МЕЂУНАРОДНИ НАУЧНИ СКУП О ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ АПРИЛА 2014.У БЕОГРАДУ

У оквиру припрема за обележавање 100.годишњице почетка Првог светског рата у Београду је од 13. до 15. децембра боравила делегација Међународног консултативног комитета /МКК/ организација резервних офцира, која окупља 28 земаља Европе, Азије и Латинске Америке. У делегацији су били председник МКК Александар Каншин, генерални секретар Анатолиј Кумахов и члан председништва те организације Сергеј Макхулов.

 На седници Извршног одбора нашег Клуба председник МКК Александар Каншин известио је да је заједнички предлог Међународног консултативног комитета и Клуба генерала и адмирала Србије да се поводом стогодишњице почетка Првог светског рата у Београду одржи међународна научна конференција наишао на позитиван пријем у земљама савезницима и учесницима тога рата.На научној конференцији учествоваће познати и признатни научници,историчари,академици, добри зналци историјских чињеница и геополитичких прилика.

Председник Извршног одбора нашег Клуба и Регионалног савета МКК за Југоисточну Европу са седиштем у Београду генерал- пуковник др Видоје Пантелић известио је да су припреме за дводневну међународну научну коференције у Београду већ у току,да су именоваи чланови организационог одбора из Србије и почеле консултације са учесницима о садржају и обиму њихових саопштења.На основу првих резултата може се очекивати да све буде на високом научном нивоу.

Закључено је да се Међународна научна конфереција о узроцима и последицама Првог светског рата и савременом свету одржи у другој половини априла 2014. у Београду. За координацију су задужени председник Регионалног савета за Југо-Источну Европу генерал-пуковник др Видоје Пантелић и генерални секретар МКК Анатолиј Кумахов.

У знак признања за изванредну сарадњу и подршку пријему нашег Клуба уредвно члансрво МКК организација резервних официра на Трећем заседању у Казахстану јула ове године и сећања на радну посету Београду председник Скупштине Клуба генерала и адмирала Србије генерал-потпуковник Љубиша Стојимировић уручио је председнику Каншину генералски знак Србије и књигу генерала Смиљанића „Ратно ваздухопловство и противваздушна одбрана у одбрани отаџбине“ Председник Каншин одликовао је ратног команданта РВ и ПВО Војске Југославије генерал-пуковника Спасоја Смиљанића медаљом МКК „Официрска солидарност“ и генерал-мајоре Душана Војводића и Луку Кастратовића „Медаљом за официрску храброст“.

Генерални скекретар Анатолиј Кумахов уручио је Клубу нове бројеве журнала „Официрско братство“ и листа „Официрски сплав“.Са срдачним поздравом од аутора члановима Клуба урчена је књига маршала Јазова о маршалу Соколовском.