ДОСТОЈНИ СВОГ ИМЕНА У СРБИЈИ И ЊЕНОЈ ВОЈСЦИ

 

 

Клуб генерала и адмирала Србије, на годишњој седници, одржаној 31.октобра ове године у Пожаревцу, дао је снажну подршку председнику и државним органима Србије у одбрани националних интереса у решавању Косовско-Mетохијског питања и очувања интегритета државе Србије. Домаћин овогодишње седнице Клуба, био је градоначелник Пожаревца Бане Спасојевић, који је одао признање  генералима и адмиралима што су својим деловањем, ликом и примером достојно бранили интересе и слободу свога народа. Клуб је граду доделио Плакету Клуба као својеврсно признање за успешну сарадњу.

Oвогодишња седница Клуба генерала и адмирала Србије одржaна је 31.октобра у Пожаревцу У њеном раду су учествовали чланови клуба, уз присуство представника Министарства одбране и Војске Србије, других организација и удружења Србије, те представника влaсти и домаћина овог скупа, града Пожаревца. Скуп који је протекао у радној и срдачној атмосфери, отворен је уз интонирање химне Србије и одавањa поште преминулим члановима Клуба генерала и адмирала Србије. У периоду између две седнице преминули су генерали Стаменко Николић, Ђорђе Станић, Божо Денда, Душан Лончар, Никола Грујин и Стеван Томић.

Чланове Клуба, показујући задовољство што се овогодишња седница Клуба одржава у њиховом граду, поздравио је и пожелео им успешан рад Бојан Илић, председник Скупштине града Пожаревца, као и представник команде гарнизона Пожаревац, и друге истакнуте личности које су провеле радни век и које живе у овом граду.

Радом овогдишње седнице руководио је председник Скупштин Клуба генерал Миладиновић, који је у уводу нагласио, да је, циљ данашње седнице Скупштине Клуба, да се изврши анализа рада Клуба за протеклих годину дана, да се усвоје измене постојећих нормативних докумената о раду Клуба и усвоји План рада Клуба за следећу годину. „Истовремено  циљ нам је, нагласио је Миладиновић,  даља афирмација Клуба боравком и радом у срединама ван Београда. Због тога смо са задовољством прихватили позив руководства града Пожаревца да баш овде одржимо седницу скупштине Клуба. Позиве средина које нас уважавају прихватаћемо и у будуће. Нема ниједног удружења чији су члaнови радили у свим крајевима наше земље, као што је наш Клуб, нити удружењa које боље познаје стање у нашој земљи.

У уводном излагању, председник Скупштине Клуба, генерал Миломир Миладиновић, посебно се захвалио граду домаћину на помоћи и домаћинству о организацији и одржавању овогодишње седнице скупштине Клуба ГАС.

Подоносећи експозе о раду Клуба у протеклој години, генерал Миладиновић је истакао, да су Клуб и његови чланови извршили постављене задатке и били достојни свог имена и положаја у Републици Србији и њеној Војсци.

„Иза нас је година препуна активности које су имале за циљ даљу афирмацију Клуба, како на унутрашњем тако и на међународном  плану, – нагласио је генерал Миладиновић, –  велики је број активности које је Клуб преко Извршног одбора  спровео од последње скупштине одржане у Јагодини прошле године. Детаљан извештај ће поднети председник ИО Клуба, а ја ћу указати на неке активности које су прошириле наш годишњи план и  које показују широки спектар активности Клуба.

