POSETA 4. BRIGADI

U organizaciji Ministarstva odbrane – Uprave za tradiciju, standard i veterane i komande Kopnene Vojske iz Niša, Klub generala i admirala Srbije posetio je 16. maja 2016. godine 4. brigadu Kopnene vojske čija komanda je raspoređena u Vranju.

20160516_113932Komandant brigade  brigadni general Zoran Lubura upoznao je generale i admirale sa organizacijom, namenom, funkcionisanjem i rasporedom brigade istakavši njenu uspešnu delatnost u stvaranju sigurnosti i bezbednosti za našu državu i građane. Pored toga, brigada je osposobljena za pripremu naših jedinica za mirovne operacije u čemu je dobila međunarodna i domaća priznanja. Značajni podaci o brigadi mogu se pronaći i videti na internetu.

NATO agresori su ubili 11 pripadnika brigade. Brigada je preformirana 2007. Predsednik Srbije uručio je ratnu zastavu komandantu brigade prošle godine prilikom obeležavanja dana Vojske Srbije.

 

Knjiga utisaka2016-05-16 13.28.43 Nakon detaljnog upoznavanja sa brigadom, generali i admirali su obišli jedinstvenu spomen sobu garnizona Vranje, koju su formirali i izgradili podoficiri, oficiri i civilna lica brigade 2008. godine, po zamisli i pod rukovodstvom tada brigadnog generala Milosava Simovića. Izložba obuhvata dug istorijski period od 1878. godine do danas i svakim danom se dorađuje.

Članovi Kluba ostavili su svoju zabelešku u knjizi utisaka.

20160516_142420Obilazak se nastavio u Bazi Jug. Baza  Jug osnovana   23. novembra 2009. Jovica Đorđević, major,  komandant 41. pešadijskog bataljona, ujedno  komandant Baze i Komandant Centra za obuku jedinica za multinacionalne operacije, potpukovnik Vukotić, pokazali su generalima objekte za smeštaj i obuku i upoznali ih sa osnovim novinama i standardima koji su postignuti u odnosu na ranija vremena. Na postignutim unapređenjima generali su im odali priznanje i poštovanje.

Spomen medalja 20160517_192230Na prigodnoj svečanosti u Domu Vojske u Vranju  predsednik Skupštine Kluba general-pukovnik u penziji   Vidoje Pantelić zahvalio se komandantu brigade i njegovim saradnicima koji su omogućili da generali i admirali vide za kratko vreme bitne karakteristike brigade u njenoj novijoj istoriji. Komandantu, brigadnom generalu Zoranu Luburi, Pantelić je uručio Spomen medalju srpskih ratnika koja je nastala povodom održavanja  međunarodne naučne konferencije o Prvom svetskom ratu i nekoliko knjiga koje je izdao Klub.

Zahvalnica Kluba uručena je i komandantu 41. pešadijskog bataljona majoru Jovici Đorđeviću, kao i nekoliko knjiga autora i izdavača članova Kluba.

Zahvaljujući, komandnat brigade je pozvao generale i admirale da u nerednom periodu posete jednu od baza.

20160516_182629