Arhiva: Analize i stavoviDOGOVOR KOMANDE NATO SA HRVATSKIM I MUSLIMANSKIM LIDERIMA U KRIZI SFRJ

         Republika Hrvatska je od samog početka krize na području SFR Jugoslavije pokazivala pretenzije za proširenjem granica do Drine i  oživljavanje Nezavisne Države Hrvatske. Da bi to ostvarila nova vlast je uspostavila partnerske odnose sa mnogim antijugoslovenskim krugovima na Zapadu, brojnom hrvatskom ustaškom emigracijom i muslimanima u Bosni i Hercegovini proglašavajući ga „hrvatskim cvećem“.

Detaljnije


„GENOCIDOM“ PROTIV REPUBLIKE SRPSKE

    Političke napetosti u BiH i u regionu tokom jula meseca kulminirale su do usijanja. Kao da su vrele julske temperature uticale na podizanje političke temperature i dovele do ključanja odnosa između Srba i Bošnjaka u BiH, te Srba i Albanaca u Srbiji i na kraju do zaoštrenosti odnosa između Srba i nekih drugih u regionu, podstaknuti spoljnim uticajima. Piše:  Dr Vinko Pandurević

Detaljnije


NOVI HLADNI RAT I DRUGE VRUĆE TEME

  (Geopolitički osvrt povodom 22. godišnjice agresije NATO saveza na SRJ)   Ideja globalnog trajnog mira je vrlo stara ideja, do danas ne ostvariva. Ta ideja deluje kao utopija. Suprotno toj ideji svet je živeo i živi u permanentnim ratovima. U „hladnom ratu“ kao globalnom fenomenu, u „novom hladnom ratu“, te u mnoštvu lokalnih i regionalnih vrućih ratova, koji se manifestuju u konkretnoj formi oružanih sukoba. Kako ističu istoričari, kada govorimo o istoriji sveta i istoriji ljudskog društva obično govorimo o istoriji ratova.

Detaljnije
1 2 3 10