Скупштина Клуба генерала и адмирала Србије

НИСКА ЗНАЧАЈНИХ РЕЗУЛТАТА

У Свечаној сали Централног дома Војске Србије 24. октобра одржана је редовна годишња Скупштина Клуба генерала и адмирала Србије. Уз чланове, скупу су присуствовали и начелник Управе за људске ресурсе ГШ ВС генерал-мајор Слађан Ђорђевић, начелник Управе за за традиције, стандард и ветеране МО пуковник Слађан Ристић, председник Републичког одбора СУБНОР-а Србије проф др Миодраг Зечевић, председник Скупштине Београдског форума за свет равноправних Драган Вучићевић, генерални секретар Друштва српских домаћина Милета Бабовић, председник Удружења ратних и мирнодопских инвалида генерал-мајор Мирослав Лазовић, председник Савеза потомака српских ратника 1912-1920 Љубомир Марковић, председник Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије Драган Јуришић, председник удружења ратних добровољаца 1912-1918 Видоје Голубовић, потпредседник ГО ОРВС Драган Јелчић и директор Медија центра ,,Одбрана“ потпуковник Славољуб Марковић.

Пошто је минутом ћутања одата пошта преминулим генералима и адмиралима, извештај о раду у протеклој години поднео је председник Скупштине Клуба генерала и адмирала генерал-потпуковник у пензији Љубиша Стојимировић.

– Након изборне Скупштине Клуба, 28. новембра прошле године, новоизабрани Извршни одбор је на првом састанку, 3. децембра, у присуству председника Скупштине, именовао руководиоце секција и друге органе у складу са Статутом и започео рад. Морам одмах на почетку нагласити да су Извршни одбор и руководство Подружнице Ниш радили напорно и квалитетно током читаве протекле године и да су резултати таквог рада резултирали подизањем угледа Клуба у земљи, а посебно у међународним оквирима. Данас наш клуб има 226 чланова, бројнији смо за шест чланова од прошле године. Молим све овде присутне чланове да подстакну своје познанике генерале, који још нису наши чланови, да се учлане. Сви органи Клуба су радили у складу са Статутом клуба и усвојеним Програмом рада за ову годину, рекао је Стојимировић.

Програм рада Клуба у 2013. години обухватао је 17 задатака и на основу њега су операционализовани годишњи планови рада Извршног одбора Клуба и подружнице у Нишу. Као и ранијих година, тако и у овој, Извршни одбор је био у сталном заседању. Седнице ИО се одржавају сваког понедељка од 12 часова, а по указаној потреби и чешће, а седнице секција по потреби у просторијама СУБНОР-а.

Мења се место седишта Клуба

-Сарадња са Министарством одбране и Војске Србије од последње Скупштине битно и значајно је унапређена. Министар Одбране, господин Небојша Родић је 7. Октобра примио на разговор делегацију Клуба у којој су били генерали Пантелић и Војводић, док сам ја био ван Београда у то време. У разговору којем су из МО присуствовали још начелник Кабинета МО, пук. Радовић и начелник Управе за традицију, стандард и ветеране, пук. Ристић, министар одбране је донео одлуку да се седиште клуба врати у Дом ВС, данас Медија центар, у две просторије, уз повољне услове накнаде. Тако ћемо коначно, после шест година потуцања и борбе за правду, добити простор у здању које је примерено нашем клубу. Ово ће бити реализовано до краја ове године, нагласио је Стојимировић.

Министар одбране је прихватио да буде у организационом одбору за одржавање међународне научне конференције о Првом светском рату, која ће бити одржана у сарадњи Клуба генерала и адмирала Србије са регионалним Саветом Међународног консултативног комитета, следеће године у Београду.

Целокупна сарадња Клуба са МО и институцијама ВС се реализује веома успешно и оперативно преко Управе за традицију, стандард и ветеране, на чијем челу је пуковник Слађан Ристић.

Председника Скупштине редовно позивају на значајне скупове и пригодне свечаности у Министарству одбране и Војсци Србије.

