AGRESIJA NATO NA SRJ 1999. I NOVI HLADNI RAT

U Domu Vojske Srbije, 09. juna 2021. održan je okrugli sto na temu „AGRESIJA NATO NA SRJ 1999. I NOVI HLADNI RAT“. Organizatori skupa su bili Klub admirala i generala Srbije i Beogradski forum za svet ravnopravnih.

Na okruglom stolu je pored ostalog rečeno da, ako je Rezolucija 1244 SB UN 1999. godine, dok je zemlja bila pod bombama NATO, predstavljao maksimum mogućeg – Rezolucija 1244 danas predstalja minimum ispod koga ne sme da se ide u dijalogu o rešenju statusa KiM.

 

Na skupu su govorili: Vladika mohački Isihije, dr Momčilo Vuksanović (predsednik Srpskog nacionalnog savjeta CG), Konstantin Zatulin (poslanik Državne dume Rusije,koji se onlajn javio iz Krima), prof. dr Danica Grujičić, general Milomir Miladinović (predsednik Kluba admirala i generala Srbije), Nikola Šainović, general Obrad Stevanović, prof. Slobodan Reljić, dr Nebojša Vuković (Institut za međunarodnu politiku i privredu), prof. Dušan Proroković (Institut za međunarodnu politiku i privredu), general Luka Kastratović (predsednik Izvršnog odbora Kluba generala i admirala Srbije), Rade Drobac (potpredsednik Beogradskog foruma) i Živadin Jovanović (predsednik Beogradskog foruma).

Skupu su prisustvovali i predstavnici Ambasade Rusije i Ambasade Palestine. Takođe je rečeno da ničim ne treba umanjivati odgovornost NATO-a za ljudske žrtve, razaranja i za korišćenje zabranjenog oružja, kao što su projektili sa osiromašenim uranijumom i kasetne bombe.

Rečeno je da je to bio nuklerni rat niskog inteziteta. Izneseno je mišljenje da se Novi hladni rat ogleda u nametnutim podelama na alijansu demokratskih zemalja i zemalja koje Zapad naziva „autoritarnim sistemima“. Novi hladni rat je doveo do porasti nepoverenja i konfrontacije na globalnom planu, trke u naoružanju, ekonomskog rata sankcijama i ratno-huškačke propagande. Takva situacija neminovno rađa i nepredvidive incidente i razvoje. U tom smislu je navedeno da NATO lansira masovne vojne vežbe, najveće po obimu od kraja Drugog svetskog rata, poput Defeder Euro 21 i Defender Indo-Pacific 21, koje obuhvataju tri kontinenta istovremeno – Evropu, Afriku i Aziju. Čini se kao da neko želi da postavi čelični obruč oko Rusije i Kine. Izraženo je mišljenje da Briselski dijalog o Kosovu i Metohiji ima konstrukcionu grešku jer počiva na fikciji o statusnoj neutralnosti EU, odnosno Nemačke. Zato su izostali rezultati i iznevereni interesi Srbije.

Na okruglom stolu odato je priznanje predsedniku Češke, Milošu Zemanu, koji se izvinio zbog učešća Češke u agresiji NATO i izraženo je uverenje da će to   probuditi savest lidera drugih zemalja da slede Zemanov primer. Ako ne sada, to se u budućnosti mora desiti zato što nije samo u interesu Balkana, nego i u interesu Evrope kako bi ona počela da vodi autonomnu politiku. Priznanje je odato i sudiji Priske Matimba Ijambe iz Zambije na izvodenom mišljenju na presudu Haškog tribunala generalu Ratku Mladiću