ВЕЛИКИ НАУЧНИ СКУП О ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ НАУЧНИЦИ ИЗ 20 ЗЕМАЉА У БЕОГРАДУ

Међународна научана конференција о „Првом светском рату, узроци, поуке, последице и савременост“ у организацији Међународног консултативног комитета и Клуба и генерала и адмирала Србији трајала је од 24. до 25. априла 2014. године. На отварању конференције говорили су минисгар одбране у влади Србије Небојша Родић, председник Извршног одбора Клуба генерала и адмирала Србије генерал-пуковник др Видоје Пантелић и председник организационог одбора Конференције Александар Каншин. Отварање је пратио примерен уметнички програм чији је аутор пуковник Зоран Мрђеновић.

Небојша Родић је рекао: – Први светски рат је највећи сукоб у историји човечанства до тог времена. Вођен је на територији три континента и уз учешће 32 земље. Учествовало је три четвртине тадашње светске популације. Мобилисано је више од 70 милиона људи под оружјем, од тога се 60 милиона борило у Европи. Око 15 милиона је погинуло, или умрло од рањавања и епидемија. Међу преживелима је био велики број људи с телесним, или психичким оштећењима. Живот је изгубио и велики број цивила, а патња цивила услед разарања, уништења имовине, глади, немаштине, била је огромна. Целокупни трошкови рата се процењују на више од 200 милијарди тадашњих долара. У светлу разних тумачења и покушаја ревизије Првог светског рата, надам се да ћете објаснити димензије те велике прекретнице у развоју човечанства и тако допринети утврђивању истине. Ширењем објективне истине и доживљене слике о нама током боравка у Београду, надам се да ћете допринети ширењу истине о Србији и њеном народу.

Министру Родићу и генералу Диковићу на свечаној академији уручена су признања Клуба генерала и адмирала Србије – спомен медаље српских  ратника од 1914-1918. године  и одликовања Међународног консултативног комитета организација резервних официра .

Након полагања венаца на споменик Незнаном јунаку на Авали, научници су наставили рад на пленарном заседању у свечаној сали Дома Војске у Београду следећег дана.

У пленарном раду конференције историчари из Србије, Републике Српске, Црне Горе, Македоније, Руске Федерације, Бугарске, Мађарске, Словачке, Турске и Аустрије изложили су своја виђења догађаја из времена уочи и током Првог светског рата.

Учесници конференције, били су једногласни у оцени да је Први светски рат постао општа трагедија, која је однела животе милиона људи. Све то је довело и до трагичних друштвених и економских последица и ненадокнадивих губитака. Усвојена је заједничка декларација као завршни документ.

Одлуком Извршшног одбора Клуба генерала и адмирала Србије учесницима научног скупа додељене су и уручене СПОМЕН МЕДАЉЕ СРПСКИХ РАТНИКА 1914-1918, 100 ГОДИНА ОД ВЕЛИКОГ РАТА као највише признање Клуба за лични допринос неговању слободарских традиција и пријатељства међу народима:

  1. пуковник Раубик Рудолф, Аустрија
  2. генерал-лајтенант Стојан Топалов, Бугарска
  3. генерал-лајтенант  Келемен Јожеф, Мађарска
  4. Јанај Абрахам, Израел,
  5. Каханович Јаков, Израел
  6. Махмуд Оде Идарјсат, Јордан
  7. Хуан Антонио Агулар Сантиллана, Шпанија
  8. генерал-лалјтенат Ертаев Бахтижан, Казахстан
  9. Стојановнки Борис, Македонија
  10. пуковник, Кањшин др  Александр Николајевич, Руска федерација
  11. академик Великов др Евгениј Павлович, Руска федерација
  12. генерал армије, академик, Гареев др Махмуд Ахметович, Руска федерација
  13. генерал-лајтенант, Синајскиј Александар Сергејевич, Руска федерација
  14. Махуков Сергеј Георгијевич, Руска федерација
  15. Кумахов Анатолиј Магометович, Руска Федерација
  16. Алексејева Оксана Михајловна, помоћник председника МКК,
  17. Сергеј Виников, Руска федерација
  18. Бјелајац др Миле, Србија
  19. Батаковић др Душан, Србија
  20. Ћургуз Пантелија, Република Српска
  21. генерал-мајор, Франтишек Бланарик,  Слоовачка
  22. Тиодоровић Драган, Црна Гора
  23. Лакић др Зоран, академик,  Црна Гора
  24. пуковник Буреш Јоржи, Чешка Република
  25. Бертун Дан-Виго, Чешка федерација ветерана
  26. потпуковник Ајдари Енвер, Албанија
  27. генерал-мајор, проф. др Василе Паул, Румунија
  28. генерал лајтант Каракус Ердоган, Турска
  29. Смоновић Донкој Јуриј, Украјина

Посебном одлуком председника Изврошног одбора Клуба додељена је постхумно Медаља генерал-потпуковнику Љубиши Стојмировићу, председнику Скупштине Клуба генерала и адмирала Србије и члану организационог одбора. Ова одлука је саопштена на научном скупу и добила једногласну подршку, а одликовање ће бити уручено породици.

 

Туристичка организација Београда упознала је госте са панорамским разгледањем града и река и примереним материјалима и стручним туристичким водичима омогућила да се гости за кратко време упознају богатом историјом Београда.

Кориштене фотогрфије Медија центра „Одбрана“