-Настављена је посета војним установама и јединица по плану који смо заједно са Управом за традицију, стандард и ветеране усвојили за ову годину. Тако смо колективно посетили Војни музеј и изложбу „100 година Балканских ратова“, затим Војни универзитет и Војну академију, подвукао је Стојимировић

Посета Команди Ваздухопловства и ПВО, заказана је за 28. Октобар од 10. 00 до 13.00 часова.

-Као и претходних година, и ове је настављена плодна и корисна сарадња са блиским удружењима у земљи, на првом месту са СУБНОР-ом Србије и Удружењем војних пензионера Србије, где смо колективни чланови, а затим Београдским Форумом за свет равноправних, Савезом потомака ратника Србије од 1912. до 1920. године, Удружењем добровољаца од 1912. до 1918., Удружењем мирнодопских и ратних војних инвалида, Савезом резервних војних старешина Србије и другим нестраначким организацијама.

Домаћини значајног међународног скупа

Посебно желим да истакнем да је у овој години нарочито унапређена међународна сарадња Клуба, о чему ће бити речи касније. У том правцу Извршни одбор је усвојио одлуку да се у априлу следеће године у организацији регионалног Савета МКК за ј/и Европу и КГАС организује и одржи међународна научна конференција поводом 100 година од отпочињања Првог светског рата. На овом задатку се увелико спроводе припремни послови на којима је ангажована половина ИО Скупштине.

Клуб је био иницијатор за доделу одликовања пријатељима Србије који су нас несебично подржали 1999. године у одбрани од НАТО алијансе, мајору Пјер-Анри Бинелу и генерал-пуковнику, почасном члану Клуба Ивашов Леониду Григоријевичу. Познато вам је да су Указом Председника Србије у септембру они одликовани Златним медаљама за храброст „Милош Обилић“.

Клуб је све своје активности финансирао искључиво средствима из наше чланарине, и симболично од донације. Клуб има само једно плаћено лице, техничког секретара. Подружници у Нишу обезбеђена су и ове године одобрена финансијска средства за успешан рад. Расположива новчана средства смо трошили рационално и одговорно, о чему ће извештај поднети председник Надзорног одбора, рекао је Стојимировић

Тежиште рада секција за политику одбране, којом руководи адмирал Бошко Антић било је на припреми и организовању округлог стола ,,Војска Југославије у одбрани од агресије НАТО-а на СР Југославију 1999. године“, који ће се одржати крајем новембра или почетком децембра ове године. Зборник радова са тог скупа, ће бити четврти том у циклусу сведочанстава о Восци Југославије у одбрани од агресије НАТО-а.

Учешће на округлим столовима

Успостављена је сарадња се Сектором за политику одбране Министарства одбране, Војном академијом и Институтом за стратегијска истраживања у складу са Планом сарадње са Министарством одбране. Овим институцијама је понуђена сарадња Клуба генерала и адмирала у изради студије ,,Величина, структура и опремљеност Војске Србије у миру и рату“, као и учешће у реализацији других задатака за које Министарство одбране и Генералштаб Војске Србије искажу заинтересованост, као и на научним и другим скуповима поводом значајних датума из наше историје.

Секција је у била носилац сарадње са Београдским Форумом у реализацији округлог стола 23. 03. поводом 14. година агресије НАТО-а на СРЈ. Чланови секције поднели су три реферата на округлом столу под називом ,,Од агресије до сецесије“, који су објављени у Зборнику радова, као и у многим средствима јавног информисања у целости или по деловима.

Министру одбране и начелнику Генералштаба упућен је допис којим смо тражили да се у иступањима у јавности убудуће за напад НАТО на СРЈ не користи појам ,,бомбардовање“ већ искључиво да се користи појам ,,агресија“.

Поводом преговора који се воде у Бриселу о питању КиМ јавности је упућена порука под насловом „Мир је наставак рата против Србије другом средствима“ са ставом: „…Због ових чињеница и ситуације у којој смо се нашли и у којој наш државни врх треба да донесе кључне одлуке о судбини државе и народа, исказујемо пуно поверење у наше државно руководство уверени да ће сачувати суверенитет и инрегритет наше Отаџбине, да ће учинити све да заштити Српски народ на његовим вековним огњиштима. Неће бити лако, никада нам није ни било лако…“.

Секција је укључена активно у припреме за одржавање Међународне конференције поводом 15-годишњице НАТО агресије.

