ЧЕТВРТИ СУСРЕТ ПИТОМАЦА И СТАРЕШИНА ШРО ПЕШАДИЈЕ У БИЛЕЋИ

Са слоганом „Сећање на једно време и једну школу која нас је поново окупила“ у Билећи је 6.јула одржан четврти сусрет питомаца и старешина Школе резервних официра пешадије.

На сусрету је учествовало око 360 резервних официра из Босне и Херцеговине, Црне Горе, Македоније, Словеније и Србије. Из Клуба генерала и адмирала Србије на сусрету су били генерал- мајори Душан Војводић и Бранко Фезер.

У свечаном строју на смотри су били питомци из свих класа и њихови командири,команданти,официри и потомци. По Правилу службе које је још у љутој школи пешадије добро запамтио и у трупи увежбао рапорт генерал-мајору Бранку Фезеру предо је питомац 99. класе Драган Вуловић.Генерал Фезер је на дужностима од командира вода до помоћника начелника ШРО пешадије провео у Билећи пуних 15 година. После смотре, песмом „Билећанка „колона је умарширала у касарну и упутила се у познату кино салу на свечану академију.

Фотографије преузете са сајта Moja Hercegovina

Домаћин сусрета, пуковник у пензији Никола Шегрт, који је добар део радног века провео са питомцима на полигонима за обуку и сада живи у Билећи, нагласио је да је ову чувену школу резервних официра у Билећи завршило 107 генерација из свих република бивше Југославије и још неколико из Републике Српске. Своја знања и вештине успешно су преносили на војнике,прјатељство на класиће,старешине и потомке.

У име питомаца и Клуба генерала и адмирала Србије учеснике сусрета поздравио је питомац19.класе генерал-мајор у резерви Душан Војводић. Билећанску Школу резервних официра пешадије завршило је око 30000 питомаца.За нас је то била изванредна школа војних знања и вештина,школа живота и трајног пријатељства. Из редова ове школе има 36 активних генерала и један питомац генерал у резерви. Они желе да се сусрети наставе у интересу мира,разумевања и добросуседске сарадње. По садржају, атмосфери и броју учесника, већ и овај сусрет је добар пример како ваља неговати традиције војног школства и пријатељства међу народима.

Председник Скупштине општине Билећа Јово Панић поздравио је бивше питомце и старешине речима : „Били сте најбоља школа резервних официра у Европи,боља од Вест Поинта и других у свету. Билећа се данас поноси са вама. Увек сте нам добродошли,драги наши Билећанци“ У име Министарства одбране Босне и Херцеговине и команде 3.пешдијског (Република Српска) пука учеснике сусрета поздравио је капетан Владо Вујовић. Његова беседа и одлука да се бившим питомцима уруче укрштени мачави као традицонално обележје ШРО испраћена је дугим и срдачним аплаузом.

А када су урчена признања,чувени“мачићи“ заблистали су на војничким Кошуљама (М 77) и капама, на писти за постројавање слике за памћење, разгледање просторија у којима су некад боравили и већ традиционално војничко весеље. Држење је наставњено у башти старог Дома армије у центру града. Као некад Билећом је између вечери и јутра одјекивала песма : „Сред пушака, бајонета… Позната“Билећанка“ била је и остала свечана песма свих питомаца школе резервних официра пешадије.

По одлуци Одбора за неговање традиција ШРО у Билећи пуковник у пензији Никола Шегрт уручио је као посебно признање општини, гарнизону Билећа и организацијама бивших питомаца и старешина у Босни и Херцеговини, Црној Гори, Македонији, Словенији и Србији „Плакете сећања на једно време и једну Школу која нас је окупила“. Добитник признања је и генерал питомац Душан Војводић.

На растанку домаћини,старешине и питомци поручили су:

– Довиђења на Петом сусрету у Билећи 11. јула идуће године!

Традиције се чувају од заборава.