ДЕЦЕНИЈА КЛУБА ГЕНЕРАЛА И АДМИРАЛА СРБИЈЕ

Поводом десет година постојања и рада Клуба генерала и адмирала Србије, у Дому Војске Србије 25. јуна одржана је свечана седница којој су, поред многобројних гостију и чланова Клуба, присуствовали министар одбране Братислав Гашић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић са сарадницима и академик Драгољуб Живојиновић. Никада се генерали и адмирали нису окупили у толиком броју као овога пута.

DUS_0781

-Јубилеји су идеална прилика да се у миру и без еуфорије анализира дужи период деловања и резултати постојања неке организације, а зарад будућности. Наш Клуб генерала и адмирала Србије ,,рођен“ је пре десет година, 30. јуна 2005. године. Клуб је формиран са намером, циљано, а не спонтано. Настао је синергијском методом активног и пензионисаног генералског и адмиралског кора Војске Југославије у тренуцима оснивања. Замишљен је као нестраначка, неполитичка, професионална и струковна  организација, са циљем искоришћења огромног умног и високообразовног експертског потенцијала генералско-адмиралског кадра, годинама профилисаног од најнижих до највиших положаја у систему одбране и коришћење њихових потенцијала у осмишљавању и развоју система одбране, саобразно новонасталим условима у држави, Савезној Републици Југославији, прилагођеној геополитичкој и економској филозофији новог светског поретка.

DUS_0743

Од формирања 30. јуна 2005. године до данас, Клуб је прошао кроз три фазе у своме раду. Само доследним придржавањем усвојених програмских опредељења и уз огромне напоре изабраних органа и једиснтва чланства Клуба, из године у годину смо били све јачи и чвршћи да истрајемо у своме науму, рекао је на почетку излагања председник Скупштине Клуба генерала и адмирала Србије генерал-пуковник у пензији  Видоје Пантелић.

После почетног несналажења, па и отпора друштва и власти оснивању организације пензионисаних највиших старешина ЈНА и Војске, Клуб генерала и адмирала Србије се консолидује, у сарадњи са сличним домаћим и иностраним удружењима организује неколико запажених конференција, семинара и округлих столова у области историје, безбедности и одбране и постаје активни члан СУБНОР-а Србије и Удружења војних пензионера.

Према Пантелићевим речима, најзначајнија фаза је у току. У њој се обнавља сарадња са Министарством одбране и Управом за традицију, стандард и ветеране. Клуб генерала и адмирала постаје и активни члан Међународног консултативног комитета организација официра у резерви и пензији, чиме добија и међународну афирмацију.

-Време ће тећи, збивања у свету и нашој земљи ће се смењивати великом брзином. Конфротације и мишљења најчешће ће зависити од односа на међународној сцени. Велики актери ће увек на прво место стављати своје интересе. У међународним односима, уместо меког приступа у остварењу циљева,  све више ће се примењивати сви облици и могућности примене силе и принуде у остварењу циљева, такозваним трансформационим или хибридним методама. Мале земље, попут наше, често ће бити мета поткусуривања међу великима. Учени својом историјом и поштујући огромне жртве и жртвовања наших предака,уважавајући право других на њихову традицију, ми у Клубу морамо остати верни принципима неутралности  и самосталности, не скрнављећи идеале чојства и јунаштва којим смо вековима задајани. Наш задатак је да не подлегнемо дневно политичким и другим притисцимакојима смо свакодневно изложени, истакао је Пантелић.

Честитајући члановима Клуба годишњицу успешног рада, генерал Диковић је истакао да та организација представља озбиљан ресурс, не само за Министарство одбране и Војске Србије, већ и за државу у целини.

– Војска Србије је, и по најновијим истраживањима, прва по поверењу у јавности. За нас војнике то је и част и одговорност да у свом раду будемо достојни указаног поверења. Та мера поверења није производ рада само данашње генерације највиших старешина Војске Србије. Томе сте значајан допринос дали и ви који сте некада радили у Министарству одбране и Војсци Србије, рекао је начелник Генералштаба и додао да савети и искуство чланова Клуба генерала и адмирала представља значајан допринос.

DUS_0816

Први генерал Војске Србије је подвукао:

– Кад год разговарам са младим људима у Војсци, увек истичем то да нисмо ми који данас радимо у Војсци Србије једини заслужни за високо поверење које грађани Републике Србије указују Војсци. То је резултат напоирног и пожртвованог рада бројних генерација које су својој отаџбини служиле пре нас.

Академик Драгољуб Живојиновић је у име Српске академије наука и уметности, честитајући генералима и адмиралима десет година запаженог

DUS_0885

рада, говорио о досадашњој сарадњи са Клубом генерала и адмирала Србије, наглашавајући потребу и могућности да се она у наредном периоду унапреди.

