У СЛАВУ И ЧАСТ ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ

Дан победе над фашизмом у Другом светском рату свечано је обележен у Београду, Москви и Паризу, у многим градовима Србије, Русије, Белорусије, Азербејџана, Грузије, Јерменије, Казахстана, Киргистана, Молдавије, Таџикистана, Туркменије, Француске и других земаља.

У нашој земљи празник су најавили припадници Гарде почасном паљбом са десет плотуна из артиљеријских оруђа са Савске терасе на Калемегдану.

На Дан победе, 9. маја, председник Републике Томислав Николић положио је венац на Споменик незнаном јунаку на Авали и одао пошту палим борцима и жртвама фашизма.

IMG_2817

(Фотографија:Сајт СУБНОР – www.subnor.rs)

Уз највише државне и војне почасти, са химнама земаља савезница и почасним стројем јединица Гарде Србије, на Гробљу ослободилаца Београда венце и цвеће положиле су делегације Владе, Министарства одбране и Војске Србије, Републичког одбора СУБНОР-а, града Београда, Клуба генерала и адмирала Србије, као и амбасаде Русије, Украјине, Белорусије, Азербејџана, Француске, САД и Велике Британије у нашој земљи.

Полагањем венаца и цвећа пошту ослободиоцима Београда одали су и многи чланови борачких и других организација који негују традиције ослободилачких ратова Србије, Друштва српско-руског пријатељства, ђаци, студенти и грађани Београда.

На Гробљу ослободилаца Београда сахрањено је 1395 бораца Народноослободилачке војске Југославије и 818 бораца Црвене армије који су пали у борбама за ослобођење главног града Србије у октобру 1944. године.

У славу и част бораца и ослободилаца од немачке окупације и фашизма у Другом светском рату у београдском Сава центру одржан је свечани концерт под називом „Велика победа над фашизмом“. По сценарију и изванредној режији Иване Жигон била је то јединствена музичко-сценска представа, коју су извели уметници из Србије, Русије и Белорусије. У великој дворани Сава центра повремено је на сцени било 200 извођача и преко три хиљаде посетилаца који су стојећи сложно певали сплет познатих партизанских песама, а овацијама поздравили необичну комбинацију музичких жанрова – савремени плес са елементима руског и српског фолклора, као и модерног хип-хоп аранжмана.

На крају су сви извођачи са времешним ратним ветеранима и чланови Клуба генерала и адмирала Србије заиграли козарачко коло, уз музичку пратњу и песму хиљада посетилаца.

Те сцене, сцена погибије украјинског официра на метар и осамдесет три (колико је био висок) од центра Берлина, масовне сцене Немаца у црним и наших партизана и Црвене армије у борби са њима у оригиналним униформама из времена Другог светског рата остаће у дугом сећању учесника свечане приредбе у част Велике победе над фашизмом. О томе је чак и ТВ Дневник РТС исте вечери објавио: „Овогодишњи свечани концерт завршен је тријумфално, песмом и игром спојио је у заједничку причу слободарски дух српског, руског и белоруског народа.“

Генерал Душан Војводић