конференцији, 12. децембра 2015. године,  „НАТО поход на Балкан – следећи кораци“, у организацији Фонда стратешке кутуре учествовали су: Спасоје Смиљанић, генерал-пуковник у пензији, тема „Агресија НАТО из ваздушног простора“; проф. др Бранко Крга, генерал-пуковник у пензији, тема „Карактеристике светских односа данас“; др Радован Радиновић, генерал-потпуковник у пензији, тема „Ширење НАТО по обрасцу главних геополитичких учења запада“; Јован Милановић, тема „НАТО као средство глобалног интервенционизма“; др Лука Кастратовић, генерал-мајор у пензији, тема „Зашто и колико земље у транзицији журе у НАТО (пример Црне Горе)“.

На Научној конференицји «Безбедносни изазови и претње на Балкану», одржаној 29. јануара 2016. године у организацији Евроазијског безбедносног форума учествовали су: проф. др Радован Радиновић, тема «Односи НАТО према Балкану; проф. др Божидар Форца, тема «Бебзбедносна и одбрамбена полиотика ЕУ на Балкану; проф. др. Бранко Крга, тема «Национални интереси САД на Балкану»; проф. др Митар Ковач, тема «Општи и регионални безбедносни контекст неутралности Републике Србије; проф. др Спасоје Мучибабић, тема «Еколошка безбедност на Балккану.

На Трибини посвећеној сећању на жртве агресије НАТО у организацији Београдског форума за свет равноправих, Клуба генерала и адмирала Србије, СУБНОР-а и Друштва српских домаћина, одржаној 23. марта 2016. године, др Лука Кастратовић поднео је реферат „Седамнаест година  од агресије НАТО – Србија прд новим безбедносним изазовима“.

У току 2015. године генерал-мајор Слободан Петковић наступао је на трибинама у Београду  (у оквиру сајма здравља у Дому синндиката), затим на трибинама у Земуну, Крушевцу, Зрењанину и Јагодини. Теме о којима је говорио везане су за употребу осиромашеног уранијума у агресији здружених снага НАТО пакта на СР Југославију, а носиле су наслове:

–  Радиолошка и хемијска контаминација СР Југославије у НАТО агресији 1999. год. и утицај на здравље становништва.

–  Употреба осиромашеног уранијума у агресији здружених снага НАТО пакта на СР Југославију је ратни злочин а наша вечита брига и обавеза за здравље становништва.

Чланови Клуба генерала и адмирала Србије објавили су књиге[2]:

 • Генерал-пуковник Спасоје Смиљанић, „АГРЕСИЈА НАТО – Ратно ваздухопловство и противваздзшна одбрана у одбрани отаџбине, 2009“.
 • Генерал-мајор, Милош Ђошан, „Од агресије до Трибунала“.
 • Генерал-мајор, Милош Ђошан, „Окупирана земља“,
 • Генерал-мајор, Милош Ђошан, „Генералов косметски пут“.
 • Генерал-мајор Слободан Петковић (коаутор), „Осиромашени утранијум,, методе детекције, санирање непосредних ефеката и превенција касних последица“.
 • Генерал-мајор Слободан Петковић (коаутор), „Злочин у рату геноцид у миру“.
 • Генерал-пуковник Миодраг Симић и генерал-потпуковник Стаменко Николић , „Истина и заблуде о петом октобру 2000. Године“, 2015.
 • Контрадмирал Бошко Антић, „Сребреница – велика обмана“, Центар за истраживање ратних злочина Владе Републике Српске, Бања Лука, 2010.
 • Контрааднмирал Бошко Антић. Шајкаши – ратници од заната“, Центар за равој Шајкашке, 2014.
 • Генерал-потпуковник проф. др Радован Радиновић, „Карактер ратова за разбијање Југославије“, Београдски форум за свет равноправних , Београд, 2015.
 • Контраадмирал Бошко Антић, Монографија „43. класа Школе националне одбране 1999/2000)“, 2015.
 • Генерал-мајор др Лука Кастратовић, Развој система цивилне одбране у Републици Србији – нови модел, Иновациони центар Факултета безбедности, 2015.
 • Генерал-мајор Мирко Бјелановић, Разбијање СФРЈ и грађански рат у Хрватској (1990-1995), Удружење Срба из Хрватске, СКД „Зора“ и Србска читаоница „Јован Рашковић“, 2016.

План рада  Секције за 2016. годину:

– Припрема за почетак рада на изради студије «Војска Југославије у одбрани од агресије» (радни наслов) користећи се рефератима са три округла стола на ту тему, радовима чланова Клуба генерала и адмирала Србије на скуповима других институција и удружења, као и објављеним књигама и чланцима припадника Војске Југославије и свих оних аутора из земље и иностранства који обрађују ову тему у својим делима. У циљу реализације овог задатка, уколико дође до њега, потребно је донети одлуку о томе, израдити Идејни и потом Радни пројекат у коме ће се прецизирати обавезе свих органа Клуба у реализацији овог сложеног задатка.

Коначан завршетак рада требао би  бити на Дан обележавања 20-годишњице агресије (24. марта 2019. године).

– Припреми за штампање и штампање четири књиге Зборника радова «Војска Југославије у одбрани од агресије НАТО 1999. године

– Промоцији Зборника радова са Међународне научне конференције «Први светски рат – повод, узроци, поуке, последице и садашњост».

– Промоцији другог издања Едиције Сведочанства – Војска Југославије у одбрани од агресије НАТО на СР Југославију 1999. године»

– Сарадњи са Министaрством одбране и Генералштабом Војске Србије у реализацији задатака у области политике одбране за које искажу заинтересованост за ангажовање Клуба генерала и адмирала..

– Учешћу на научним и другим скуповима од значаја за одбрану земље и поводом значајних датума из наше историје.

– Сарадњи са Факултетом безбедности и другим образовним и научним институцијама у земљи по питањима одбране земље.

Руководилац Секције је генерал-потпуковник др Радован Томановић

 

 

 

[1] Наводе се само они до којих је Секција дошла.

[2] Исто.