Сећање на дане када је стваран Клуб, евоцирао је генерал-потпуковник у пензији Момчило Момчиловић, у то време председник Иницијативног одбора за формирање те, како се показало, значајне друштвене институције:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– Као што вам је познато иницијатива и потреба за формирање једне асоцијације генерала и адмирала трајала је доста дуго, уназад двадесет година. И поред неколико покушаја за формирање струковне-сталешке асоцијације генерала и адмирала, увек је било ставова и мишљења, како војних, тако и политичких структура, које су онемогућавале конституисање такве асоцијације. Група генерала и адмирала је почетком 2005. поново,  уз максималне напоре, покушала да обнови иницијативу и коначно формира ванстраначко, струковно, сталешко удружење грађана под називом Клуб генерала и адмирала.

На свечаности је представљена и најновија књига у издању Клуба, чији је наслов ,,Клуб генерала и адмирала Србије“. Написао ју је Бошко Антић, контраадмирал у пензији.

DUS_0809 -Идеја о изради овог дела зачела се пре две године, а реализација је била отежана услед недостатка документације која је нестала  у време кад је Клуб био приморан да напусти Дом Војске Србије. Излаз је нађен у коришћењу расположиве документације, података објављених на сајту Клуба и сачуваних докуменната код генерал-потпуковника Момчила Момчиловића, генерал-мајора Душана Војводића, генерал-пуковника др Видоја Пантелића… И тако коцкицу по коцкицу склопљен је мозаик који Вам је данас уручен.

У овом делу, на 192 стране, смештен је десетогодишњи рад нашег удружења, које је прошло кроз три фазе свог функционисања. Да се читаоцу предоче услови у којима је Клуб функционисао и циљеви које је остварио у те три фазе потрудили су се генерал-пуковник др Видоје Пантелић – уводном речју као актуелни председник Скупштине Клуба, генерал-потпуковник Момчило Момчиловић као председник Иницијативног одбора за оснивање Клуба, генерал-пуковник Спасоје Смиљанић – први председник Скупштине Клуба и генерал-потпуковник Стаменко Николић – члан Иницијативног одбора за оснивање Клуба својим уводним текстовима, који се међусобно допуњују и сваки од њих даје читаоцу слику Клуба, рекао је Бошко Антић.

На свечаности је прочитана честитка коју је упутио председник Удружења војних пензионера Србије генерал-потпуковник Љубомир Драгањац. Он генералима, између осталог, поручује:

,,На мапи невладиних, нестраначких и непрофитних организација, Клуб генерала и адмирала Србије свакако заслужује почасно место, пре свега по израженом патриотизму, неговању светлих традиција нашег народа и војске и свестраномдоприносу официрској професији. Организацијом научних скупова и округлих столова о минулим ослободилачким, одбрамбеним и праведним ратовима, Клуб је дао значајан допринос историји, али и ратној вештини. Старешински кадар најбоље зна шта све носе ратови и колико је важно очувати мир, при чему је прва водиља отаџбина, а највиши циљ слобода.

Клуб генерала и адмирала Србије, као колективни члан Удружења војних пензионера Србије, дао је нарочити значај у испуњавању програмских задатака и циљева наше организације. Посебно ценимо чињеницу да је Клуб генерала све време заступао став и деловао у складу са начелом јединственог деловања  и наступа војнопензионерске популације у решавању свих проблема који тиште пензиониане старешине и њихове чланове породица“.

Поводом десет година рада, Клуб генерала и адмирала установио је Медаљу српских генерала и адмирала „Српски цар Душан Силни“ која се додељује за изванредне резултате у раду и афирмацији Клуба у земљи и иностранству. Одлуку о додели тог признања прочитао је, војнички одсечно и јасно генерал-мајор у резерви Душан Војводић.

То престижно признање припало је генералима и адмиралима Момчилу Момчиловићу, Спасоју Смиљанићу, Љубиши Стојимировићу, постхумно,  Видоју Пантелићу,  Јовану Милановићу, Стаменку Николићу, Златоју Терзићу, Радовану Томановићу, адмиралу Бошку Антићу, Душану Војводићу

Владимиру Пејаку, Петру Тркуљи, Бранку Фезеру и Радославу Шкорићу.

Медаљу је дизајнирао Душан Војводић, негдашњи војник у Новинско-издавачком центру ,,Војска,“ иначе унук генерала Душана Војводића.

Истим поводом Клуб је Министарству одбране и Генералштабу Војске Србије и другим државним и војним организацијама, удружењима грађана и појединцима доделио Захвалнице за истрајан допринос у афирмацији Клуба генерала и адмирала у протеклом периоду.

Спомен медаље српских ратника 1914-1918 за  изванредан допринос успеху Међународне научне конференције о Првом светском рату у организацији Клуба генерала и адмирала Србије и Међународног консултативног комитета организација резервних официра, Одржаној у Београду априла 2014.године у Беграду уручена је академику Драгољубу Живојиновићу,члану Организационог одбора Међународне конференције, иначе председнику Одбора Српске академије наука и уметности за обележавање 100-годишњице Великог рата и бригадном генералу Синиши Радовићу, начелнику Кабинета министра одбране.

Свечаност је завршена уз скроман коктел. Била је то још једна прилика за дружење, пребирање по успоменама на људе, минула времена и догађаје.

