SVEČANA SEDNICA KLUBA GENERALA I ADMIRALA SRBIJE

 

Svečana sednica Kluba generala i admirala Srbije, održana je 13. juna ove godine u Domu Vojske u Beogradu. Pored članova Kluba na ovom skupu si bili i predstavnici državnih i vojnih institucija Srbije i Republike Srpske, predstavnici srodnih organizacija i udruženja sa kojima Klub sarađuje, predstavnici naučnih, kulturnih i prosvetnih organizacija i ustanova, te predstavnici prijateljskih Armija i zemalja.

Sednicu je otvorio predsednik Skupštine KGAS, general-potpukovnik u penziji Milomir Miladinović. Posle odslušane himne, prisutni su minutom ćutanja odali dužnu poštu preminulim generalima.

Sednica je, kako joj samo ime kaže, svečanog karaktera,  te je general Miladinović, primereno događaju prisutne upoznao sa najvažnijim rezultatima koje je Klub ostvario između dve Sednice. Rekao je:

„Klub generala i admirala Srbije kao udruženje građana već 14 godina deluje u našem društvu, u skladu sa važećim normativnim aktima države Srbije. Bili smo, a i sad smo kao penzioneri pre svega vojnici, odnosno, bavili smo se pozivom koji pored  ostalog podrazumeva visok stepen patriotizma, što ne znači da druga zanimanja nisu patriotska. Želimo da našim delovanjem utičemo da se ratovi kao način rešavanja sporova spreče, ali smo svesni da vojska kao osnovni faktor bezbednosti svake pa i naše zemlje nije prevaziđen. O tome svedoči podatak da se za potrebe vojske u svetu godišnje izdvaja 1.200 milijardi dolara ili oko tri milijarde dolara dnevno.

Dragi gosti, poštovane kolege,
Brojni su zadaci koje smo realizovali od poslednje skupštine u kojima je većina članova učestvovala. Neke od zadataka ću posebno istaći.
– Održana je uspešna redovna Skupština Kluba u Jagodini i ostajemo pri tome da redovne skupštine održavamo širom Srbije u cilju naše prezentacije i upoznavanja i sa drugim sredinama
– Na predlog izaslanika odbrane Kine gospodina starijeg pukovnika Vu-a i na poziv organizatora bezbednosnog foruma, delegacija Kluba je učestvovala u radu foruma u Pekingu. Tom prilikom upoznali smo predstavnike centra za strategijska istraživanja Kineske armije o iskustvima u toku agresije 1999.
– Na poziv rukovodilaca MKK delegacija Kluba učestvovala je na obeležavanju 25.godišnjice  MEGAPIR-a u Moskvi, organizacije koja finansijski podržava rad  MKK.
– Učestvovali smo na redovnoj skupštini MKK koja je održana u Sofiji, na kojoj je naš predstavnik izabran za potpredsednika MKK.
– Član Kluba je dobitnik priznanja MKK za učešće na konkursu za izbor najbolje fotografije.
– Redovno učestvujemo u obeležavanju datuma iz istorije naroda Srbije, kao i odavanju počasti našim kolegama.
– Povodom 20.te godišnjice od početka agresije NATO-a na našu zemlju organizovano je više aktivnosti :

– Smotra dokumentarnih filmova o agresiji NATO-a,
– Izložba  dokumentarnih fotografija o NATO agresiji, ista izložba je
organizovana i u nekoliko zemalja Evrope, a kasnije i u maloj galeriji Doma Vojske.
– Posebno ističem napore koji su uloženi u izradi Studije pod nazivom    “VojskaJugoslavije u odbrambenom ratu 1999.godine“, koja je delo neposrednih učesnika, kolega koji su bili komandanti strategijskih grupacija i na najvišim dužnostima u Ministarstvu odbrane i Generalštabu naše vojske. Studijom smo obezbedili autentična svedočenja najodgovornijih starešina i ostavili našim potomcima, ali i ustanovama koje se bave izučavanjem ovakvih događaja. Kad je Studija u pitanju posebno želim da istaknem da je u njenoj izradi učestvovalo sedam general-pukovnika, deset general-potpukovnika, jedanaest general-majora, jedan kontraadmiral, četiri pukovnika i jedan kapetan bojnog broda od kojih su dvanaest doktora nauka i četiri magistra.

