GENERALI O OKTOBARSKIM DANIMA 2000. GODINE – promocija knjige

 

Nauka je dobila dokument a javnost interesantno štivo o događajima u oktobru 2000. godine. Generali Miodrag Simić i Stamenko Nikolić napisali su knjigu „ISTINA I ZABLUDE O 5. OKTOBRU 2000. GODINE“. Knjiga je prvi put predstavljena javnosti 21. septembra 2015. u  Domu Vojske u Beogradu.

Promoteri knjige bili su poznati i ugledni autori naučnih i drugih tekstova dr Luka Kastratović, general-major, mr Petar Škrbić general-potpukovnik, nekadašnji ministar Živadin Jovanović, predsednik Beogradskog foruma za svet ravnopravnih, autori generali Simić i Nikolić. Promociju je vešto vodio general Dušan Vojvodić.

Vojvodić

Mnogobrojna publika u sali raznih doba i interesovanja pažljivo je slušala govornike koji su izgovorili osnovne podatke o knjizi i na upečatljiv način predstavili naučno, istorijski i medijski interesantan tekst ove kratke ali zanimljive knjige.

Publika

Kastratović dr Luka napisao je predgovor. Istakao je u svojoj besedi na promociji da su autori objasnili  opšta pitanja o ratu i dugoročne ciljeve Sjedinjenih Američkih Država u Evropi i na Balkanu. U tom objašnjenju agresija na SRJ 1999. godine zauzima posebno mesto, jer agresija na drugi način traje i danas. Peti oktobar 2000. je nastavak agresije, okupiran je deo teritorije i proglašena nezavisna država Kosovo.  Nastavak agresije na SRJ 5. oktobra ujedno predstavlja i klopku koja je pripremljena za Vojsku, osujećena je namera da se vojska izvede na ulice i stvori razlog za ponovno bombardovanje. Brižljivo odabrani prilozi potkrepljuju napisano i pružaju argumente za sagledavanje istine, zaključio je general Kastratović.

Luka

U svojoj dužoj besedi autor  Miodrag Simić je detaljno opisao iz kojih razloga je došlo i kako je došlo da se kao prvi operativac Vojske obrati direktno predsedniku Republike Slobodanu Miloševiću. Nakon prezentiranja pouzdanih informacija o stanju na teritoriji i u Vojsci koje su bile u diskrepanciji sa podacima i informacijama Ministarstva unutrašnjih poslova, predložene su mere koje treba Vojska da preduzme. Taj deo teksta iz knjige, Simić je detaljno ispričao smatrajući da je realno preneo ono što se dešavalo tih dramatičnih dana 4. i 5. oktobra.  Uverljivo i autentično.

Simić

Škrbić mr Petar, recenzent je rekao između ostalog: prošlo je 15 godina od dešavanja u oktobru 2000. godine. Dovoljno za analitičku refleksiju, malo vremena za istorijsku distancu koja traje najmanje 50 godina. Objasnio sam taj problem u recenziji, rekao je. Sugerisao je da prisutni pogledaju  prednju stranu korica koje je dizajnirao akademski slikar Milen Čuljić. Ilustracija pokazuje sve onome ko poznaje situaciju bar u političkom, ako ne i u društvenom smislu. Oni koji u tom smislu manje znaju kada pročitaju knjigu shvatiće mnogo bolje.

Korice knjige

Postavio je metaforičko pitanje od kada je počeo 5. oktobar? Koristeći navode autora nabrojao je nekoliko zemalja od 1947. do danas koje su imale istu sudbinu kao i Srbija, posebno izdvojivši 24. mart, dan agresije NATO na SRJ. Ta dva događaja povezali su autori knjige. Škrbić je završio sa pitanjem: Gde će se nastaviti 5. oktobar iz 2000. koji se desio u Srbiji, kada je zbog zloupotrebe naroda postojala opasnost od zloupotrebe Vojske?

Škrbić

Istaknuti diplomata Živadin Jovanović je rekao da su se autori našli na složenom poslu jednog viđenja događaja u oktobru 2000 godine, odakle su i zbalude i istine u množini.  Aktivni učesnici su svedočili o tim događajima, ne bilo koji nego oni koji su nezamenjivi u tumačenju događaja, koji su bili na visokim dužnostima, ali ne i jedini.  U tom svedočenju, ipak,  njih niko ne može zameniti. Knjiga će poslužiti i drugima da daju svoje viđenje jer su generali i admirali aktivni svedoci o krupnim događajima, pa će knjiga inspirasati druge potencijalne autore. Autori su ispunili ovim svoj patriotiski dug i time nanovo doprineli državi.

Jovanović

Autor Stamenko Nikolić završnom besedom govorio je o svim nevladinim organizacijama koje su učestvovale u pripremi i realizaciji okotobarskih demonstracija. Njihova zajednička karakteristika je poslušnost spoljnim mentorima i donatorima i delovanje pod plaštom „demokratije“ i „slobode“.

Posebno su ekstremne one organizacije koje za agresiju NATO na SRJ okrivljuju Srbiju, srpski narod i predsednika SRJ Slobodana Miloćevića, naglasio je general Nikolić i dodao:

Nikolić

„Celi svet govori da je Vojska Jugoslavije uz apsolutnu podršku skoro celokupnog stanovništva, svojim herojstvom tokom 78 dana osujetila  NATO u realizaciji njihovih ciljeva. Istovremeno zadivila je ceo miroljubivi svet svojom smelošću i hrabrošću da se ne samo suprostavi već i odbrani od, u istoriji do sada, neviđene sile.

Mnogi u svetu politike i vojni analitičari ističu da se suprostaviti 600 puta jačem agresoru i sprečiti ga u njegovim namerama je totalna ludost ili neviđena hrabrost.

Proslavljeni vojskovođa vojvoda Stepa Stepanović ostavio nam je u amanet poruku: „Mi ćemo radije pasti na bojnom polju nego ostaviti na cedilu svoju otadžbinu“. Zar i ova plejada branilaca 1999. nije ispunila svoj zavet prema otadžbini?

Ono što je najbitnije, autori smatraju da su napisanom knjigom ispunili svoju moralnu i profesionalnu obavezu da sačuvaju činjenice o jednom teškom periodu novije istorije i da ih stave na raspolaganje sadašnjim i budućim generacijama“.

 

Knjiga se može nabaviti od autora:

  1. Simić Miodrag telefon: 0638363139
  2. Nikolić Stamenko telefon: 0653103948

            i prijatelja:

  1. Đurić Predrag telefon: 0611839919

 

Cena: 800 dinara