пуковник Звонко Пешић

 

 

 

ОБРАЋАЊЕ ГЕНЕРАЛА ДИКОВИЋА

 DUS_0824

Господине министре, уважени чланови Клуба генерала и адмирала, драги пријатељи. Дозволите ми да у име припадника нашег министарства и војске, свим члановима Клуба генерала и адмирала честитам јубилеј, десет година од формирања Клуба. Имати Клуб у коме су окупљени такви људи, озбиљан је ресурс не само за Министарство одбране и за Војску Србије, него и за државу у целини. Ви сте за претходних десет година успели да изградите часно име Клуба и да постанете озбиљно и релевантно удружење које поносно негује војничке и слободарске традиције наше земље и које има потенцијал да уколико и када то затреба да свој допринос одбрамбеној способности Србије.

По најновијим истраживањима, наша војска прва је по поверењу грађана данас. За нас војнике, то је част и признање и подстрек за даљи рад, али и додатна одговорност да у том раду будемо достојни указаног поверења славних предака и претходника и часног војничког позива. Када год разговарамо у министарству и војсци са људима, увек истичемо да овакво поверење у војску није производ само нашег рада данас и људи који су данас у нашем министарству и војсци. То је дугогодишњи и вишедеценијски рад свих оних који су били пре нас су у овим институцијама и организацијама и који су и те како дали велики допринос, створили одличну основу и нама омогућили да даље изграђујемо своје способности у складу са изазовима безбедности и у складу са могућностима. Због тога, вама свима и посебно члановима Клуба генерала и адмирала велико поштовање свих припадника министарства и наше војске због вашег дела које сте и трагова које сте и те како оставили у систему одбране. Када говоримо о безбедносним изазовима и изданцима они су и данас присутни после свих ових бурних вишедеценијских догађаја, на овим просторима. Невојне претње, војне претње, звецкање оружјем, прикривене опасности и те како усложњавају безбедносну ситуацију и захтевају да данас будемо довољно мудри и способни да бранимо интересе Републике Србије, а министарство и Војска Србије јесте гарант безбедности свих грађана Републике Србије и наше државе у целини.

Сигуран сам да постоји и простор и заједнички интерес да се сарадња Министарства и Војске са Клубом генерала и адмирала интензивира и прошири. Унапред захваљујем, свим члановима Клуба, који су и данас иако у пензији, увек спремни да помогну својој војсци и млађим колегама. Ваши савети, ваше искуство, и посебно оно што запишете и објавите, за нас који настављамо путем који сте и ви градили и одређивали му правац, представљају драгоцен извор чињеница и мудрости.

Још једном, срећан јубилеј.

 

КАКО СМО ФОРМИРАЛИ КЛУБ

генерал потпуиковник Момчиловић Момчило

 

Имам особито задовољство да вас све поводом деседогодишњице формирања Клуба генерала и адмирала укратко информишем, у својству тадашњег председника Иницијативног одбора за формирање Клуба, о спроведеним активностима Одбора на формирању Клуба.

Као што вам је познато иницијатива и потреба за формирање једне асоцијације генерала и адмирала трајала је доста дуго, уназад двадесет година. И поред неколико покушаја за формирање струковне-сталешке асоцијације генерала и адмирала, увек је било ставова и мишљења, како војних, тако и политичких структура, које су онемогућавале конституисање такве асоцијације. Група генерала и адмирала је почетком 2005. поново,  уз максималне напоре, покушала да обнови иницијативу и коначно формира ванстраначко, струковно, сталешко удружење грађана под називом Клуб генерала и адмирала.

На њихову иницијативу почетком 2005, фиормиран је иницијативни одбор, а тадашњи министар одбране господин Првослав Давинић прихватио је предлог и донио одлуку којом је регулисао начин, поступак и носиоце послова конституисања клуба генерала и адмирала.

У иницијативни одбор одређени су генерали и адмирали:

  1. Момчиловић Момчило за председника иницијативног одбора
  2. Косовац Слободан
  3. Ђокић Иван
  4. Стојмировић Љубиша
  5. Павловић Миливоје
  6. Карајовић Милан
  7. Терзић Златоје
  8. Николић Стаменко
  9. Петровић Бранислав
  10. Грујић Радомир
  11. Гојовић Радомир
  12. Шкорић Радослав

DUS_0748

Одлуком министра одбране пов.бр. 78-3 од 17. јануара 2005. наложено је Генералштабу и Министарству одбране да обезбеде просторије за рад Клуба у тада „Централном дому Војске Србије и Црне Горе“, секретара Клуба – професионално цивилно лице у саставу Дома, материјално-техничка средства за рад Клуба (рачунар, телефон, инвентар и др.) као и да пруже стручну помоћ у раду Клуба.

Обзиром да је било предвиђено да просторије за рад Клуба буде обезбеђене до почетка фебруара, Иницијативни одбор је неколико пута морао да интервенише код начелника Генералштаба и министра одбране. До конституисања Клуба 30. јуна 2005. просторије нису биле обезбеђене већ је то урађено два месеца касније.

