77 GODINA PROBOJA SREMSKOG FRONTA

 

Polaganjem venaca i odavanjem državnih i vojnih počasti u Adaševcima kod Šida, u okviru Spomen-kompleksa, obeleženo je 77 godina od proboja Sremskog fronta,

bitke koja je označila okončanje Drugog svetskog rata na

teritoriji Srbije. Tokom 175 dana borbi poginulo je oko 13.500

boraca NOVJ-a, uglavnom mladića iz Srbije i Crne Gore, ali

tačan broj imenom i prezimenom nikada nije utvrđen.

Na ovom svečanom skupu, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Darija Kisić,rekla je da su naša sloboda i mir skupo plaćeni životima hrabrih predaka i da su današnje generacije dužne da tu slobodu i mir čuvaju.

Na ceremoniji obeležavanja 77 godina proboja Sremskog fronta, govorili su i predsednik Opštine Šid Zoran Semenović i predsednik SUBNOR-a Vidosav Kovačević.

Vence su položili i predstavnici Ministarstva odbrane i VojskeSrbije, preživeli učesnici ove velike bitke, diplomatski predstavnici, predstavnici AP Vojvodina, Sremskog upravnog okruga, Opštine Šid, Grada Sremska Mitrovica, SUBNOR-a Srbije i SUBNOR-a iz zemalja u okruženju, kao i veliki broj boračkih udruženja, udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i građani. Ispred Kluba generala i admirala Srbije venac su položili generali dr Luka Kastratović, Vukajlo Čađenović i dr Vladimir Pejak. Sremski front je jedno od najtežih i najtragičnijih srpskih, ali i bojišta Drugog svetskog rata, na kome je u rovovskoj borbi, od oktobra do 12. aprila 1945. godine, učestvovalo oko 250.000 vojnika na obe strane. Front je uspostavljen pošto su otpočele završne borbe za oslobođenje Beograda i cele zemlje, kada je formirana borbena linija duž zapadnih granica Srema. Nemci su taj front držali zbog izvlačenja delova armije iz Grčke, Makedonije i sa Kosova i Metohije i zato su ga očajnički branili. Proboj je počeo u zoru, 12. aprila, artiljerijskom pripremom od 15 minuta iz 120 oruđa i dejstvima iz 50 aviona u dva naleta, a nedugo zatim krenule su na juriš divizije prvog ešalona i za kratko vreme zauzele glavni odbrambeni pojas neprijatelja.Tokom borbi na Sremskom frontu, koje su trajale 175 dana, poginulo je 13.500 boraca NOVJ-a, uglavnom mladića iz Srbije i Crne Gore, ali tačan broj imenom i prezimenom nikada nije utvrđen. Sovjetska Crvena armija izgubila je 1.100 vojnika, bugarska Narodna armija 623 i brigada Italije 163 borca, dok je na strani neprijatelja poginulo oko 30.000 vojnika. Posle proboja Sremskog fronta, u sadejstvu sa savezničkom ofanzivom, jugoslovenske snage su za nepunih mesec dana oslobodile celu teritoriju zemlje, Istru i slovenačko primorje, dok je nekoliko jedinicadospelo do Trsta i Karavanki.