Ценим да је највећи успех Клуба од последње скупштине, то што смо са нашим пријатељима из Београдског форума, Друштва српских домаћина и СУБНОР-а Србије,  успели да организујемо међународну конференцију поводом 20-те годишњице агресије НАТО и што смо чули 80 афирмативних реферата о том догађају, од којих су били 68 представника из иностранства, међу којима и Петер Хандке, добитник Нобелове награде за књижевност, осведочени пријатељ Срба. Конференцију су пратиле и друге активности о којима ће више рећи председник ИО.
Коначно смо успели да одштампамо и презентујемо сведочанство о Војсци у одбрани од агресије 1999.године. Студија је презентована и у Дому Војске и на сајму књига у Београду.
Учествовали смо у бројним ТВ емисијама и давали изјаве у медијима за одмрзавање служења војног рока, што је наишло на позитиван одјек у јавности.
Поносни смо што је наш  члан, адмирал Бошко Антић , добитник  повеље „Живојин Мишић“ за целокупно дело од преко 60 издатих књига.
Сарадња са Министарством одбране је непрекидна и захвални смо на помоћи коју нам је министар одбране господин Александар Вулин пружио у успешној организацији међународне конференције.
Поштоване колеге, имали смо бројне манифестације и на међународном плану у циљу даље афирмације Клуба.
Учествовали смо на Скупштини српске дијаспоре која даје огромна средства нашој земљи. Према изнетим подацима, око 2,5 милијарде евра је ушло у нашу земљу преко Народне банке, а рачуна се да је по другим основама добијено још толико
Примили смо већи број делегација међу којима делегацију МКК сад МФОР са председником Анатолијем Кањшином на челу.
Примили смо бившег начелника ваздушно-десантних снага Русије генерала Стаскова, јединице која је стигла пре свих на аеродром Слатина у Приштини 99 године. Том приликом генерал Стасков уручио је нашем члану генералу Бајићу медаљу са ликом пилота Покришкин чиме се поносимо. Покришкин је био један од тројице троструких Хероја Совјетског Савеза  у Другом светском рату.
Делегација Клуба је учествовала на обележавању годишњице Мегапира који помаже рад МФОР
Учествовали смо у раду скупштине МФОР на којој је наш председник изабран за потпредседника.
Ја сам учествовао у раду међународне конференције посвећене Хероју Совјетског Савеза и Народног Хероја Југославије маршала Совјетског Савеза Сергеја Семјоновича Бирјузова.Том приликом примљен сам у седиште удружења Војеноначаљникоов Русије и разговарали смо о успостављању међусобне сарадње.
Поштоване колеге,
Мислим да смо доста успешно радили у протеклој години, али нам је ипак највећа слабост хронична беспарица и што нисмо успели да учланимо већи број генерала у Клуб.
Желим да нагласим,  да је идућа година јубиларна у раду Клуба, али и изборна, па ево већ од данас може се почети са лобирањем, с обзиром да је то сад законски регулисано.
О раду ИО и изабраних органа Клуба као и о реализацији усвојених закључака и планираних задатака са прошле скупштине, извештаје ће поднети  председник ИО и председници скупштинских органа .Ја ћу рећи о раду Клуба у целини на активностима које нису биле у плановима рада, а и тешко их је било планирати.

Тежишна активност је била на даљњој афирмацији Клуба кроз разне облике активности, ангажовањем целокупног потенцијала Клуба, искуства команданата и знања наших колега са академским титулама. Њихов рад тежишно се одвијао на сумирању знања и стечених искустава из 1999.године која ћемо преточити у књигу под називом „Војска Југославије у одбрамбеном рату 1999.године“. Завршетак штампања очекујемо до 20.годишњице агресије, а трошкове штампања  сноси  Министарство одбране.

Остварили смо изузетно добру сарадњу са државним органима Министарством за рад и запошљавање, а посебно са Министарством одбране. Сарадња са Министарством одбране и лично министром одбране господином Вулином огледа се у позиву Клубу за учешће на округлом столу о Дијалогу о КиМ где су наши чланови имали запажена иступања. Учешће на семинару о Стратегији националне безбедности чије се усвајање очекује до краја године. Позивани смо и присуствовали смо свим вежбама које је изводила Војска Србије (Пасуљанске ливаде, Крушевац, Никинци) на којима смо били уважавани од протокола, присуствовали смо промоцији  новопроизведених потпоручника као и на спортском дану Коњичке трке у организацији МО у Карађорђеву.