Од конституисања до формирања Клуба Иницијативни одбор је одржао 12 састанака. У склопу израде основних докумената за рад Клуба, одбор је консултовао више од 50 генерала и адмирала. Усаглашавање и израда нацрта основних докумената трајала је више од 5 месеци. До консититуисања Клуба одбор је урадио нацрт следећих докумената:

  1. Статут Клуба генерала и адмирала
  2. Пословник о раду Скупштине Клуба
  3. Кодекс професионалне етике генерала и адмирала
  4. Правилник о раду статутарне комисије
  5. Правилник о раду суда части
  6. Одлуку о оснивању Клуба
  7. Правилник о располагању финансијским средствима Клуба
  8. Правилник о раду надзорног одбора

По конституисању Скупштине Клуба председник Скупштине је овлашћен да изврши упис Клуба у регистар код надлежних државних органа за вођење регистра удружења грађана, а на основу чланова 30. и 31. Закона о друштвеним организацијама и удружењима грађана.

По завршеном конституисању Савет Клуба је имао обавезу да изради:

  • Чланске карте
  • Печат и штамбиљ
  • Отвори жиро рачун и
  • Регулише дознаке чланарине преко Фонда СОВО и Рачунског центра МО.

Конституисањем Клуба и Скупштине као највишег органа престао је са радом Иницијативни одбор за формирање Клуба. Његову улогу у даљем раду преузео је Савет Клуба, а касније Извршни одбор и Секције клуба.

На крају захваљујем се свим члановима  Иницијативног одбора у лично име и надам се у име свих чланова нашег Клуба.

 

 

 

ДЕСЕТ ГОДИНА КЛУБА ГЕНЕРАЛА И АДМИРАЛА СРБИЈЕ

генерал пуковник др Видоје Пантелић

Поштовани господине министре, поштовани господине генерале, господо официри и генерали, поштовани гости, част ми је да вас најсрдачније поздравим у име чланова  Клуба на данашњој свечаној Скупштини посвећеној десетој годишњици нашег рада.

Јубилеји су идеална прилика да се у миру и без еуфорије анализира један дужи период деловања и резултати постојања  неке организације, а зарад будућности. Наш Клуб генерала и адмирала Србије рођен је пре десет година, 30. јуна 2005. године.  Клуб је формиран са намером, циљано, а не спонтано. Настао је синергијским методом активног и пензионисаног генералског и адмиралског кора Војске Југославије у тренуцима оснивања. Замишљен је као нестраначка, неполитичка, професионална и струковна организација, са циљем искоришћења огромног умног и високо образованог,  експертског потенцијала генералско-адмиралског кадра, годинама профилисаног од најнижих  до највиших положаја у систему одбране. И коришћење њихових потенцијала у осмишљавању и развоју система одбране, саобразно новонасталим условима у држави, Савезној Републици Југославији, прилагођено геополитичкој и економској филозофији новог светског поретка.

Од формирања 30. јуна 2005. године до данас, Клуб је прошао кроз три фазе у своме раду. Само доследним придржавањем усвојених програмских опредељења и уз огромне напоре изабраних органа и јединства чланства Клуба из године у годину смо били све јачи и чвршћи да истрајемо у своме науму и својим циљевима постојања.

Прва је фаза консолидације, започиње од формирања и организовања структурне и функционалне основе Клуба и траје око пет година. Одмах по формирању,   активни генерали и адмирали јединствено, по одлуци министра одбране, излазе из Клуба. Клуб и његова иступања у јавности су изложени непрекидним притисцима, критици, потцењивању и лажним оптужбама за политичко деловање, једноставно речено изложени смо медијској и свакој другој „сатанизацији“. Неки га чак називају „паравојном командом“ која би могла прерасти у неки пара Генерал-штаб, који би вероватно могао осујетити планове  новим реформаторима политичко-економског, а посебно одбрамбеног система. Због тога, од самог оснивања, Клуб им није ишао у прилог. Наши чланови, часни генерали и адмирали из редова партизана у Другом светском рату, до храбрих команданата у рату са НАТО агресором 1999. године, врхунски образовани, професионални и ауторитативни преко ноћи постају незналице, губитници, неспособњаковићи, идеопоклоници комунизма и слично. И то што је тада урађено у целини са војном професијом, како са активним тако и са пензионисаним кадровима, не знам да ли је још негде забележено на тако нечастан и потцењивачки начин. Клубу је ускраћена свака сарадња и приступ војним структурама и одузете су му просторије за рад у Дому војске, као и биротехничка подршка,  додељена  при формирању одлуком МО. Иза  тога су активно стајали  и неки наши до јучерашњи саборци, колеге или потчињени, само из њима познатих разлога.

У овом периоду променом назива државе мења се два пута и име клуба. Одржава се први округли сто на тему Агресије НАТО сагледавањем узрока, карактера и последица кризе на Косову и Метохији, и објављујемо своју прву књигу са те расправе. Овај период су на плећима изнели наши другови изабрани у руководеће органе на Оснивачкој скупштини на челу са првим председником Скупштине Клуба, генерал пуковником Спасојем Смиљанићем, кога у другом изборном периоду замењује генерал-потпуковник Љубиша Стојимировић. У овом периоду у Клубу је било у просеку око 180 до  190 чланова. Са формирањем Клуба ради ефикаснијег рада у Нишу је основана подружница Клуба, која окупља генерале који тамо живе, и која непрекидно, синхроно и успешно доприноси раду Клуба.

