ДЕЛЕГАЦИЈА КГАС НА ЗАСЕДАЊУ МИСИЈЕ МИРА И ПРИЈАТЕЉСТВА У КАЗАХСТАНУ

У главном граду Републике Казахтан, Астани, дана 16. и 17. јула 2013. године, одржана је Међународна хуманитарна акција „Мисија мира и пријатељства“ и треће заседање Међународног консултативног комитета организације резервних официра, (у даљем МКК). На позив председника МКК , господина Александра Каншина испред Клуба генерала и адмирала Србије присуствовала је делегација у којој су били генерали др Видоје Пантелић и Радослав Шкорић. Домаћин конференције било је Удружење ветерана Оружаних снага Републике Казахстан, на челу са генерал потпуковником, неродним херојем Казахстана, господином Ертајев Бахтижаном, послаником Мажилиса Парламента Републике Казхстан, и Министарство одбране Републике Казахтан.

astana

Треће Заседање МКК

Скуп је одржан у величанственом пирамидалном здању националне „Палате мира и сагласја“.


astana2

Палата мира и сагласја, делегати долазе на међународну седницу хуманитарне акције

На овим сусретима учествовали су представници организација из 30 земаља света у својству пуноправних чланова, кандидата за пријем, посматрача и почасних чланова. Поред наших представника из Србије, били су заступљени представници војних ветеранских удружења из Бугарске, Македоније, Републике Српске и Црне Горе. У делу програма су учествовали и министар одбране Казахстана А.Р.Джаксибеков и први заменик министра одбране и начелник Генералштаба С.А.Жасузаков, као и друга званична лица.

Сви делегати су присуствовали церемонији полагања венца код сподменика ,,Жер-ана,, (мајке домовине).

Пре почетка заседања нашу делегацију је у Амбасади Републике Србије примио амбасадор господин Владимир Мирковић. На састанку смо амбасадора упознали са разлогом нашег боравка у Казахстану и позвали га да присуствује свечаној седници доделе одликовања, на којој је новооформљени орден „за витештво“ уручен првом његовом носиоцу, председнику Казахстана господину Н. А. Назарбаеву. Због ранијих обавеза амбасадор није био у прилици да се одазове позиву. Код амбасадора РС поред наше делегације присуствовали су и представници Републике Српске пуковник Пантелија Ћургуз и Републике Црне Горе пуковник Радивоје Здравковић.

astana3

Представници делегације Балканских земаља са домаћином, генералом Ертајевим

По одлуци Скупштине КГАС из новембра 2012. године, а на предлог председништва МКК, на Трећем заседању МКК клуб је примљен за пуноправног члана ове уважене и нарастајуће међународне организације ветерана. У чланство су примљене и ветеранске организације из још осам земаља, Бугарске, Мађарске, Пољске, Израела, Македоније, Републике Српске, Црне Горе и Чешке.

На заседању је једногласно донета одлука о отварању Савета МКК за југоисточну Европу са седиштем у Београду. За председника Савета изабран је генерал пуковник у пензији др Видоје Пантелић. Такође, генерал Пантелић је изабран и за потпредседника МКК.

astana4

Поред организационих питања, на заседању је усвојен Кодекс части чланова МКК и завршни документ заседања, Декларација Међународне хуманитарне акције „Мисија мира и пријатељства“ и трећег заседања Међународног консултативног комитета организација официра у резерви.

Генерал Пантелић је кроз дискусију захвалио Председништву МКК на указаном поверењу и одлуци да Београд постане регионални центар југоисточне Европе. Такође је у кратким цртама упознао све присутне са организацијом и задацима КГАС и позвао их на међусобну билатерарну сарадњу. У току дводневног дружења обавили смо више разговора са делегатима највећег дела присутних на тему будуће међусобне сарадње.

У име клуба, а по одлуци Извршног одбора, уручена су пригодна признања председнику МКК, господину А.Каншину и генералном секретару МКК, господину А. Кумахову. Домаћинима заседања генералима Казахтана, Б. Ертајеву и А. Исенгулову. Такође је уручена и књига биографског лексикона „генерали и адмирали Србије 1981 – 2011. “ са посветом Министарству одбране Републике Казахстан.