Покренули смо иницијативу о обнављању служења војног рока и учествовали у популаризацији војног рока у медијима – у штампаним медијима и на више ТВ канала, што је наишло на опште одобравање јавности и са тим активностима ћемо наставити.

Свакако је признање Клубу и позив Председника Србије господина Вучића да присуствујемо пријему поводом Дана Војске Србије.

Имали смо сталну комуникацију и пријеме код НГШ генерала Диковића, код државног секретара у МО генерала Живковића и са Управом за стандард, традицију и ветеране на челу са пуковником Ристићем.

Извештај о раду Извршног одбора Клуба, поднео је његов председник, генерал др Лука Кастратовић које истакао:

Извршни одбор Клуба у 2019. години организовао је рад у складу са Програмом рада за 2019. годину који је Скупштина усвојила на предходној радној седници и закључака Скупштине, а у складу са Статутом и другим документима које је ова Скупштина усвојила. У циљу организованог рада Извршни одбор је усвојио  Годишњи план рада  и Годишњи план финансирања за 2019. годину.

Планом рада планирано је 15 заједничких задатака. Реализовано је 14, један задатак планиран је за децембар.

У реализацији задатака истакао бих следеће:

Пратили смо збивања од значаја  за безбедност Републике Србије, њен     међународни положај, суврренитет и интегритет.

  • Настављена је сарадња са установама и удружењима. Мишљења и ставови Клуба генерала и адмира се уважавају и поштују. На пријемима делегације Клуба генерала и адмирала Србије код Министра одбране и Начелника генералштаба Војске Србије, као и приликом других сусрета, покренута су бројна  питања од значаја за одбрамбени систем Републике Србије и посебно, статус Клуба генерала и адмирала, као и решавање животних питања пензионисаних војних лица. Задаци из Плана сарадње Минстарсва одбрана са Клубом, који прати Управа за традиције, стандард и ветеране, доследно се реализују. МО и ГШ ВС нас позивају на активности у њиховој организацији;
  • Поводм 20-те годишњице агресије НАТО на СР Југославију-Србију организовали смо промоцију студије “Војска Југославије у одбрамбеном рату 1999. године“, дводневну Међународну смотру документарних документарних филмова о НАТО агресији на Србију (СРЈ), Изложбу фотографија о НАТО агресији, дводневну Међународну конференцију под геслом “ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ“ и насловом “Мир и напредак, уместо ратова и сиромаштва“ и полагање венаца на споменику погинулој деци у НАТО агресији, на Ташмајдану и споменику погинулма  у НАТО агресији “Вечна ватра“, на Ушћу (Новом Београду).

Свечаном отварњу Међународне конференције присуствовали су високи представници државних органа, Војске Србије, Српске православне цркве, диплопматски представници пријатељских земаља–Русије, Белорусије, Кубе, Венецуеле, Палестине. У име Владе Р.Србије Конференцију је поздравио Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, а Александар Вулин, министар одбране Конференцији се обратио други дан. У програму, поред учесника из Србије, учествовало око 230 угледних гостију из 35 земаља света, а на Конференцији говорили су представници мировних организација и покрета и угледни интелектуалци и ствараоци – преко 70 говорника. На конференцији је говорио и председник Међународног консултативног комитета пензионисаних и официра у резерви Александар Кањшин. Радни језици Конференције били су српски, руски и енглески уз обезбећен симултани превод. Конференцију су пратили бројни преставници средстава ин формисања из иностранства и Србије, а највећу медијску подршку је пружио дневни лист “Вечерње новости“ и недељник “Печат“. Дводневна расправа је завршена усвајањем БЕОГРАДСКЕ ДЕКЛАРАЦИЈЕ.  Излагања и Декларација са дводневне Конференције биће објављена у Зборнику.

На дводневној смотри документарних филмов приказано је 13 филмова. Поред филмова сниматеља из Србије приказани су документарни филмови сниматеља из Русије, Немачке, Италијеи Чешке, а на изложби фотографија приказане су и фотогрфије фотографа из Немачке, који су фотогафисали страдања Србије у НАТО агресији.

