Уручене Спомен-медаље српских ратника

 

После успешно организоване Међународне научне конференције ,,Први светски рат: узроци, поуке, последице и савременост“, на којој су, поред представника официрских ветеранских организација из 20 земаља Европе, Азије и Африке, учествовали и врхунски светски научници, академици и професори историјских наука из девет земаља, Клуб генерала је заслужним институцијама и појединцима доделио признања. Тако су на свечаности одржаној 13. маја у хотелу ,,Палас“ уручене Спомен-медаље српских ратника 1914-1918 и захвалнице.

Свечаност је отворио председник Извршног одбора Клуба генерала и адмирала Србије генерал-пуковник у пензији Видоје Пантелић, оцењујући да је организовање тако важног скупа изискивало великo ангажовањe свих оних који су били укључени у тај замашан пројекат. Захвалио је институцијама и појединцима на уложеном труду и оствареним резултатима који значе још једну, а тако потребну афирмацију Србије на међународној сцени.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAПантелић се бираним речима  обратио породици недавно преминулог генерала Љубише Стојимировића, доскорашњег председника Клуба генерала и адмирала Србије, уручујући супрузи Славици Спомен-медаљу српских ратника коју је Клуб Стојимировићу доделио постхумно.

Славица Стојимировић је са неколико дирљивих реченица захвалила на признању њеном супругу, наводећи да је он био посвећен Клубу генерала.

Према речима генерала Пантелића идеју да се установи Спомен медаља српских ратника 1914-1918. године и искује одређен број примерака, потекла је генерал-мајора у резерви Душана Војводића. Медаља има и писано уверење у којем се, између осталог, навоси да се ,,додељује за лични допринос неговању слободарских традиција и пријатељства међу народима“.

Свечаност је настављена уручивањем медаља и захвалница заслужним институцијама и појединцима.

У име награђених захвалио је вицеадмирал у пензији Радомир Грујић.