Припремљене су и одштампане исправке и допуне књиге „Генерали и адмирали Србије 1981-2011.“.

Секција за статусна и социјална питања којом руководи генерал Слободан Петковић бавила се задацима из Годишњег плана рада и актуелним догађањима из надлежне области, а која су се односила на статусни и социјални положај чланова Клуба, пензионисаних војних лица, чланова борачких организација, ратних војних инвалида и њихових породица.

Донет нови правилник

Праћен је процес и учествовало се у активностима за усклађивања војних пензија и решавању проблема који су настали због незаконитог поступања појединих органа применом: Закона о ВС, Закона о ПИО Републике Србије, Уредбе о платама и другим новчаним примањима припадника Војске и других аката која су, на не одговарајући начин регулисале ову проблематику због чега су настали многобројни проблеми, који се нису могли да реше у контактима УВПС, КГАС и надлежних институција. Већина пензионера који су овим решењима били незадовољни потражили су, а неки су већ и добили заштиту својих права на суду.

– У расправи о нацрту Правилника о решавању стамбених потреба у Министарству одбране и Војсци Србије оценили смо да је у њега унето доста нових и позитивних решења, чиме је направљен помак у односу на досада важећа решења. Међутим, предложена су и одређена решења, која нису у складу са позитивним прописима. Секција је припремила сугестије и конкретне предлоге измена и допуна, које су достављене носиоцу израде правилника.

Донет је Правилник са Упутством о поступању Клуба генерала и адмирала Србије у случају смрти члана клуба, којим су утврђене обавезе и поступак Клуба генерала и адмирала Србије у случају смрти члана Клуба генерала и адмирала Србије, чиме је ова материја регулисана на јединствен начин за све припаднике Клуба.

У сусретима чланова делегација КГАС са представницима сличних организација на међународном плану, кроз размену мишљења и ставова о статусном положају њихових припадника, стечена су драгоцена искуства за деловање на овом плану у нашој организацији, подвукао је Стојимировић

Ангажовање Секција за неговање традиција, којом руководи генерал др Лука Кастратовић Секције било је на очувању традиција, као једног од најснажнијих извора моралне снаге и отпорности друштва, као и неговања и преношења целокупног наслеђа патриотизма, храбрости, самопрегора, борбених и других врлина. Секција је тежиште активности усмеравала на обележавању значајних догађаја из историје Србије и српског народа и афирмацију Клуба г/а Србије у јавности. На свим манифестацијама учешће Клуба је било веома запажено и испољено велико поштовање и уважавање.

Обележавање агресије НАТО-а

У обележавању 14-те годишњице НАТО агресије узело је учешће више организација и удружења, а посебно је било запажено учешће студената Правног и Факултета политичких наука из Београда. На полагању венаца на Ушћу код споменика Вечна ватра први пут су учествовали представници власти из општине Нови Београд , а цвеће је положио и амбасадор Белорусије .

Секција је била у сталном контакту са владиним Одбором за неговање традиција ослободилачких ратова Србије у вези наших настојања за обнову споменика ,,Вечна ватра“ на Ушћу. Делегација Извршног одбора разговорала је са државним секретаром Негованом Станковићем. Он нас је између осталог рекао да ће за петнаесту годишњицу од НАТО агресије, споменик ,,Вечна ватра“.

Представници Клуба су присуством и полагањем венаца или цвећа одали дужно поштовање нашим прецима или саборцима на 10 догађаја-празника у земљи и две у иностранству (РС и Црна Г).

Тежишне активности Секције за сарадњу, медије и информисање којом руководи генерал Душан Војводић биле су усмерене на међународну сарадњу, сарадњу са другим организацијама и удружењима у нашој земљи и побољшање садржаја и форме сајта КГА.

По одлуци Скупштине Клуб је аплицирао за чланство у међународној ветеранској организацији под називом Међународни Консултативни Комитет официра у резерви и пензији. Чланови Секције и Извршног одбора радили су интензивно да се та одлука и реализује.

