ДОБРОДОШЛИЦА ГЕНЕРАЛУ ОЈДАНИЋУ

На седници Извршног одбора Клуба генерала и адмирла Србије одржаној 2. септембра 2013. донета је одлука да изразимо јавну добродошлицу генералу армије Драгољубу Ојданићу, који је из Хага стигао у Србију, 29. августа, својој породици и међу пријатеље, колеге, рођаке и свој народ.

ojdanicУ време најтежe ситуацијe за народ и државу, с обзриром на отворене претње бомбардовањем СРЈ 1998. године, Ојданић се није двоумио и прихвата дужност начелника Генералштаба ВЈ знајућида га очекују тешки задаци у политички, економски и војнички сложенимусловима. Велики познавалац ситуације поставио се као војсковођа и упркос неповољним околностима као прави и частан официр упустио се у часноруковођење Војском у складу са својом заклетвом.

Свестан међународних околности и своје одговорности у улози начелника Генералштаба Војске Југославије и начелника штаба Вховне команде за време агрсије НАТО на СРЈ од 24. марта до 12. јуна 1999. генерал Ојданић самостално доноси одлуку и одлази у Хаг пре једанаест и по година да се суочи са наводима оптужнице. Припрема се сам за одбрану радећи око петнаест сати дневно. Прикупио је бројна докумената и материјал о својој улози и свом кретању у служби, посебно о активностима ВЈ, са тежиштем на времену НАТО агресије на СРЈ.

На судском процесу у Хагу који је за њега трајао тринаест година, генерал је са својим саборцима остао без подршке државе за коју се одлучно и храбро борио. Разочаран али не и без наде за будућност, према властитој процени и савести изналази начин да се врати међу народ у своју државу, без обзира на цену, с којом није калкулисао ни када је примио сложену дужност начелника Генералштаба у најтежим временима наметнутог рата од много јачег противника.

Клуб генерала и адмирала му је у границама својих могућности помагао за време суђења, пре свега ангажовањем својих чланова на сведочењу у току судског процеса.

Добродошао генерале Ојданићу.

ИЗВРШНИ ОДБОР КЛУБА ГЕНЕРАЛА И АДМИРАЛА СРБИЈЕ