Према оцени бројних истакнутих личности и интелектуалаца кроз ове манифестације Србији је пружена највећа подршка за протеклих 20 година, посебно кроз шитење истине о агресији и осуди НАТО агрсеје. Такође је истакнуто да је студија “Восјска Југославије у одбрамбеном рату 1999. године“ највећа брана против лажи које агресор шири.

Програм активности усвојио је Управни одбор Београдског форума за свет равноправних и Извршни одбор Клуба. Веома значајан допринос Београдског форума, између осталог, огледа се у позивању угледних гостију које су упознали током њњихове богате дипломатске каријере. Велику помоћ у реализацији пружили су Министарство одбране, Министарство спољних послова, министарство културе и информисања и Министраство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Свима су упућена писма са изразима дубоког поштовања и огромне захвалности за конкретну и видљиву помоћ која је допринела веома доброј организацији и успеху свих активности, посебно Међународне конференције и штампања студије “Војска Југославије у одбрамбеном тату 1999. године“.

У припреми за обележавањ 20-те г-це НАТО агресије 19. новембра 2018. године упућен је предлог-иницијатива Министру просвете, науке и техничког развоја да се у школама први час на дан агресије посвети НАТО агресији. Добили смо одговор да су школе аутономне установе и да треба њима да се обратимо.

 

Настављена је добра међунарона сарадња. На званичним скуповима и разговорима са представницима чланица МКК, испољено је високо поштовање према нашеу Клубу, Србији и српском народу, посебно према ншој борби против НАТО агресора. Значајно је и то што се на тим сусретима на најбољи начин шири истина о НАТО агресији на нашу земљу.

Председник Скупштине генерал-потпуковнику пензији Миломир Миладиновић од 24. до 26. октобра 2018. године присуствовао је у Пекингу међународном форуму чија је тема била “Изградња новог типа сигурности, партнерства за равноправност, заједничко поверење и сарадњу“. На наведени форум присуствовали су генерал-пуковник у пензији Бранко Крга и генерал-мајор у пензији Миодраг Гордић. Организатор форума било је Кинеско удружење војних научника и Кинески институт за међународне стратешке студије.

После учешћа на форуму наша делегација , према Програму борвка делегације, организаторе је исцрпно упознала са искуствима из НАТО агресије на Србију-СР Југославију. Организатору је уручена Плакета Клуба генерала и адмирала Србије и неколико књига, идања Клуба и генерала, чланова Клуба. У исто време у Пекингу је службено боравио и Министар одбране Александар Вулин са сарадницима.

На позив секретаријата Међународног консултативног Комитета организације резервних официра (МКК) и Националне асоцијацијенудружења официра ну резерви Оружаних снага “Мегапир“ од 29. до 31. октобра 2018. године председник Извршног одбора Клуба генерал-мајор у пензији др Лука Кастратовић присуствовао је у Москви празничним активностима поводом 25-те  годишњице Асоцијације “Мегапир“. Овим активностима присуствовали су представници Министарства одбране, Министраства иностраних послова, Администрације Председника, Владе и Парламента Руске федерације.

Председнику Скупштине Клуба додељена је медаља “Официрско братство“, а председнику Извршног одбора Клуба медаља “25 година Националне асоцијације удружења официра у резерви Оружаних снага (МЕГАПИР). Председник Извршног одбора Клуба, уз пригодно обраћање, Асоцијацији “Мегапи“ уручио је Плакету Клуба генерала и адмирала Србије.

Делегација Клуба генерала и адмирала Србије на челу са председником Скупштине Клуба генерала и адмирала Србије генерал-потпуковником у пензији Миломиром Миладиновићем учествовала је на седници Скупштине Међународног консултативног комитета пензионисаних  и официра у резерви (МКК) која је одржана у Софији од 21. до 23. маја 2019. године. У саставу делегације били су генерал-пуковник у пензији Видоје Пантелић, почасни члан руководства МКК и генерал-мајор у пензији Радослав Шкорић, секретар МКК.