Друга фаза би био период стабилизације, када хомогено и активно настављамо борбу за враћање статуса Клуба за који смо се определили уз прилагођавање организације и метода рада, зарад очувања Клуба и чувања угледа професије и етике чланства. Клуб наставља да ради и у веома тешким условима, захваљујући подршци коју је добио у СУБНОР Србије, на чијем челу је тада био покојни  генерал-мајор Славко Поповић, а касније такође покојни, професор Миодраг Зечевић, почасни члан Клуба. Имали смо и притисака да променимо име, како у називу не би стајало име државе Србије.  Одржава се други округли сто на тематику Војска Југославије у одбрани од НАТО агресије са циљем очувања истине за будућност, сведочанствима живих учесника рата. За десетогодишњицу обележавања агресије на СРЈ Клуб представља тротомни зборник сведочанстава о истој. Тираж од 1000 примерака је давно распродат. У овом периоду је одштампано и наше капитално дело биографија генерала и адмирала Србије 1981.- 2011.

Клуб постаје  колективни члан у две респективне организације, СУБНОР Србије, и Удружењу војних пензионера, (УВПС) које је репрезентативно удружење пензионерске популације бивших старешина. Наши чланови су бирани у председништво и органе Републичког СУБНОР-а у Скупштину УВПС и у Удружењу ратних и мирнодопских инвалида. У овом периоду клуб се значајније омасовљује, а чланови постају и ново пензионисани генерали Војске Србије. И неки од њих се активно и стваралачки прихватају ангажмана и рада у органима Клуба. Проширује се сарадња са сличним организацијама у земљи, са којима успешно сарађујемо на задацима који су нам заједнички. Наши чланови су редовни учесници међународних и других окупљања поводом годишњица НАТО агресије под слоганом „Да се не заборави“, које организујемо годишње са Београдским форумом за свет равноправних и СУБНОР Србије.  Председник Клуба у овом периоду је неуморни генерал-потпуковник Љубиша Стојимировић, све до изненадне смрти марта прошле године.

Трећа фаза је у току, то је  период шире активизације и изласка на домаћу и међународну сцену и отпочиње 2013. године. У овом периоду успоставља се поново прекинута сарадња са Министарством Одбране , преко Управе за стандард традицију и ветеране.  Одлуком министра одбране  из јануара  2014. године, Клуб је коначно поново добио просторије за рад у Дому ВС. Чланови Клуба су, уз помоћ министарства и генерал-штаба, у циљу упознавања са системом одбране Републике Србије, обишли више јединица , установа  и команди ВС, а исто организује и подружница у Нишу са Командом КоВ. Почетком године трећу годину за редом  са Управом за традицију, стандард и ветеране дефинишемо годишњи план међусобне сарадње.

Учлањењем у међународну официрску ветеранску организацију под називом „Међународни консултативни Комитет организација официра у резерви и пензији“ (МКК) Клуб излази на међународну сцену. Плод ове сарадње јесте организовање Регионалног савета МКК за југоисточну Европу, са седиштем у Београду, чији председник је наш члан. Потписивањем протокола о сарадњи успоставља се  непосредна сарадња са још шест официрских ветеранских организација суседних европских држава: Бугарске, Црне Горе, Чешке,Македоније, Републике Српске и Словачке. Данас захваљујући чланнству у МКК Клуб има непосредан контакт са 29 ветеранских организација из 28 земаља и заједно наступамо на међународном плану у борби против тероризма сваке врсте и за очување мира у свету.

У овом периоду се одржава још један округли сто са тематиком агресије, и штампа се четврти том Зборника о агресији. А у сарадњи са Председништвом МКК у априлу 2014. године организовали смо међународну научну конференцију посвећену 100. годишњици Првог светског рата, када су наши гости били представници официрских ветеранских организација из 19 земаља света, као и потпредседник Светске ветеранске организације са седиштем у Паризу.Са конференције је урађен филм и у часопису „Официрско братство“ број 6/2014. објављени су  сажеци иступања на конференцији на руском и енглеском језику. Промоција филма и часописа одржана је у Београду, у априлу 2015. године, са позоришном представом „Солунци говоре“, уприличену у сарадњи са Аладемијом уметноси Београд . Припремљен је за штампу на српском језику зборник радова и дискусија са ове конференције, који ће бити одштампан у складу са нашим  финансијским могућностима.

Чланство клуба је и поред одлива услед смрти постепено повећавано да би у Клубу сада било 237 сталних чланова, са тенденцијом даљнег повећања.

