OBELEŽENA 31. GODIŠNJICA POGIBIJE MAJORA MILANA TEPIĆA

 

Državnu delegaciju polaganja venaca i odavanja počasti povodom obeležavanja 31. godišnjice od smrti Narodnog heroja majora Milana Tepića predvodio je ministar odbrane Nebojša Stefanović, koji se prisutnima obratio prigodnim rečima.

Pored porodice vence su položili predstavnici Generalštaba Vojske Srbije, Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, Udruženje 6. ličke divizije, Udruženje ratova 1990-ih, kao i kolege i prijatelji.

Ispred Kluba generala i admirala Srbije venac su položili generali Luka Kastratović, predsednik Izvršnog odbora Kluba, Vladimir Pejak, rukovodilac Sekcije za tradicije i pukovnik Dragomir Krstović, član Izvršnog odbora Kluba.

Maja 1991. godine, u vreme prvih oružanih sukoba u Hrvatskoj, major Tepić premešten je u garnizon u Bjelovaru, gde je bila smeštena 265. motorizovana brigada. Početkom septembra, našao se u vojnom skladištu „Barutana” u šumi Bedenik, u blizini Bjelovara, radi organizovanja njegove odbrane. Nakon blokade bjelovarske kasarne i drugih vojnih objekata, kao i serije manjih incidenata, ovde ga je 29. septembra 1991. zatekao napad na bjelovarski garnizon od strane pripadnika Zbora narodne garde.

Videvši da se nalazi u teškoj situaciji, a ne želeći da skladište municije preda hrvatskim separatistima, Tepić je odlučio da već ranije minirano skladište digne u vazduh, što je i učinio oko 10:40 časova istog dana. Jaka eksplozija koja je potresla celi Bjelovar, usmrtila je i desetak pripadnika „zengi” koji su se u toku opsade približili ogradi skladišta. Neposredno pre Tepića, poginuo je vojnik JNA Stojadin Mirković, koji je odbio njegovo naređenje da napusti skladište i nastavio da iz vojnog transportera dejstvuje po neprijatelju.

Za junački podvig prilikom dizanja u vazduh skladišta naoružanja, kada je svesno žrtvovao svoj život, Predsedništvo SFRJ ga je 19. novembra 1991. odlikovaloOrdenom narodnog heroja, što ga čini poslednjim narodnim herojem Jugoslavije.