Тема Скупштине била је“Велики рат (Први светски рат) 100 година од завршетка“. Скупштини је присуствовала већина делегација чланица МКК. На Скупштини је поднето више реферата, а реферат је поднео и  председник Скупштине Клуба, са тежиштем на страдању Срба и Србије у Великом рату и апеловао да, и поред значајне улоге војски, као основног фактора безбедности у свим земљама, чланице МКК треба да утичу да се ратови, као начин решавања спорова, спрече. Указао је на потребу сарадње међу државама, а посебно балканских, јер је Балкан увек био зона интересовања великух сила.

Током боравка У Бугарској обављено је више билатералних разговора са делагацијама других земаља, међу којима су чланице ЕУ и НАТО-а, као и делегације из држава чија  се руководства политички међусобно не слађу.

Скупштина је донела Декларацију о спречавању ратова и решавању спорова мирним путем. Председник Скупштине Клуба Миломир Миладиновић изабран је за потпредседника МКК, а изабрани су и нови чланови Председништва МКК.

На позив председника ветерана Русије генерал-потпуковника Александра Карпичева, председник Скупштин генерала и адмирала Србије боравио је у Русији од 16. до 19. октобра 2019. године.

 

Повод је био учешће на међународној конференцији посвећаној  55. годишњици трагичне смрти, 75. годишњици ослобођења Београда у 2. светском рату и 115. године од рођења Хероја Совјетског Савеза , Народног Хероја  Југославије, маршала Совјетског Савеза Сергеја Семјоновића Бирјузова.

Конференција је одржана у Рјазању и Скупину родном месту маршала Бирјузова. Током боравка председник Клуба је имао и сусрет са представницима удружења генерала Русије. Том приликом размењена су искуства о раду удружења и о могућој сарадњи у наредном периоду.

Изражено је дубоко поштовање домаћина и руског народа у целини: Створени су услови за проширење сарадње и развијању братских односа два удружења али и два народа који се у потпуности разумеју.

Трошкове ових активноси сносили су организатори.

Генерал-потпуковник Николај Стасков, некадашњи начелник штаба Ваздушно-десантне војске  и актуелни председник  “Добровољне организације пешадије, авијације и морнарице Русије“ посетио је Клуб генерала и адмирала Србије.

Председник Скупштине Клуба, генерал-потпуковниок Миломир Миладиновић уваженог госта упознао је са организацијом и активностима Клуба, са посебним освртом на активности поводом обележавања 20-те годишњице НАТО агресије на СР Југославију- Србију. Размењена су искуства из активноси удружења.

Генералу Стаскову уручена је Медаља српских генерала, за заслуге у планирању и извршењу марша руске јединице од Угљевика до аеродрома Сатина, на Косову и Метохији.

Генерал Стасков уручио је генерал-мајору Љубомиру Бајићу,  највеће пилотско признање, Орден Покришкина.

Александар Иванович Покришкин, троструки херој Русије, био је један од највећих ловачких асова Совјетског Савеза у Другом светском рату, оборио је  83 нацистичка пилота.

У разговору, генерал Стасков је изјавио да пилоти у Русији добро знају ко је Љуба Бајић. Међу ваздухопловцима генерал Бајић се поштује због пилотског умећа, профенсионалног односа у служби и енергичног командовања у сукобима деведесетих година. Између осталог познат је и због тога што је у јуну 1974. године, извео летачки подвиг када је авион “Миг-21“ спустио на писту без мотора.

Генералима Миломиру Миладиновићу, Луки Кастратовићу и Владимиру Пејаку генерал Николај Стасков је уручио јубиларне Медаље “90 година Добровољне организације пешадије, авијације и морнарице Русије“

. Из Фонда солидарности додијељена је новчана помоћ, у износу од 50.000,оо (педесет) хиљада динра, породици генрала Ђукића, који се налази у затвору у Сплиту.