На иницијативу и уз подршку МКК, Клуб је крајем јануара 2013 био организатор прве међународне конференције организација резервних официра и ветерана из Балканских земаља Бугарске, Македоније, Црне Горе, Републике Српске и Србије у Београду. На конференцији су учествовали генерални секретар МКК Анатолиј Кумахов и највиши представници ветеранских организација из поменутих земаља. По оцени свих учесника сусрет у Београду допринео је разумевању и сарадњи. Истакнуто је да ће активности које буду предузимали, билатерално или мултилатерално доприносити напретку њихових земаља и народа, очувању мира и смањивању напетости у региону и свету. Била је то прилика и за размену искуства и договоре о будућој сарадњи. О томе су потписани проколи о сарадњи са МКК и намерама да се наш Клуб и организације суседних земаља из нашег региона учлане у Међународни консултативни комитет.

Чланови велике међународне породице ветерана

На састанку у Београду потписани су и посебни протоколи о сарадњи са Савезом резервних официра и подофицира Бугарске и савеза ветерана и резервиста одбране и безбедности Републике Македоније.

На позив председника генерала Стојана Топалова представник Клуба генерала и адмирала Србије учествовао је на Конгресу резервних официра и подофицира Бугарске. Том приликом још једном је поздрављен сусрет у Београду и истакнута спремност да сарадњу наставимо на свим пољима од заједничког интереса.

Делегација Клуба учествовала је на Трећем заседању МКК организација резервних официра из 36 земаља у Астани, главном граду Казахстана. На том заседању 17. јула донета је одлука и уручен цертификат о пријему Клуба генерала и Адмирала у МКК, као и одлука о формирању регионалног Савета МКК за југоисточну Европу са седиштем у Београду. За председника Савета и уједно потпредседника МКК избран је генерал-пуковник др Видоје Пантелић, председник Извршног одбора КГА.

-Половином јула у Београду је наш Клуб посетила делегација Клуба генерала и адмирала Русије из Петерсбурга. Поред истог имена, два клуба имају готово истоветне задатак, програм рада и активности на међународном плану. У веома пријатељској атмосфери размењена су искуства у раду и договорено да се сусрети и разговори наставе у Петерсбургу до краја године. Том приликом био би потписан и протокол о дугорочној и пријатељској сарадњи клубова генерала и адмирала Србије и Русије из Петерсбурга. У делегацији су били председник и секретар Клуба, генерали Оружаних снага Руске Федерације, подвукао је Стојимировић.

Извештавање медија о активностима Клуба

О међународној сарадњи и раду нашег Клуба објављени су посебни прилози у журналу „Официрско братство“ и електронским новинама МКК у Москви, филмски записи у ТВ емисијама у Петерсбургу, на нашем сајту и сајту СУБНОР Србије, гласницима „Одбрана“ и „Војни ветеран“.

Међународна активност и информисање о њој највише је допринело афирмацији Клуба генерала и адмирала Србије како у земљи тако и у иностранству.

У оквиру обележавања 14. годишњице агресије НАТО на Србију и СРЈ у Београду је у организацији Београдског форума за свет равноправних, Клуба генерала и адмирала и СУБНОР Србије одржан округли сто „Од агресије до сецесије“. Учествовале су истакнуте личности из Србије, Црне Горе, Републике Српске, Немачке и других земаља. Излагања наших генерала др Видоја Пантелића, Спасоја Смиљанића и адмирала Бошка Антића имала су запажен успех и у јавности и међу учесницима. О томе је било речи у специјалној емисији ТВ Црне Горе, а ТВ МОСТ из Новог Сада емитовала је једносатну емисију са округлог стола коју је припремила у сарадњи са ТВ екипом Клуба генерала.

У проклом периоду о Клубу генерала и адмирала извештавали су: агенција Фонет, телевизије Mост, ТВ Галаксија i ТВ Црне Горе, листови Одбрана, Борац и Војни ветеран, Добровољачки гласник и Војни инвалид. Редизајниран је сајт Клуба и побољшан садржај информација, коментара, студија и других прилога. На томе, међутим, још мора да се ради, нарочито на техничком опремању што највише зависи од финансијских средстава.

Обраћајући се скупу у име Генералштаба ВС, генерал-мајор Слађан Ђорђевић је, између осталог, рекао да Клуб генерала и адмирала Србије негује посебан однос према виталним друштвеним вредностима, нациоалној безбедности, одбрани државе и високом степену одговорности за заштиту националних интереса и угледа Војске Србије и њених припадника.

