Архива: 2018ТЕЗE О СТАТУСУ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ

  Резолуција СБ УН 1244 је најважнији опште-обавезујући правни докуменат који обавезује све чланице светске организације укључујућу чланице ЕУ, НАТО, ОЕБС-а, ОИК, АУ, ЕАУ. Резолуција СБ 1244 је једина поуздана основа и оквир и свих преговора о статусу. Услед озбиљних грешака ранијих српских власти, из система УН проистекли су и неки неповољни докуменати  саветодавног, необавезујућег карактера. Изузетно је битно да се данас и убудуће не чине сличне или веће грешке које би отежале положај и перспективе Србије у будућности, рекао је  Живадин Јовановић, на Округлом столу „Унутрашњи дијалог о Косову и Метохији“, одржаном у организацији Бероградског форума за свет равноправних, чији је председник и Клуба генерала и адмирала Србије, у Дому Војске у БеоградуБеограду, 20. фебруар 2018.

Детаљније


ГЕОПОЛИТИЧКИ И ГЕОСТРАТЕГИЈСКИ ПОЛОЖАЈ КиМ У САСТАВУ СРБИЈЕ

Без обзира на врло респектабилне природне, привредне и развојне ресурсе са којима располаже јужна српска покрајина КиМ, њен највиши геополитички и геостратешки значај је условљен низом историјских, политичко-географских и одбрамбених разлога. Територија Косова и Метохије има највећи геополитички и геостратегијски значај за Србију, посебно као историјско, културно–цивилизацијско и духовно средиште српског народа и српске државе,  

Детаљније


ПОДРШКА ИНИЦИЈАТИВИ ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ

Клуб генерала и адмирала Србије у потпуности подржава иницијативу председника Републике Србије господина Александра Вучића о Унутрашњем дијалогу о Косову и Метохији, истакао је председник Скупштине Клуба генерала и адмирала Србије, отварајући округли сто на поменуту тему који је одржан 20. фебруара ове године у Централном дому Војске Србије у Београду, у организацији Клуба генерала и адмирала Србије и Београдског форума за свет равноправних   Сматрамо да је то најобјективнији приступ тежњама свих грађана наше земље да се постојеће стање приближи нормативном, које се заснива на скупу усвојених државних и међународних аката у складу са међународним правилима. Истовремено Унутрашњим дијалогом о Косову и Метохији на најдемократскији начин стварају се услови свим нашим грађанима да се изјасне о том проблему и

Детаљније


ОКРУГЛИ СТО – УНУТРАШЊИ ДИЈАЛОГ О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ

    У Централном дому Војске Србије, у организацији Клуба генерала и адмирала Србије и Београдског форума за свет равноправних, 20.02.2018.године одржан је округли сто на тему „УНУТРАШЊИ ДИЈАЛОГ О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ“– са акцентом на уставно-правним, геополитичким, безбедносним и одбрамбеним аспектима.

Детаљније


УНУТРАШЊИ ДИЈАЛОГ О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ У СВЕТЛУ НОВОГ ХЛАДНОГ РАТА И ЊЕГОВЕ ИМПЛИКАЦИЈЕ НА БЕЗБЕДНОСТ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

    Укључити се у расправу о Косову и Метохији (КиМ), на било који начин, а посебно у склопу већ институциоанлизованог унутрашњег  дијалога и бити посве оригиналан, не понављати се, избећи многе историјске, политичке, геополитичке, безбедносне теме и дилеме, па чак и митске реминисценције, је само по себи велики изазов и тешко савладива препрека.

Детаљније
1 2