Sekcija za saradnju i informisanje

 

Izveštaj o radu za 2015.godinu

NA SAJTU KLUBA IMA ŠTA DA SE VIDI, ČUJE I PROČITA

 

U vremenu između dve godišnje  Skupšine Kluba /oktobar 2014.-oktobar 2015./ članovi Sekcije za saradnju i informsanje najviše su radili na pripremi i realizaciji programa za obeležavanje jubilarne 10. godišnjice  Kluba i modernizaciji sajta Kluba generala i admirala Srbije.

Svečana sednica Skupštine Kluba u čast jubileja 25. juna 2015. u Domu Vojske Srbije bila je najbolja ilustracija definitivne afirmacije mesta i uloge Kluba generala i admirala Srbije u našoj državi i društvu. Ton i sadržaj svečanih beseda i poruke Načelnika Generalštaba generala Ljubiše Dikovića i akadamika Dragoljuba Živojinovića u ime Srpske akademije nauka, prusustvo ministra odbrane Bratislava Gašića, drugih zvanica i dobitnika jubilarnih priznanja posebno su doprineli tome.

Po oceni visokih zvanica, članova i prijatelja Kluba, šefova protokola Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i dobitnika priznanja svečanost je protekla na najvišem nivou.

Izveštaji, video zapisi i galerija slika o tom događaju objavljeni na sajtu Kluba, takođe su na visokom novinarskom i tehničkom nivou.

Poseban doprinos proslavi jubileja članovi Sekcije dali su monografiji „Klub generala i admirala Srbije 2005-2015.“ autorskim  prilozima  i dokumentacijom o saradnji sa institucijama i udruženjima građana, saradnji sa sredstvima informisanja u zemlji i svetu, predstavljanju knjiga, filmskoj produkciji, međunarodnoj saradnji i dobitnicima priznanja. Monografija je predstavljena na svečanom skupu u Domu Vojske Srbije i podeljena članovima Kluba, visokim zvanicama i dobitnicim jubilarnih priznanja.

Na osnovu Pravilnika o vrstama priznanja i kriterijumima za njihovu dodelu razradili smo dizajn, izabrali najpovoljnijeg izvođča i uradili prvu seriju medalja srpskih generala i admirala „Car Dušan Silni“. Najviše priznanje za izvanredne rezultate u radu i afirmaciji Kluba u zemlji i inostranstvu dodeljeno je  i na Svečanoj sednici 25. Juna uručeno četrnaestorici generala i admirala.

Povodom jubileja urađene su i značke za članove i prijatelje kluba. Sekcija je  pripremila i posebno dizajnirane jubilrne zahvalnice koje su uručene Ministrastvu odbrane, Generlštabu Vojske Srbije, Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, SUBNOR Srbije i drugim organizacijama i pojedincima za izvanrednu saradnju i afirmaciju Kluba u zemlji i svetu.

U okviru međunarodne saradnje naši predstavnici učestvovali su u radu Međunarodnog konosultativnog komiteta (MKK)  organizcija rezervnih oficira na sastancima u Moskvi, Beču i Parizu. Na posebnom zasedanju MKK u sedištu UNESKO u Parizu svečano je obeležena 70. godišnjice Pobede nad fašizmom. Tim povodom naši stalni predstavnici u MKK generali Pantelić i Škorić uručili su zahvalnice Kluba za saradnju i doprinos afirmaciji Kluba generala i admirala Srbije organizacijama francuskih vojnih veterana i glavnom domaćinu organizaciji UNESKO.

Na margiama velikih međuarodnih susreta vođeni su razgovori sa članicama MKK i predstavnicima zemalja domaćina. Za bilateralne susrete i razmenu poseta sa Klubom generala Slovačke i drugim organizacijama sa kojima imamo protokole o saradnji nije bilo finansijskih sredstava.

U saradnji sa generalnim sekretarom Predsedništva MKK u Beogradu je 9. aprila 2015. održana velika promocija specijalnog broja časopisa “Oficirsko bratstvo“ na ruskom i engleskom jeziku i dokumentarnog filma o Međunrodnoj naučnoj konferenciji o Prvom svetskom ratu, koja je u organizaciji MKK i Kluba generala i admirala Srbije održana u Beogradu aprila 2014. godine.

U časopisu su objavljena sažeta izlaganja svih učesnika iz 20 zemalja, saveznika i protivnika u Prvom svetskom ratu, tri međunarodne organizacije vojnih veterana, obraćanje ministra odbrane Nebojše Rodića i prijem kod predsednika Republike Tomislava Nikolića sa  zaključcima konferencije. Sve je ilustrovano fotografijama u boji i štampano na visokom grafičkom nivou.