Време ће тећи, збивања у свету и нашој земљи ће се смењивати великом брзином. Конфротације и мишљења најчешће ће зависити од односа на међународној сцени. Велики актери ће увек на прво место стављати своје интересе. У међународним односима, уместо меког приступа у остварењу циљева,  све више ће се примењивати сви облици и могућности примене силе и принуде у остварењу циљева, такозваним трансформационим или хибридним методама. Мале земље, попут наше, често ће бити мета поткусуривања међу великима. Учени својом историјом и поштујући огромне жртве и жртвовања наших предака,уважавајући право других на њихову традицију, ми у Клубу морамо остати верни принципима неутралности  и самосталности, не скрнављећи идеале чојства и јунаштва којим смо вековима задајани. Наш задатак је да не подлегнемо дневно политичким и другим притисцимакојима смо свакодневно изложени.

Залагаћемо се истину, када је потребно и за критички однос према свакоме, заснован на необоривим чињеницама и законитостима, никако за критизерство. Не требамо бити никоме подршка или средство за постизање његових циљева. Искрено, одважно и храбро ћемо се залагати за истину и за подршку свима који буду истрајавали на путу очувања истинских националних и људских друштвених вредности односно за слободу и сувереност Републике Србије. Залагаћемо се за ширење и доказивање истине у случајевима подлих подметања и покушаја мењања јавног мњења или историје нашег народа. Било када се ради о друштвеним или државним вредностима, било у појединачним насртајима на појединце, са задатим циљевима опет деструкције државе и државности. Свим добронамерним институцијама нудимо руку сарадње и добрих намера, који су у оквиру наших циљева деловања.

Упорно ћемо истрајавати на вредновању традиција и чувању успомена на најсветлије догађаје и појединце из историје нашег народа и наше државе. Потстицаћемо издавачку активност и афирмисање Клуба кроз писану реч и видео записе, уз учешће на јавним скуповима, трибинама, округлим столовима и другим формама исказа позитивних догађања.

DUS_0747

У социјалном и статусном домену, заједно са удружењима где смо колективни чланови, наставићемо да спроводимо активности од интереса за наше чланство. Остајемо отворени за сарадњу са свима који ту сарадњу истински желе и подржавају. Организације са којима сарађујемо и облике сарадње ми бирамо сагласно нашим Програмским циљевима. Сарадња у земљи, поред већ успостављене, значајно се може проширивати са другим удружењима која баштине тековине слободе и континуитета наше државности. Наставићемо тренд сарадње са високо научним, образовним и културним институцијама.

У односу на државне институције, наш основни циљ ће остати сарадња са свима из области одбране , а посебно са Министарством одбране и  Војском Србије, нашим природним исходиштем.

Наставићемо сарадњу са међународним официрским организацијама, са којима је до сада сарадња успостављена, уз наше пуноправно и уважено присуство у тим организацијама и у сарадњи с  њима. У овом делу није реално очекивати даље значајније  проширење у будућем због финансијских ограничења. У успостављању ове сарадње  идолошка,  регионална или блоковска опредељења као и историјски односи нису препрека за сарадњу, тамо где нам се циљеви подударају. Сарадња ће се темељити на међусобном уважавању и поштовању.

Истрајаваћемо на принципима доследности код јавних институција за поштовање права војне пензионерске и ветеранске популације. Сваком члану су врата клуба отворена у помоћи око решавања његових статусних или других личних проблема. Медијска презентација нашег рада још није на нивоу који би желели, али и на том пољу у задње време су видни помаци.Наставићемо устаљену праксу обиласка старијих чланова као и организовања комеморативних скупова и помоћи породицама преминулих другова.

Ово  треба да буде подстицај сваком од нас на сталан и несебичан ангажман за опште добро и рад нашег Клуба. Сваки појединац који се је до сада посебно ангажовао кроз наше органе заслужује дубоко поштовање и захвалност за утрошено време, интелектуални и сваки други ангажман на заједничку корист, а сваки наш члан признање за подршку и очување Клуба.

 

 

Представљање Монографије «Клуб генерала и адмирала Србије 2005-2015»

контраадмирал Бошко Антић главни и одговорни уредник

 

Имам посебну част и задовољство да пред овим цењеним скупом, као аутор и главни и одговорни уредник,  представим монографију «Клуба генерала и адмирала Србије 2005-2015. године».

Идеја о изради овог дела зачела се пре две године, а реализација је била отежана услед недостатка документације која је нестала  у време кад је Клуб био приморан да напусти Дом Војске Србије. Излаз је нађен у коришћењу расположиве документације, података објављених на сајту Клуба и сачуваних докуменната код генерал-потпуковника Момчила Момчиловића, генерал-мајора Душана Војводића, генерал-пуковника др Видоја Пантелића… И тако коцкицу по коцкицу склопљен је мозаик који Вам је данас уручен.

DUS_0808

У овом делу, на 192 стране, смештен је десетогодишњи рад нашег удружења, које је прошло кроз три фазе свог функционисања. Да се читаоцу предоче услови у којима је Клуб функционисао и циљеви које је остварио  у те три фазе потрудили су се генерал-пуковник др Видоје Пантелић – уводном речју као актуелни председник Скупштине Клуба, генерал-потпуковник Момчило Момчиловић као председник Иницијативног одбора за оснивање Клуба, генерал-пуковник Спасоје Смиљанић – први председник Скупштине Клуба и генерал-потпуковник Стаменко Николић – члан Иницијативног одбора за оснивање Клуба својим уводним текстовима, који се међусобно допуњују и сваки од њих даје читаоцу слику Клуба.

