СРАМОТА ЗА ПРАВО – НЕПРАВДА СЕ НАСТАВЉА

Саопштење Клуба генерала и адмирала Србије поводом пресуде председнику Владе СРЈ и генералима Војске Југославије

 

Никола Шаиновић

Никола Шаиновић

На седници Међународног кривичног суда за бившу Југославију (Хашки трибунал) 23. јануара 2014. Жалбено веће потврдило казну генералу Павковић Небојши на првобитних 22 године, генералу Владимиру Лазаревићу смањило казну са 15 на 14 година, полицијском генералу Сретену Лукићу са 22 на 20 година, Николи Шаиновићу некадашњем председнику Владе СРЈ са 22 на 18 година.

Троје судија су издвојили своје мишљење што говори да одлука није била једногласна и потврђује претпоставку да су судије занемариле недоказивост оптужнице и своју пресуду донеле на основу субјективног мишљења

Небојша Павковић

Небојша Павковић

занемарајући Правилник Суда и судску праксу Хашког трибунала. За нека

 

убиства Албанаца оптужени су ослобођени. Бежање Албанаца са Косова од бомби НАТО-а, и ратних дејстава, као природна последица страха, приказано је и у претресном и у жалбеном поступку као депортација за коју су окривљени сви оптужени Срби који су обављали значајне дужности током рата. Занемарена је чињеница да је НАТО у припреми агресије планирао егзодус албанског живља које ће се повлачити према Македониј и Албанији. Жалбено веће је оценило да је пресуда Перишићу погрешна, а ослобађајућу пресуду Готовини и Маркачу нису ни помињали. Тако је усмереност Суда према Србима још више постала очевидна.

 

 

Владимир Лазаревић

Владимир Лазаревић

Жалбена пресуда је потврдила неосновану тезу претресног већа о учешћу челника цивилне и војне власти у удруженом злочиначком подухвату, потпуно занемарујући чињеницу да је рат на Косову вођен између терориста ОВК и регуларне Војске Југосавије. У сукоб се 1999. године са знатним оружаним снагама умешао НАТО стављајући своје ресурсе на страну тзв. ОВК. Након агресије териоризам је сврстан у ослободилачку борбу, терористичка организација добила као награду тзв. Републику Косово, за очигледне злочине који су почињени над Србима и другм неалбанцима нико није осуђен.

Стога се с правом може извести неколико разумних и поузданих закључака. Пресуда генералима је епилог правдања агресије НАТО на СРЈ и

Сретен Лукић

Сретен Лукић

занемаривање разарања објеката привреде, цивилних српских жртава, па и самих Албанаца који су гинули за време бомбардовања управо од НАТО бомби, употреба осиромашеног уранијума. Дуго времена кривци су постојали на свим странама у сукобу, али су највише оптуживани Срби. Након ослобађајућих пресуда Харадинају, Готовини и Маркачу постало је јасно да нико више није крив осим Срби. Није тешко претпоставити како ће се провести на осталим судским процесима у Хагу остали Срби, након чега ће отпочети нова офанзива хајке на оне који су бранили свој народ и државу.

Стога инсистирамо код надлежних органа власти у Србији да се доследно и стално залажу за непристрасност Трибунала и да се изборе да осуђени остатак казне издржавају у Србији.

ИЗВРШНИ ОДБОР КЛУБА ГЕНЕРАЛА И АДМИРАЛА СРБИЈЕ