Arhiva: Analize i stavoviNOVI HLADNI RAT I DRUGE VRUĆE TEME

  (Geopolitički osvrt povodom 22. godišnjice agresije NATO saveza na SRJ)   Ideja globalnog trajnog mira je vrlo stara ideja, do danas ne ostvariva. Ta ideja deluje kao utopija. Suprotno toj ideji svet je živeo i živi u permanentnim ratovima. U „hladnom ratu“ kao globalnom fenomenu, u „novom hladnom ratu“, te u mnoštvu lokalnih i regionalnih vrućih ratova, koji se manifestuju u konkretnoj formi oružanih sukoba. Kako ističu istoričari, kada govorimo o istoriji sveta i istoriji ljudskog društva obično govorimo o istoriji ratova.

Detaljnije


OBAVEZA SLUŽENJA VOJNOG ROKA

                                                           Početkom 2021. u Republici Srbiji  intenzivirana je rasprava o izvršavanju vojne obaveze u njenom punom kapacitetu, koja osim obaveze služenja vojnog roka, je opšta i kojoj podležu državljani Srbije, podrazumeva i regrutnu obavezu, obavezu vršenja civilne službe  i obavezu u rezervnom sastavu.

Detaljnije


ZAŠTITI I OBEZBEDITI NACIONALNE INTERESE

Pregovori koji se vode između Beograda i Prištine uz posredovanje EU i podršku SAD, odvijaju se već više od pola decenije, ali još uvek bez opipljivih rezultata u pogledu konkretnih rešenja pitanja statusa KiM, teritorijalnog integriteta R. Srbije i njenog suvereniteta na teritoriji KiM, te položaja srpskog naroda u pokrajini. Pritisci od strane EU i SAD se pojačavaju sa namerom da se potpiše konačni i obavezujući sporazum između Beograda i Prištine (čitaj između „R. Kosovo“ i R. Srbije), koji bi po svojoj suštini značio međusobno priznanje dve države.

Detaljnije
1 2 3 9