-Желим да захвалим свим генералим и адмиралима, као и свим војним ветеранима Србије, на њиховим достигнућима, на храбрости, њиховој војничкој посвећености у неким од најтежих тренутака у историуји наше земље. Сви ми представљамо једну велику породицу, породицу патриота и пријатеља, оних који су живели кроз тешка времена и који су служилиу племенито и часно својој отаџбини. Поседујемо храброст, понос, одлучност, несебичност, посвећеност дужности и интегритет – све особине и квалитете потребне да нам Србија и општи интерес буду увек изнад нашег личног интереса.

Неговање слободарских традиција нашег народа

Клуб генерала и адмирала Србије је својим активностима потврдио да негује и шири истину о свим родољубима који су дали допринос очувању највиших вредности људске заједнице и своје отаџбине, а посебно о онима који су такве идеје дали своје животе. Данас са поносом можемо да истакнемо да Војска Србије и Министарство одбране имају одличну сарадњу са својим ветеранима. Тежиште заједничког рада је на очувању традиција, неговању и преношењу целокупног наслеђа – патриотизма, храбрости, самопрегора, борбених и другиг врлина на младе.

Морамо да констатујемо да је у посјкединим периодима наше историје, зарад неких нечасних циљева, патриотизам у Србији повремено био у немилости. Често су се чула питања: Зашто смо ратовали?, Да ли би било боље да смо се одмах предали?, Да ли су жртве биле узалудне?, Зашто су деѕертери амнестирани? и друга, али је увек иза тога стајао одговор да је то од нас захтевала Србија и потреба очувања голог живота.

Господо генерали и адмирали, осећам се почаствованим да стојим овде пред вама, људима који су снажно посвећени циљу да се љубав према нашој дивној земљи јавно изрази и да сец част и патриотизам још више уздигну и опстану на месту које им припада.

Скупштини је извештај о једногодишњем раду поднео секретар Клуба генерала и адмирала генерал-мајор у пензији Љубомир Самарџић, истакавши да је реализовано укупно 68 задатака.

Извештаје су, у име Надзорног одбора, Статутарне комисије и Суда части, поднели и генерали Петар Тркуља, Владимир Пејак и Милош Ђошан.

Прихваћено је повећање месечне чланарине, а подржан је и предлог генерала Боже Новака да се покрене правна процедура за утврђивање основа у обрачуну војних пензија.

Једногласно је подржан и предлог Програма рада Клуба за 2014. годину. Учињено је и неколико промена у Статуту Клуба.

За изванредну сарадњу и значајан допринос афирмацији Клуба генерала и адмирала Србије за 2013. годину, додељене су захвалнице. министру одбране Небојши Родићу, начелнику Генералштаба ВС генералу Љубиши Диковићу, помоћнику министра одбране Мирославу Јовановићу, комнаданту Копнених снага ВС генерал-потпуковнику Александру Живковићу, 204. ваздухопловној бригади Војске Србије, Војној болници Ниш, начелнику Регионалног центра МО Ниш пуковнику Ненаду Марковићу, директору Медија центра „Одбрана“.потпуковнику Славољубу Марковићу, Редакцији магазина ,,Одбрана,“ Градском одбору Удружења војних пензионера Србије у Нишу; Милети Бабовићу, генералном секретару Друштва српских домаћина, др Видоју Голубовићу, председнику Удружења ратних добровољаца 191-1918. године, њихових потомака и поштовалаца, генерал-мајору Мирославу Лазовићу, председнику Удружења ратних и мирнодопских војних инвалида; Миши Чугуровићу, директору Штампарије „Чугура принт“,генералпуковнику Милораду Обрадовићу, генерал-потпуковнику др Радовану Радиновићу, генерал-мајорима Крсману Јелићу, Светозару Царевићу и Радославу Шкорићу, пуковнику Тихомиру Милосављевићу, Заставнику прве класе Драгану Кузмановићу,. пуковнику Звонимиру Пешићу, главном уреднику листа „Војни ветеран“, и Владимиру Лакићевићу, уреднику гласила Удружења ратних и мирнодопских војних инвалида „Војни инвалид“.