У поглављу «Клуб генерала и адмирала Србије» дати су подаци о чланству и организацији Клуба, уз обраду улоге и задатака органа Клуба – Скупштине, Извршног одбора, Надзорног одбора, Статутарне комисије, Суда части и Подружнице Клуба у Нишу.

У тези «Чланство», посебно су истакнути почасни чланови Клуба и списак наших чланова који су преминули у ових десет година и са којима смо се достојно опростили.

У тези «Извршни одбор» дати су улога и задаци Секција (за политику одбране, за сарадњу и информисање, за системска и статусна питања и за традиције) и  Издавачког савета.

Поглавље «Сарадња са институцијама и организацијама у земљи» обухвата сарадњу са Министарством одбране и Војском Србије, сарадњу са институцијама и удружењима грађана и сарадњу са средствима јавног информисања.

Поглавље «Међународна сарадња» обухватило је све активности Клуба у сарадњи са сродним међународним организацијама, тежишно оним учлањеним у Међународни консултативни комитет организација официра у резерви и пензији» чији је активни члан и наш Клуб, поред још 28 чланова из земаља са свих континената. Клуб је у пуноправно чланство примљен на Трећем заседању у Астани, главном граду Казахстана. Наш председник Скупштине Клуба је по функцији један од потпредседника овог Комитета, а у Београду је 24. априла 2014. године одржана конститутивна седница Регионалног савета овог Комитета за Југоисточну Европу, чије седиште треба да буде у Београду у на.чијем челу је наш председник Скупшине Клуба.

У посебном поглављу «Учешће чланова Клуба у одбрани оптужених пред Хашким трибуналом» уз текст који је написан уз помоћ генерал-мајора Борислава Ђукића, наведена су и саопштења која је Клуб давао за јавност реагујући на оштре пресуде Србима и ослобађања од оптужби хрватских генерала и Рамуша Харадинаја.

Неговању слободарских традиција наших народа Клуб генерала и   адмирала посвећује посебну пажњу  и учествује у свим обележавањима значајних догађаја из наше богате историје, песебно последњих 100 година. Тој активности је посвећено посебно поглавље.

Клуб је организовао самостално или у сарадњи са Београдским форумом за свет равноправних СУБНОР-ом и Међународним консултативним комитетом организација официра у резерви и пензији низ научних скупова и сви су они краће или шире престављени у поглављу «Научни скупови», међу којима треба песебно истачи три скупа на тему «Војска Југославије у одбрани од агресије НАТО 1999. године» у организацији Клуба, Међународну научну конференцију «Први светски рат – узроци, повод, поуке, последице и садашњост» коју је Клуб организовао заједно са Међународним консултативним комитетом организација официра у резерви и пензији у Београду и Међународну конфренцију «Глобалним миром против глобалног интервенционизма и империјализма» у сарадњи са Београдским форумом за свет равноправних у СУБНОР-ом…

У поглавњу «Реаговања, поруке, коментари и предлози» изложено је оно на шта је Клуб  реаговао на догађаје упућујући јавности и надлежним државним и војним носиоцима власти кроз саопштења за јавност, поруке, предлоге… Нажалост, није било могуће све навести, а наведено је оно најважније.

У поглављу «Издавачка делатност» наведена су издања Клуба, као и она са заједничких скупова.

У прилозима дат је Кодекс чланова Клуба…, Амблем и признања Клуба са списком свих оних којама су додељена, Поклони и признања Клубу и Списак чланова Клуба са стањем 1, маја 2015. године.

Монографија је илустрована извесним бројем фотографија. Нажалост, нисмо могли из финансијских разлога да оне буду и колору, иако је прва варијанта рукописа била припремљена за то.

Као аутор и главни и одговорни уредник захваљујем се свима онима који су ми помогли да овај компликовани посао у ограничавајућим оклоностима приведем крају.

Свестан сам да има и недостатака, али други пут ће их бити мање, јер сада постоји полазна основа за усавршавање.

Сву учесници у раду су наведени су  у импресуму.

 

ГЕНЕРАЛСКЕ МЕДАЉЕ „СРПСКИ ЦАР ДУШАН СИЛНИ“

И ЈУБИЛАРНЕ ЗАХВАЛНИЦЕ

 

На основу члана 18. Статута и члана 3. и 8 .Правилника о врстама признања и критеријумима за њихову доделу,Извршни одбор Клуба генерала и адмирала Србије донео је одлуку да се поводом јубиларне 1о.годишњице Клуба доделе прве медаље српских генерала и адмирала

 

„СРПСКИ ЦАР ДУШАН СИЛНИ“.