. Председнику Р Србије Александру Вучићу упућено је писмо у коме смо га упознали  са поступцима  власти бивших република СФРЈ, а посебно Р Хрватске, где су интензивирани поступци против  бивших припадника ЈНА, сада грађана Србије, који су осумњичени за ратне злочине, а који у својој суштини излазе из оквира замишљене  сврхе судских поступака и прелази на правно-политички терен. Према одређеним сазнањима у РХ је покренуто или је у фази припреме  више од 20 хиљада поступака чији је циљ да се поднесе што већи број оптужница и да изађу у јавност са ставовима да је Србија агресор и да тиме спрече или успоре активности Србије на међународном плану, као и да оправдају разбијање СФРЈ, а за формирање независне државе наметну кривицу искључиво српском народу – чиме на најгрубљи начин вређају и понижавају Р Србију и српски народ. С тим у вези  дали смо низ предлога за предузимање одговарајућих мера од стране надлежних државних органа.

Из Кабинета Председника добили смо одговор да је писмо прослеђено Министарству правде на решавање. Из Министарства правде добили смо одговор да се слажу са нашим предлозима и одговором Минастарству одбране које се обратило по истој проблематици, као и фазама решавања, с тим што ће одговарује прописе доносити у складу са тим када се створе одговарајући услови,  уз напомену да у овом тенутку Министарство правде нема надлежност за поступање по захтевима лица процесуираних за ратне злочине на територији бивших југословенских република.

. Извршни  одбор је одустао од иницијативе за измене и допуне Статута Клуба генерала и адмирала Србије.

. И ове године присутан је проблем недовољно ангажовање чланова Клуба , а посебно у раду секција.

 

Секција за политику одбране планирала је и реализовала 11 задатака, реализовано је 10, а 1 задатак је преузело Удружење ветерана Ратне морнарице (студија “Хероки Јадранског мора).

Од реализованих задатака посебно истчемо штампање и промоцију студије “ВЈ у одбрамбеном рату 1999. године“, као брану против лажи о НАТО агресији.

Активан рад чланова Клуба на праћењу војнообавештајне ситуације у земљи и свету био је учешћем на многим конференцијама, рад у МКК, пријемом многих војних и умних људи света, учешћу у емисијама на ТВ-у, промоцијама књига  војних лица и објављивањем књига и чланака из ове области. Немерљив је рад Клуба у остварењу и обележавању 20-годишњице агресије НАТО-а на СР Југославију.

Секција за статусна и социјална питања Клуба генерала и адмирала Србије бавила се питањима која су се односила на статусни и социјални положај чланова Клуба и пензионисаних војних лица.

Од планираних 11 задатака, у досадашњем периоду реализовано је 9, нису реализована 2 задатка –  Активности за враћање војних пензионера у надлежност МО и  решавање права војних пензионера на ношење свечане униформе.

Први задатак је решаван у сарадњи са УВПС, али и поред предлога који је достављен и више усмених разговора надлежни за решавање овог питања нису ништа урадили нити обавестили ни УВПС ни КГАС.

Други задатак није реализован јер Управа за традиције, стандард и ветеране МО није доставила свој став у вези предлога ношења свечане униформе од стране војних пензионера на војним свечаностима. Наиме министар одбране је у пар наврата у разговору са руководиоцима КГАС начелно био сагласан са наведеним предлогом, али осим тога ништа конкректно није урађено како би се ово питање  решило и предупредила самовоља и шаренило на војним свечаностима и јавним скуповима.

Сарадња са Управом за традиције, стандард и ветеране је остварена у оној мери да може да обезбеди сарадњу са МО и ГШ ВС. У наредном периоду неопходно је учинити обостране напоре да се овај вид сарадње подигне на знатно виши ниво.

.Остваривана је сарадња са СУБНОР-ом, УВПС, и надлежним органима који су носиоци регулативних активности из области статусног, материјалног и социјалног положаја.

Чланови Клуба су учествовали у раду Удружења војних пензионера у решавању питања пензија војних пензионера, као што су питања усклађивања војних пензија, враћања војних пензија у надлежност МО, повраћај износа умањених пензија за перод од четири године и слично. У вези са тим упућено је писмо, са потписом председника УВП, Премијеру Владе Србије, као и захтев за пријем код Председника Ррепублике.

