ОКРУГЛИ СТО «ВОЈСКА ЈУГОСЛАВИЈЕ У ОДБРАНИ ОД АГРЕСИЈЕ НАТО 1999»

У Београду је 11. децембра 2013. године, у организацији Клуба генерала и адмирала Србије, одржан округли сто на тему «Војска Југославије у одбрани од агресије НАТО 1999. године.

Округлом столу су, поред чланова клуба, гостију и средстава информисања присуствовали државни секретар у Министарству одбране Зоран Ђорђевић, начелник Управе за оперативно-штабне послове Генералштаба Војске Југославије генерал-мајор Војин Јондић и начелник Кабинета министра одбране пуковник Синиша Радовић.

izlag-9У уводном излагању председник Скупштине Клуба генерала и адмирала генерал-потпуковник Љубиша Стојимировић је, поред осталог, саопштио циљ округлог стола:

«Реализацијом пројекта ‘Војска Југославије у одбрани од агресије НАТО 1999. године’ желимо да добијемо научну анализу и опис догађаја и улоге Војске Југославије пре, за време и после агресије НАТО на СФР Југославију 1999. године.

Неопходно је да реално, кроз излагања директних учесника, сагледамо и прикажемо развој догађаја и утицаја свих битних фактора на догађаје који су довели до агресије НАТО на СФР Југославију и херојску одбрану Војске Југославије у неравноправној борби против далеко надмоћнијег агресора, посебно у демографском и техничком погледу. Неопходно је са свих аспеката аргументовано сагледати догађаје и извучи закључке, јер се у свету, понекада и у земљи, ствара искривљена слика у којој је војно поражени (НАТО) победник, а победник (Војска Југославије) поражена.

До сада су многе истине за протеклих 14 година изашле на видело, али је недовољно обрађен снажан отпор народа и снага одбране СР Југославије. Недовољно се изучавају искуства стечена у одбрани од агресора.»

Поднети су реферати ( сажетак неких објављени на сајту Клуба):мр Ђорђе Сарапа, Одбрана од агресије у циљу спречавања геноцида над српским народом; генерал-потпуковник Златоје Терзић, Војно школство основа оспособљености Војске Југославије у одбрани од агресије НАТО наСавезну Републику Југославију; генарал-мајор Слободан Петковић, Употреба осиромашеног уранијуам у агресији на Савезну Републику Југославију је ратни злочин – а наша вечита брига и обавеза; проф. др. Слободан Чикарић, Уранијум «прљави» рат и рак; генерал-мајор проф. др. Момчило Крговић, Здравство у одбрани од агресије 1999.; генерал-потпуковник мр Петар Шкрбић, Дијалектика пропаганде према српском народу; капетан бојног брода Ђорђе Пражић, Дејства НАТО и противдејства Ратне морнарице; генерал-мајор Драган Живановић, Битка на Кошарама; генерал-мајор др Лука Кастратовић, Генерал погинуо на положају; контраадмирал Бошко Антић – генерал-потпуковник др Радован Томановић, Разбијање Војске и официрског кора

Обраћајући се скупу државни секретар Зоран Ђорђевић изразио је задовољство што присуствује скупу који чине људи који су обављали високе дужности у области одбране земље, да је свестан да однос према овој институцији није био онакав какав заслужује и да данас постоји пуна сагласност о потреби постојања овог удружења грађана и да ће Министарство одбране учинити све да наредна сарадња буде плодна. Рекао је да Клуб достави своје предлоге за сарадњу и да за то постоји пуна подршка министра одбране.

Генерал-мајор Војин Јондић је, преневши поздраве начелника Генералштаба Војске Србије, исказао пуно поштовање својим колегама, бившим наставницима пред којима је полагао испите, својим командирима и командантима саопштивши да Клуб генерала и адмирала Србије има пуну подршку Генералштаба Војске Србије и спремност да се искористи стручни капацитет чланова Клуба.

У завршној речи руководилац округлог стола контрадмирал Бошко Антић рекао је «да је овим завршена серија од три округла стола на тему «Војска Југославије у одбрани од агресије НАТО 1999. године. У току ова три скупа поднесено је 58 реферата директних учесника у оружаној борби (50 генерала и 8 пуковника), као и 11 реферата научних радника, дипломата и правника међународног ратног права који су у току рата дали свој пун допринос одбрани земље у областима којима се баве и тиме допринели високом моралу Војске Југославије захваљујући коме је успешно штитила свој народ и себе од бесомучног бомбардовања и ракетирања.

За истину се о агресији на Савезну Републику Југославију морамо изборити сами. Ту историју морамо писати ми, а ако то не учинимо писаће је други онако како њима одговара а како се то чини видимо данас у покушају ревизије узрока и изазивача Првог светског рата у којој се жели изазивач рата приказати као жртва, а жртва као изазивач рата. Не можемо све препустити политичарима, јер већ је познат став војводе Живојина Мишића: ‘Нема тог рата кога српски војник не може добити, а српски политичари изгубити’.

Предстоји нам још доста рада на овом пољу. Надамо се да ћемо успети да на основу свих реферата, реферата на другим скуповима, уз пуну подршку Министарства одбране и Војске Србије и уз сарадњу са другим институцијама, чији су представннци овде присутни, реализовати своју замисао и да ће до обележавања 20 година од агресије бити објављена студија о агресији у улози Војске Југославије у одбрани од далеко надмоћнијег агресора.

Позивам вас да нам се прикључите и дате свој допринос што реалнијем сагледавању узрока, агресије и последица које су уследиле после ње. То је наша обавеза према нама самима, према нашим саборцима и према генерацијама које долазе.

Клуб генерала, заједно са Београдским форумом за свет равноправних и Савезом удружења бораца народноослободилачаког рата, организује међународну конференцију посвећену 15-годишњици агресије и даће свој допринос доказујући да је Војска Југославије извршила свој задатак у одбрани земље захвањујући високом моралу, уз подршку свог народа.»