Највише признање Клуба за изванредне резултате у раду и афирмацији Клуба у земљи и иностранству додељује се:

1.генерал-потпуковнику МОМЧИЛУ МОМЧИЛОВИЋУ

председнику Иницијативног одбора и оснивача Клуба,

2.генерал-пуковнику СПАСОЈУ СМИЉАНИЋУ

првом председнику  Скупшине Клуба

3.генерал-потпуковнику ЉУБИШИ СТОЈИМИРОВИЋУ

другом председнику Скупштине Клуба /постхумно/

4.генерал-пуковнику ВИДОЈУ ПАНТЕЛИЋУ

трећем председнику Скупштине Клуба

5.генерал-потпуковнику ЈОВАНУ МИЛАНОВИЋУ

6.генерал-потпуковнику  СТАМЕНКУ НИКОЛИЋУ

7.генерал-потпуковнику ЗЛАТОЈУ ТЕРЗИЋУ

8.генерал-потпуковнику  РАДОВАНУ ТОМАНОВИЋУ

9.контраадмиралу БОШКУ АНТИЋУ

10.генерал-мајору ДУШАНУ ВОЈВОДИЋУ

11.генерал-мајору  ВЛАДИМИРУ ПЕЈАКУ

12..генерал-мајору ПЕТРУ ТРКУЉИ

13.генерал-мајору БРАНКУ ФЕЗЕРУ

14.генерал-мајору РАДОСЛАВУ ШКОРИЋУ

 

Одлуку саопштити и признања уручити на свечаном скупу поводом јубиларне 10.годишњице од оснивања Клуба генерала и адмирала Србије

25.јуна 2015.

 

СПОМЕН МЕДАЉА СРПСКИХ РАТНИКА

DUS_0784

 

DUS_0923

Спомен медаљу Српских ратника 1914-1918-Сто година од великог рата за изванредан допринос успеху Међународне научне конференције о Првом светском рату у организацији Клуба генерала и адмирала Србије и

Међународног консултативног комитета организација резервних официра

Одржаној у Београду априла 2014.године у Беграду уручити:

 

  1. академику ДРАГОЉУБУ ЖИВОЈИНОВИЋУ,члану Организационог одбора Међународне конференције,председнику Одбора Српске академије наука и    уметности за обележавање 100.годишњице Великог рата,
  2. бригадном генералу СИНИШИ РАДОВИЋУ начелнику кабинета министра одбране.

 

 

На основу члана 18. Статута и члана 7. Правилника о врстама признања и критеријумима за њихову доделу,Извршни одбор Клуба генерала и адмирала Србије одлучио јe да се поводом јубиларне 10.годишњице Клуба за сарадњу и афирмацију Клуба доделе

ЗАХВАЛНИЦЕ

следећим државним и војним организацијама,удружењима грађана и

заслужним личностима:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA2185f5f6-1b42-11e5-adf6-00163e135009

 

DUS_0988

DUS_1045

  1. Министарству одбране – примио министар Братислав Гашић
  2. Генералштабу Војске Србије – примио начелник генерал Љубиша Диковић
  3. СУБНОР-у Србије – примио председник Душан Чукић
  4. Српској академији наука и уметности – примио академик Дргољуб Живојиновић
  5. Универзитету у Београду
  6. Београдском форуму за свет равноправних – примио председник Живадин Јовановић
  7. генерал-мајору Мирку Старчевићу
  8. генерал-мајору Момиру Стојановићу
  9. генерал-мајору Бранку Гајићу
  10. пуковнику Слободану Стојановићу
  11. пуковнику Браниславу Глушици
  12. потпуковнику Биљани Пашић
  13. заставнику Срђану Грчић
  14. Оливери Милетовић, уредници ТВ Палма плус
  15. Јелени Ђорђевић, Културни центар Крушевац
  16. Живораду Смиљанићу, председнику општине Апатин
  17. Организацији резервних старешина општине Апатин – примио председник пуковник Жељко Обрадовић
  18. Градском одбору СУБНОР-а града Београда
  19. Удружењу „Милутин Миланковић“ – примио председник Славко Максимовић
  20. Медија центару „Одбрана“ – примио пуковник Стевица Карапанџин
  21. Телевизији Мост,Нови Сад – примио главни и одговорни уредник Драган Ђукановић
  22. гласилу УВП „Војни ветеран“ – примио пуковник Звонко Пешић
  23. Милену Чуљићу, академском сликару, за велике међународне  изложбе које обилазе и земљу и свет
  24. Душану Војводићу млађием, главном дизајнеру генералске медаље „Српски цар Душан силни“, амблема и значке Клуба генерала и адмирала Србије
  25. Алексанадару Тонтићу, генералном директору фирме АЛВЕТО, произвођачу Спомен медаље српских ратника и значке Клуба
  26. Жарку Трипковићу, генералном директору фирме ГОСИ, произвођачу Медаље српских генерала „Српски цар Душан Силни“.

Одлуку саопштили и признања уручити на свечаном скупу поводом јубиларне 10. годишњице од оснивања Клуба генерала и адмирала Србије 25.јуна 2015.

Председник Скупштине Клуба

генерал-пуковник

др Видоје Пантелић

 

Извештаје припремио PRESS центар

Клуба генерала и адмирала Србије

 Галерија