Na istoj svečanosti u Beogradu prikazan je dokumentarni film o Međunrodnoj naučnoj konferenciji u Beogradu. Film su snimali reporteri i reditelji iz sastava Sekcije za saradnju i informisanje u Beogradu, a montirali i sinhronizovali ruski autori u filmskom studiju MKK u Moskvi.

Poseban doprinos svečanom skupu generala i admirala Srbije dala je izvanredna predstava „Solunci  govore“ u izvođenju glumaca iz Akademije umetnosti u Beogradu i Banjaluci. Na osnovu autentičnih zapisa Antonija Đurića u istoimenoj knjizi u režiji Cisane Murusidze i produkciji DušanaĐokovića  dočarali su legendarne  epizode srpskih ratnika iz vremena Velikog rata.

Studenti Akademije umetnosti snimili su istovremeno i montirali dokumentarni film  sa zajedničke svečanosti povodom predstavljanja specijalnog broja časopisa „Oficirsko bratstvo“, dokumentarnog filma i pozorišne predstave u slavu i čast srpskih ratnika. Film je objavljen na sajtu Kluba.

U Beogradu  je 16 .marta 2015. potpisan protokol o poslovno-tehničkoj saradnji Kluba generala i admirala Srbije i Akademije umetnosti u Beogradu. Na sednici izvršnog odbora Kluba sporazum su potpisali predsedkik skupštine general-pukovnik dr Vidoje Pantelić i predsednik Akademije umetnosti Dušan Đaković. Na osnovu protokola radi se na realizaciji novih projekata.

U okviru protokola o saradnji sa Fakultetom bezbednosti Univerziteta u Beogradu pripremljena je monografija „Klub  generala i admirala Srbije 2005-2015“. Na fakultetu je izvršena priprema, prelom i lektura teksta. Na osnovu tehničke pripreme i preloma  tekstovi su štamani u drugoj firmi na visokom grafičkom nivou. To je druga knjiga štampana na osnovu preloma na Fakultetu bezbednosti. Prva je objavljena 2014. kao četvrti tom zbornika „Vojska Jugoslavije u odbrani od agresije NATO 1999.“

Sa Savezom boraca narodnooslobodilačkog rata i drgim udruženjima koje neguju tradicije oslobodilačkih ratova Srbije nastavljena je uspešna saradnja na obeležavanju istorijskih događaja, naučnim skupovima i konfrencijama, predstavljanju knjiga i časpisa, informisanju javnosti  i saradnji u elektronskim glasilima.

Povodom šesnaeste godišnjice agresije NATO sa Beogradskim forumom za svet ravnopravnih i SUBNOR Srbije u Beogradu je 23. marta održan  okrugli sto  „Da se ne zaboravi – ne u NATO“. Uvodni referat imao je general-potpukovnik Jovan Milanović. Kontraadmiral Boško Antić posebno je predstaviio četvrtu knjigu zbornika „Vojska Jugoslavije u odbrani od agresije NATO 1999.“ Po tradiciji organizatori su 24. marta položili cveće na Spomenik poginuloj deci na Tašmajdanu i kod Spomenika „Večna vatra“ odali poštu svim žrtvama agresije.

Opšinska organizacija rezervnih vojnih starešina iz Apatina nastavlja višegodišnju saradnju sa Klubom generala i admirala Srbije. U centru za kulturu predstavlja autorska dela naših članova i  redovno obeležava godišnjice agresije NATO novom postavkom  izložbe fotografija „Da se nikad ne zaboravi“, koja je posle Beograda obišla mnoge gradove u zemlji i inostranstvu. U Apatinu izložbu  redovno posećuju učenici osnovnih i srednjih škola, pripadnici  VS i građani ovog i susednih mesta. Na otvaranju govore generali iz sastava Kluba. Za višegodišnju saradnju Klubu generala i admirala Srbije dodenjena je marta ove godine Plaketa organizacije rezervnih vojnih starešina opštine Apatin, a generalu Petru Škrbiću zahvalnica. Na predlog sekcije Klub je predsedniku Skupštine Živoradu Smiljaniću i opštinskoj organizaciji rezervnih vojnih starešina dodelio jubilarne zahvalnice.

Predstavljanje knjiga u izdanju Kluba generala i autorskih dela naših generala i admirala nastavljeno je i ove godine u Domu Vojske Srbije, na skupovima Beogradskog foruma i tribini naučnog društva „Milutin Milanković“. Na tribini je gostovao general-major Slobodan Petković sa grpom autora vrlo zapažene knjige o posledicama dejstva municije sa osiromašenim uranijumom za vreme agresije 1999. Kontraadmiral Boško Antić predstavio je na okruglom stolu Beogradskog foruma četvrti tom zbornika „Vojska Jugoslavije u odbrani od agresije NATO 1999.“ a Klub generala knjigu generala  Miodraga Simića i Stamenka Nikolia „Istine i zablude o petom oktobru 2000“.

