НОВИ ЗЛОЧИН ХАШКОГ ТРИБУНАЛА

После скандалозне пресуде Хашког трибунала да хрватске генерале и државни врх Туђманове Хрватске ослободи командне и сваке друге одговорности у операцији хрватске војске „ОЛУЈА“, хашке судије ослободиле су у другостепеном поступку и команданта такозване ОВК/УЧК Рамуша Харадинаја и његове сараднике за злочине које су починили на територији Косова и Метохије и против српског и неалбанског становништва.

По оцени Клуба генерала и адмирала Србије, то је најтежа повреда међународног права и још један злочин Хашког трибунала. То је истовремено легализација ратних злочина и највећег етничког чишћења у Европи после Другог светског рата. Само на територји Српске Крајине, генераали хрватске војске протерали су више од 220.000 Срба, а пре, за време и после агресије НАТО-а, Рамуш Харадинај и његови савезници око 250.000 Срба и неалбанског становништва са територије Косова и Метохије. Догодило се то уз масовне злочине против цивилног становништва, убиства, паљење кућа и отимања имовине, све са циљем да се никад више не врате на своја огњишта.

За „часне судије“ Хашког трибунала то није ни удружени злочиначки подухват, а нема ни командне одговорности заповедника Хрватске војске и такозване ОВК. Командна одговорност само у Хашком трибуналу постоји и само за српске официре и генерале који су, по тој основи, осуђивани на вишедеценијске казне затвора.

Таквим пресудама Хашки трибунал се дефинитивно легитимисао као политичко оружје против српског народа и коначно изгубио сваки кредибилитет као правосудна установа.

Ценимо да су то ваљани и довољни разлози да надлежним државним органима предложимо:

1. Да се од Савета безбедности Уједињених нација као оснивача затражи ревизија свих пресуда Хашког трибунала и размотре последице тих одлука по мир, поверење и безбедност у региону и свету.

2. Да се да пуна подршка одлуци председавајућег Генералном скупштином УН Вуку Јеремићу да се о раду и последицама пресуде Хашког трибунала расправља у пленуму Генералне скупштине на највишем међународном нивоу.

3. Да Влада Србије формира оперативни тим за сву правну и другу помоћ у одбрани оптужених Срба у Хагу и заштиту њихових људских права.

4. Да се обуставе сви поступци против тзв. помагача оптуженима од стране Хашког трибунала.

5. Да се на највишем државном нивоу размотре одлуке и последице ослобађања хрватских генерала и команданата ОВК по мир, поверење и добросуседске односе и предузму ефикасне мере за заштиту националних и државних интереса Србије у међународним организацијама, у дипломатском, економском, културном и спортском домену.

 

Клуб генерала и адмирала Србије