Author Archives: Сајт КлубаСРБИЈА И НАТО: ЗА И ПРОТИВ ЧЛАНСТВА

Др Петковић Тодор, генерал-мајор авијације у пензији      АПСТРАКТ Заговорници чланства Србије у НАТО као најважнији аргумент у прилог приступању Алијанси наводе да би Србија тиме обезбедила мир и водећу улогу у безбедносном смислу на Балкану. Као ништа мање значајни подвлаче се економски бенефити – средства за развој сопствене војне индустрије, перцепција инвеститора да је земља сигурно место за улагање, док привреда добија могућност да склапа пословне аранжмане којима државе које нису чланице клуба немају приступ. Сведоци смо свакодневних спорења да ли је за Србију боље чланство у НАТО-у или војна неутралност. Расправа  о будућем безбедносном концепту не може и не сме бити сведена на питање да ли волимо НАТО или не, да ли желимо чланство у тој организацији

Детаљније


АПЕЛ УЧЕСНИКА КОНФЕРЕНЦИЈЕ „АГРЕСИЈА НАТО 18 ГОДИНА ПОСЛЕ-ГДЕ СМО ДАНАС?“

Учесници Конференције „Агресија НАТО 18.година после – где смо данас?“, одржане 23. марта 2017. године у Дому Војске Србије у Београду, закључили су да државним институцијама Републике Србије упуте АПЕЛ следеће садржине:

Детаљније


ГЕНЕРАЛНА СКУПШТИНА МЕЂУНАРОДНОГ КОНСУЛТАТИВНОГ КОМИТЕТА (МКК)

Консултативни комитет (МКК), чији је члан и Клуб генерала и адмирала Србије, одржава  5.Генералну скупштину од 8-10.маја 2017.године у Братислави,Словачка. На позив Председника МКК у раду Скупштине МКК, испред  Клуба генерала и адмирала Србије учествоваће: Генерал-пуковник у пензији Видоје др.Пантелић,потпредседник скупштине МКК Генерал-мајор у пензији Радослав Шкорић, секретару   МКК   и Генерал-потпуковник у пензији Миломир Миладиновић,председник скупштине Клуба генерала и адмирала Србије

Детаљније


ЧЕСТИТКА ЗА ДАН ВОЈСКЕ

Поводом Дана Војске Србије, 23.априла, председнику Републике Србије, господину Томиславу Николићу, министру одбране РС, господину Зорану Ђорђевићу и начелнику Генералштаба Војске Србије, господину генералу Љубиши Диковићу, у име Клуба генерала и адмирала Србије, председник његове Скупштине, господин генерал-потпуковник у пензији Миломир Миладиновић, упутио је честитку следеће садржине:  

Детаљније


СУЧЕЉАВАЊА И НАДМЕТАЊА САД И РУСИЈЕ СУ НЕМИНОВНОСТ

  Најновије заоштравање односа између САД и Русије, након поновне употребе хемијског оружја у оружаном сукобу у Сирији, по ко зна који пут показује сву сложеност и (не)предвидивост односа између САД и Русије, осим у једној њиховој димензији, а то је, ти односи су били, јесу и биће више односи сучељавања и надметања, односи сукобљавања, али и односи балансираног уравнотежења.

Детаљније
1 2 3 64