Сећање – РИСТИЋ мр РАТОМИР генрал-пуковник

Сећање – РИСТИЋ мр РАТОМИР генрал-пуковник 1944-2013


Преминуо генерал-пуковник Ристић мр Ратомир 29. марта 2013. после дуже болести.

Рођен је 5. фебруара 1944. године у селу Средњи Статовац, општина Прокупље, Република Србија, од оца Радована и мајке Милице. Супруга Славица и синови Радован и Огњен.

Ristic RatomirЗавршио је основну школу 1958. техничку школу 1961. Техничку војну академију Копнене војске 1965. последипломске студије техничких наука 1982. и Командно-штабну школу оператике 1988. године.

Службу завршио у чину генерал-пуковника 31.12.2000. године.

Обављао је дужности од командира вода (1965–1970) до високих дужности: начелника Треће управе Генералштаба (1994–1999); заменика савезног министра одбране за цивилну одбрану (1999); заменика савезног министра за одбрану (1999–2000); специјалног саветника председника Савезне владе (2000–2001).

Учесник у рату на дужности у Новосадском корпусу као начелник Органа за цивилне послове (18.12.1991–29.6.1992) и у одбрани од агресије НАТО на Савезну Републику Југославију (24.3–26.6.1999) на дужности у Савезном министарству за одбрану.

Службовао је у гарнизонима: Битољ, Загреб, Сисак и Београд.

Одликован је високим војним одликовањима.

Био је руководилац више усвојених пројеката из области мобилизације, организације, војне обавезе и цивилне заштите.

Објавио више стручних радова из области техничког обезбеђења и теорије поузданости и готовости моторних возила.

На комемортивној седници у Дому Војске 30. марта говорио је генерал Видоје Пантелић: После говора о кретањима у служби, нагласио је да је генерал Ристић био амбициозан, проницљив, човек који је разумео неопходност усавршавања. Имао је дар и знање које краси најумније. Часну војничку каријеру стекао је у тешким временима која су се на размеђу два миленијума надвила над нашим народом и нашом земљом. Кроз праксу и војно техничко образовање стално је проверавао и усавршавао своја знања. Када је трербало показати највише самоодрицања и храбрости, без речи прихвата тешке дужности у сложеним условима. У одбрани од агресије НАТО на СРЈ са дужности заменика савезног министра одбране за цивилне послове успешно руководи пословима цивилне одбране. Красиле су га узвишене људске врлине: етичност, одговорност и стваралаштво. Није се узносио нити у злу понизио, говорио је генерал Пантелић.

На последњем опрошатају истог дана у капели за кремације на Новом гробљу говорио је генерал Бранко Фезер. Нико није вечан у свом физичком облику али може вечно остати у сећању по доброти, племенитом труду који је уложио у своју породицу желећи да им омогући пристојан и узоран живот. Колеге генерали могу се подсетити на свог колегу Ратомира у књизи „Генерали и адмирали Србије“. Дужа болест је омела Ратомира да користи своја богата знања и да допринесе афирмацији Клуба, којег је поштовао од самог оснивања. Фезер је истакао и Ристићев велики допринос теоријској разради и практичној реализацији сложене области мобилизације. Тешки послови и сложена времена нису омели нашег Рилета да се дружи, разговара, посаветује и помогне. Од Сектора којим је руководио створио је узоран колектив. Остаће запамћен по заједничким дружењима у свим лаким и тешким околностима, рекао је генерал Фезер.