ГЕНЕРАЛИ И АДМИРАЛИ ЗА МИР НА БАЛКАНУ

На позив председника Савеза резервних официра и подофицира Бугарске геенрала Стојана Топалова на Осмом конгресу те организације у Софији, учествовали су преставник Клуба генерала и адмирала Србије Душан Војводић и делегација Удружења војних пензионера Србије у саставу генерал-потпуковник Љубомир Драгањац и пуковник Зоран Вучковић. На Конгресу су такође биле делегације борачких организација и официра у резерви Македоније, Украјине и Албаније.

Осим делегата, Конгресу бугарских официра и подофицира у резерви присуствовали су председник Бугарске Росен Плевнелиев, министар одбране, начелник Генералштаба, комадант копнене војске и ваздухопловства и други претставници војске и државе. Њихово активно учешће у раду Конгреса била је најбоља илустрација места и улоге коју Савез резервних официра има у држави и друштву.

Као Врховни командант оружаних снага Бугарске, председник Плевнеилиев посебно је поздравио госте из Србије, Македоније, Украјине и Албаније и нагласио значај сарадње за мир и безбедност у региону. Делегатима и члановима Савеза резервних официра и подофицира поручио је да имају пуну подршку државе и друштва.

Министар одбране је, поред осталог, похвалио међународну активност бугарских официра и сарадњу са суседним земљама.

У знак пажње и поштовања трећи говорник на Конгресу, после председника Републике и министра одбранд Бугарске, био је генерал мајор Душан Војводић, члан Извршног одбора Клуба генерала и адмирала Србије.

Поздрављајући Конгрес у име Клуба генерала и адмирала Ссрбије, генерал Војводић је подсетио на регионални сусрет клубова генерала и организација резервних официра Бугарске, Македоније, Црне Горе, Републике Српске и Србије крајем јануара ове године у Београду и Договор о сарадњи Клуба генерала са Савезом резервних официра и подофицира Бугарске.

– Наша жеља је да се боље упознамо, разменимо исксутва и размотримо даље кораке у реализацији протокола о сарадњи, који смо крајем јануара потписали у Београду. По нашој оцени сусрет представника резервних официра из суседних земаља дао значај допринос развоју пријатељских веза и сарадњи у региону.

Крајем јануара у Београду и овде на Конгресу у Софији направили смо нове кораке у остваривању договорених задатака на билателарном и ширем међународном плану. У Клубу генерала и адмирала Србије ценимо да је то у ингтересу наших организација и наших земаља.

– У то име имам част и задовољство да Савезу резервних официра и подофицира Републике Бугарске уручим Захвалницу, као највише признање Клуба генерала и адмирала Србије, а генералу Стојану Топалову књигу са посветом „ПРОФЕСИОНАЛНЕ РЕФЕРЕНЦЕ ГЕНЕРАЛА И АДМИРАЛА“     из пера генерал-потпуковника др Радована Томановића, аутора и уредника књиге у издању Клуба генерала.

Завршне тречи генерала Војводића са поруком да је избор ове књиге специјално за војника који одлично зна шта све мора да учини у животу да би постао генерал и примопредају признања делегати и гости поздравили су дугим аплаузом.

Бираним речима Конгресу се затим обратио и признање домаћину уручио генерал-потпуковник Љубомир Драгањац, председник Удружења војних пензионера Србије.

На маргинама Конгреса од 10. до 12. априла генерали Србије имали су посебне разговоре са делегацијама резервних официра, пензионера и војних ветерана из Македоније и Украјине. Са председником Савеза ветерана одбране и безбедности Републике Македоније генерал-мајорем Илијом Николовским размењени су оверени протоколи о сарадњи потписани у Београду. Делегација Украјине, коју је предводио генерал-пуковник у резерви Палиј Виктор Миколајович предложила је нацрт Протокола о сарадњи и позвала делегацију Клуба генерала и адмирала Србије да посети Украјину.

За председника Савеза официра и подофицира у пензији и резерви Бугарске поново је изабран генерал-лајтенант Стојан Топалов. То је трећи мандат генерала Топалова. За лидере невладиних организација у Бугарској нема ограничења.