Руски генерали у посети Србији

Председник Скупштине Клуба генерала и адмирала Србије генерал-потпуковник у пензији Љубиша Стојимировић, са члановима Извршног одбора Клуба, примиo je у Дому бораца и инвалида у Београду, 24. јуна, делегацију Клуба генерала и адмирала ветерана из Санкт Петербурга, која је боравила у вишедневној посети Србији. OLYMPUS DIGITAL CAMERAРуске ветеране представљали су председник Клуба генерал-мајор у пензији Генадиј Иванович Сијанскиј и потпредседник Клуба генерал-мајор Јуриј Анатољевич Павлов. Сусрету двеју делегација присуствовао је и председник СУБНОР-а Србије др Миодраг Зечевић.

Гости су своје домаћине обавестили о Клубу генерала и адмирала ветерана основаног 21. фебруара 2005. године, уз пуномоћну подршку представника председника Русије у Северозападсном округу и губернатора Санкт Петербурга. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Био је то пример ,,јарке ветеранске бриге према младим покољењима
посвећеним заштити Отаџбине“.

Развијајући ветеранско удружење, генерали и адмирали Русије данас активно учествују у испуњавању важнијих задатака савременог официрског корпуса – испуњавању уставне улоге војске у одбрани земље, успешном спровођењу модернизацији армије и флоте. Клуб генерала и адмирала са седиштем у Санк Петербургу помаже новом официрском саставу и остваривању реално видљивих резултата у областима развоја ратне вештине и борбене готовости. Истовремено Клуб пружа практичну помоћ и подршку у решавању социјално-животних питања активног састава руске војске. Чланови Клуба ангажовани су као експерти у саветничким и консултантским улогама савремене армије. Значајна помоћ коју пружају у обликовању нових генерација кадета, подофицира и официра, посебно у областима морала, традиција и oчувања успомена на јуначка дела у минулим ратовима. Практично, реч је о спајању знања и искустава официра који су извршавали високе дужности у војној хијерархији и образовања будућих професионалних бранилаца руске отаџбине.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAРуски Клуб генерала и ветерана веома је уважена институција у друштвеном миљеу Руске Федерације. У згради Дома војске, који је својевремено саграђен прилозима официра, значајан простор уступљен је Клубу генерала и адмирала ветерана.

Подсећајући на заједничку борбу српског и руског народа у борби против фашизма, председник Клуба генерала и адмирала Србије генерал-поптуковник у пензији Љубиша Стојимировић, указао је на велику подударност циљева и задатака београдског и санкпетербуршког клуба генерала и адмирала. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

С тим у вези Стојимировић је рекао да постоји значајан простор за сарадњу наших и руских генерала.

Генерал-мајор у пензији Генадиј Иванович Сијанскиј истакао је да је међународна сарадња један од значајних подручја деловања Клуба генерала и адмирала ветерана.


Генерал Стојимировић уручио је гостима монографију ,,Генерали и адмирали Србије 1981 – 2011“ и најновију књигу генерал-мајора у пензији Милоша Ђошана ,, Од агресије до трибунала“. Председник Секције за сарадњу са другим организацијама, удружењима и медијима генерал-мајор у пензији Душан Војводић уручио је руским генералима електронско издање филма ,,Миленијумска грешка“, чија је тема агресија НАТО-а на СРЈ 1999. године, документарни филм Клуба генерала и адмирала Србије ,, Да се никад не заборави”, те примерке најновијих бројева листова ,,Војни ветеран“ и ,,Борац“.

З. П.