Eksluzivna svedočanstva general-pukovnika Miodraga Simića i general-potpukovnika Stamenka Nikolića o događajima u vrhu države i vlasti, ulozi Vojske i odlukama Generalštaba, o uzrocima i posledicama petog oktobra 2000. predstvljena su premijerno 21. septembra 2015. u Svčanoj sali Doma Vojske Srbije. O knjizi su govorili autori, ministar inostranih poslova u Vladi Savezne Republike Jugoslavije Živadin Jovanović i recenzenti  generali Luka Kastratović i Petar Škrbić. Svi su govorili kao učesnici i svedoci oktobarskih događaja. Po atmosferi u prepunoj sali Doma VS,  generala i admirala, tonu  izlaganja i interesovanju da  knjigu kupe sa potpisom autora, to je bila jedna od najboljih promocija u organizaciji Kluba generala i admirala Srbije

O knjizi „Istina i zablude o petom oktobru 2000.“izveštavali su TV STUDIO B i TV MOST Novi Sad. Događaj su najavili listovi „Vojni veteran“ i „Politika“, a prve komentare „Svedok“ i „Geopolitika“. Knjigu su najavili i o promociji izveštavali sajtovi Kluba generala, Beogradskog foruma za svet ravnopravnih, Udruženja vojnih penzionera. U emisiji „Pitanja i odgovori“ TV Palma iz Jagodine u oktobru 2015. emitovala je uživo i u nekoliko repriza razgovor sa autorima knjige penzionisanim generalim Simićem i Nikolićem.

Informisanje javnosti o aktivnostima Kluba bilo je bolje od prethodnih godina. Na sajtu Ministarstva odbrane objavljeni su  svi naši prijemi i susreti sa ministrom odbrane i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije. Magazin „Odbrana“ je posebno na dve strane predstavio Klub generala i admirala Srbije povodom jubilarne 10. godišnjice Kluba.

O radu Kluba u proteklom periodu izveštavali su agencije Tanjug i Fonet, televizije Studio B, Most i Palma plus, RTV Kruševac i Apatin, sajtovi Medija centra „Odbrana“, SUBNOR-a Srbije, Beogradskog foruma  i drgih organizacija sa kojima Klub ima dogovore o saradnji.

O Klubu i članovima Kluba pisali su “Politika“, “Večernje novosti“ ,“Vojni veteran“, podgorički „Dan“, magazini „Odbrana“, “Pečat“, “Svedok“ i „Geopolitika“, časopis “ Dobrovoljački glasnik“, mesečnik “ Vojni invalid“, list“ Borac“ i lokalna glasila.

Najviše zapaženih informacija u inostranstvu objavili su žurnal „Oficirsko bratstvo“ i novi sajt MKK. Specijalni broj „Oficirskog bratstva“ i dokumentarni film o Prvom svetskom ratu distribuirani su svim članicama MKK, diplomatskim predstavnicima, vojnim izaslanicima i bibliotekama mnogih zemalja, što je dalo značajan doprinos afirmaciji našeg Kluba u svetu.

Analiza sadržaja objavljenih priloga u štampi i televizijskim emisijama u našoj zemlji pokazuje da su najviše  dobrih izveštaja i specijalnih emisija imali TV Palma plus i TV Most. Po broju i kvalitetu štamanih izveštaja i komentara na prvom mestu je i ove godine „Vojni veteran“, glasilo Udruženja vojnih penzionera Srbije.

U proteklom periodu znatno je izmenjen izgled i sadržaj sajta Kluba. Više informacija, video zapisi, dokumenta Kluba, poslednji pozdrav i pošta preminulim generalima i admiralima sa biografskim podacima, arhiva vesti, foto galerija, moderni dizajn i druge novine pokazali su nove kvalitete i domete u informisanju javnosti i članova kluba. Na toj platformi postoje mogućnosti za nove sadržaje i tehnička rešenja sa kvalifikovanim operaterom, pre svega.

Pravu ilustrciju mogućnosti novog sajta prikazali su autori   i urednici izveštaja, video zapisa i fotogalerije  o svečanoj sednici Skupštine  u čast jubilarne 10. godišnjice Kluba generala i admirala Srbije. Na sajtu ima šta da se vidi, čuje i pročita.

Na sajtu Kluba objavljene su informacije i foto ilustracije gotovo o svim aktivnostima u zemlji i inostranstvu u 2015.godini.

Sva sećanja za rubriku „U spomen“ o preminulim generalima uređena su u sekciji.

Članovi Seksije za saradnju i informisanje razmatrali su sva pitanja iz programa rada i radili u plenumu, press centru i timovima. Sekcija ima 18 aktivnih članova.

Veliki doprinos za uspešan rad Sajta i naše sekcije dao je administrator general u penziji Dobrivoje Veljković.