Dragi gosti poštovane kolege,
Pored svih navedenih aktivnosti želim posebno da istaknem održavanje Međunarodne konferencije „Da se ne zaboravi“ pod nazivom „Mir i napredak umesto ratova i siromaštva“ koja je održana uz veliku pomoć Beogradskog foruma za svet ravnopravnih, bez kojih bi je teško organizovali i uz saradnju sa SUBNOR-a Srbije i Društva Srpskih domaćina.
Mi vojnici smo skromni u zahtevima, a veoma odgovorni u izvršavanju zadataka, kako tokom aktivne službe tako i danas. Nikad se nismo hvalili niti posebno isticali postignute rezultate od značaja za odbranu zemlje. Za uspešno suprotstavljanje agresoru  1999, kada nismo poraženi, umesto pohvala doživljavali smo kritike pa čak i poniženja.
Ove napomene sam naveo da bi još jednom istakao značaj međunarodne konferencije u čijem radu je  učestvovalo preko 200 gostiju. Na dvodnevnom skupu referate je podnelo 80 učesnika od kojih su preko 80%  gosti iz inostranstva. To su ljudi iz oblasti politike, ekonomije, medija, umetnosti,  to su istoričari, predstavnici međunarodnih humanitarnih i mirovnih organizacija. Svi podnosioci referata osudili su agresiju, a pohvalili našu vojsku i napore koji su pruženi u suprotstavljanju agresoru. Na taj način pokazali su da je istina o agresiji prisutna  širokom spektru ljudi, ali da svetski moćnici i dalje kriju istinu zbog sebe. Konferencija je usvojila Deklaraciju kojom je pored ostalog osuđena agresija odnosno da je to bio osvajački i zločinački rat protiv suverene države, da bi nasilno oduzimanje Kosova i Metohije predstavljalo presedan koji bi vodio iscrtavanju novih granica i u drugim krajevima, da Srbija ima pravo na naknadu štete nastale u agresiji, na mirno rešavanje međunarodnih problema. Deklaraciju je saopštio predstavnik Velike Britanije, učesnik konferencije.
Žao mi je što mediji, osim dnevnog lista „Večernje Novosti“ nisu na odgovarajući način propratili ovu konferenciju .

Dragi gosti,
Kako je ovo svečana sednica na kojoj treba da istaknemo najvažnije rezultate, neću govoriti o problemima iako ih imamo, jer da bismo proširili aktivnosti potrebna su i odgovarajuća novčana sredstva, kojih nemamo jer se finansiramo članarinom od penzija, a to su nedovoljna sredstva za šire delovanje Kluba, pa su neki planovi i zamisli Kluba ostali ne realizovani.
Za uspešan rad Kluba svakako je zaslužan Izvršni Odbor Kluba na čelu sa kolegom Lukom Kastratovićem.
Zahvaljujem na pažnji.

Na ovoj sednici dodeljena su priznanja pojedincima i organizacijama, zaslužni za rezultate koje je Klub postigao ili koji su uspešno radili na njegovoj afirmaciji.
Medalja Srpskih generala, dodeljena je Branku Krgi, general-pukovniku u penziji, Jagošu Stevanoviću, general-potpukovniku u penziji, Ljubomiru Draganjcu, general-potpukovniku u penziji, Ljubomiru Bajiću general-majoru u penziji, Zvonimiru Pešiću pukovniku u penziji , glavnom uredniku časopisa „Veteran“i Branislavu Glušici, pukovniku u penziji, sradniku Kluba.

Plaketa za izvanrednu saradnju i značajan doprinos afirmaciji KGAS, dodeljena je „Prvom Partizanu AD Užice“, „Evropskom Univerzitetu Beograd“ i dnevnom listu „Večernje Novosti“.

Zahvalnicu za nesebičnu pomoć i ostvaren doprinos u organizaciji i realizaciji planiranih aktivnostiKluba povodom obeležavanja 20. godina od agresije NATO na SRJ, dodeljena je Dobrivoju Veljkoviću, brigadnom generalu u penziji, Slobodanu Stojanoviću pukovniku u penziji, Biljani Pašić, potpukovniku, VU „Dedinje“, „Vojnoj štampariji B eograd, Milenu Čuljiću akademskom slikaru saradniku Kluba, Bori Beolviću sradniku Kluba i udruženju „Veterani vojnoobaveštajne službe Srbije u Beogradu.

Predsednik Društva srpskih domaćina, proesor dr Miladin Ševalić, u znak dobre i plodne saradnje dodelio je Zahvalnice Klubu generala i admirala Srbije, Beogradskom forumu za svet ravnopravnih i Domu Vojske Srbije!

 

 

 

 

 

 

 

Sednica je završena druženjem prisutnih uz tradcionalni vojnički pasulj!