Клуб је у складу са нашим актима одавао дужну пошту и учествовао у организацији и реализацији комеморација и сахрана преминулим члановима ( Николић Стаменка, Станић Ђорђа, Денда Боже, Лончар Душана, Грујин Нилколе и Томић Стевана).

Присутан је проблем ангажовања већег броја чланова клуба у раду ове секцје, па се рад своди углавном на ангажовање два или три члана, а посебно при организацији у случају смрти члана клуба.

Секција за неговање традиција планирала је 7 задатака, реализовани су сви задаци.

Тежиште је било на обележавању 20-те годишњице НАТО агресије 1999. године .

Делегације Клуба су учествовале у обележавању 11 догагађаја из наше прошлости, а до краја године планирано је обележавање још три догађаја.

Делегације Клуба сваке године полажу венце на дан погибије генерала Љубише Величковића и Младена Братића и народног хероја мајора Милана Тепића, као и на годишњице смрти чланова Клуба.

Секција за сарадњу и информисање није формирана. Кооптирали смо члана ИО који је требао да формира секцију, али због насталих личних проблема иста није формирана.

Задатке из домена  ове секције реализовали су председник, секретар и поједини чланови ИО.

Планирано је 11 задатака, реализовано је 10 задатака, а један није – израда филама о Клубу генерала и адмирала.

Представници Клуба где год су се појављивали достојанствено и на прави начин су репрезентовали Клуб као и  професију у којој су провели радни век.

Р е к а п и т у л а ц и ј а: Укупно планирано 56 задатака, реализовано 51,,  није реализовано 5 задатака, oд тога 1 задатак биће реализован у децембру, а 1 задатак је преузело Удружење ветерана Ратне морнарице. У излагању сам дао кратак осврт на задатке који нису реализовани.

У извештају  су набројане само неке активности, а детаљнији подаци су у  Анализи Програма Клуба и анализама рада секција, које су у прилог овог излагања.

Ове године нисмо имали нападања на наш Сајт нити његово обарање.

Како Вам  је познато, иако се и даље поједина средства информисања оглушују када су у  питању активности Клуба, ове године смо далеко више заступљени у медијима – у штампи и на телевизији, посебно, kako смо навели, у време обележавања 20-те годишњице НАТО агресије и промоције студије “Војска Југославије у одбрамбеном рату 1999. године“. Иступања чланова Клуба позитивно су прихваћена у јавности.

Извештаје о раду Надзорног одбора поднео је његов  председник генерал Саво Сокановић, Статутарне комисије  председник генерал Владимир Пејак, а у име Суда части генерал Владимир Брдар.

Овај скуп поздравио је и изразио задовољство што присуствује овогодишњој седници Клуба, представник Министарства одбране Србије, пуковник Душко Шљиванчанин, начелник Управе за стандард, и неговање традиција МО, наглашавајући спремност да подрже све идеје чланова клуба у очувању традиција и помена на протекле догађаје којима се обогаћује историја и ратоводство наше војске у очувању слободарских традиција Србије.

Скпштина је усвојила и предлог помоћи и изградњи храма у Русији, предлог Спомен медаље поводо 15-то годишњице од оснивања Клуба и 75-то годишњице победе над фашизмом. Усвојен је и План рада Клуба за 2020. годину.

Целодневни боравак чланова Клуба генерала и адмирала, протекао је у изузетној пажњи и уважавању од стране домаћина. Тако су гостима на самом почетку боравка у овом граду приказали витештво чланова коњичког клуба „Кнез Михајло“ које се сваке године одиграва на на „Љубичевским коњичким играма“. Чланови клуба су посетили и чувену галерију сликарке овог града, Милене Петровић Барили, те етно парк Тулба, где је постављен шатор и приказ воштаних фигура из 1718 године када је потписан мировини споразум између Турске, Аустроуграске и Србије. На крају, чланови клуба су срдачно дочекани у ергели Љубичево где је настављено дружење са лјубазним домаћинима.