Arhiva: Analize i stavovi„GENOCIDOM“ PROTIV REPUBLIKE SRPSKE

    Političke napetosti u BiH i u regionu tokom jula meseca kulminirale su do usijanja. Kao da su vrele julske temperature uticale na podizanje političke temperature i dovele do ključanja odnosa između Srba i Bošnjaka u BiH, te Srba i Albanaca u Srbiji i na kraju do zaoštrenosti odnosa između Srba i nekih drugih u regionu, podstaknuti spoljnim uticajima. Piše:  Dr Vinko Pandurević

Detaljnije


NOVI HLADNI RAT I DRUGE VRUĆE TEME

  (Geopolitički osvrt povodom 22. godišnjice agresije NATO saveza na SRJ)   Ideja globalnog trajnog mira je vrlo stara ideja, do danas ne ostvariva. Ta ideja deluje kao utopija. Suprotno toj ideji svet je živeo i živi u permanentnim ratovima. U „hladnom ratu“ kao globalnom fenomenu, u „novom hladnom ratu“, te u mnoštvu lokalnih i regionalnih vrućih ratova, koji se manifestuju u konkretnoj formi oružanih sukoba. Kako ističu istoričari, kada govorimo o istoriji sveta i istoriji ljudskog društva obično govorimo o istoriji ratova.

Detaljnije


OBAVEZA SLUŽENJA VOJNOG ROKA

                                                           Početkom 2021. u Republici Srbiji  intenzivirana je rasprava o izvršavanju vojne obaveze u njenom punom kapacitetu, koja osim obaveze služenja vojnog roka, je opšta i kojoj podležu državljani Srbije, podrazumeva i regrutnu obavezu, obavezu vršenja civilne službe  i obavezu u rezervnom sastavu.

Detaljnije
1 2 3 10