УЧЕШЋЕ ДЕЛЕГАЦИЈЕ КЛУБА ГЕНЕРАЛА И АДМИРАЛА СРБИЈЕ НА СВЕРУСКОЈ ОФИЦИРСКОЈ СКУПШТИНИ У МОСКВИ

 

На позив Председништва Међународног консултативног комитета организација официра у пензији и резерви (МКК), председник Скупштине Клуба генерала и адмирала Србије (КГАС)  генерал-пуковник у пензији др Видоје Пантелић, као потпредседник МКК и председник Регионалног савета МКК за југоисточну Европу, и генерал-мајор у пензији Радослав Шкорић, члан Секције за сарадњу и  секретар Регионалног савета МКК  за југоисточну Европу, присуствовали су на  Сверуској официрској скупштини организација официра у резерви, одржаној 18. јуна у Друштвеној комори Руске федерације у Москви.

Поред  делегације КГАС, од страних делегација присуствовале су још  делегације официрских организација чланова МКК  из Азербејџана, Словачке и Јордана.

У организацији скупа, поред Секретаријата МКК, учествовала је и Комисија Друштвене коморе руске Федерације за проблеме националне безбедности и социјално-економских услова живота припадника војске, њихових породица и ветерана. Тема скупштине је била. „Међународна сарадња официра у резерви и пензији – важан фактор превенције ратова и оружаних конфликата и борбе против тероризма“

            Обраћајући се скупу, Пантелић је рекао:

            – Част и задовољство ми је да заједно са генерал-мајором Радославом Шкорићем поздравим овај величанствени скуп и да вам пренесем искрене братске поздраве од чланова Клуба генерала и адмирала Србије.

            Ми  се пред вама појављујемо као једна од 28 равноправних чланица официрских организација ветерана обједињених у Међународној официрској организацији МКК . Са задовољством можемо сведочити искуствено да се усвојени принципи наше организације о међусобној сарадњи, како са президијумом МКК тако и са организацијама чланицама МКК из различитих региона и држава, одвијају на равноправној основи, уз пуно међусобно уважавање и поштовање и за наше заједничке  циљеве.

            Захваљујући присуству на активностима међународне неполитичке и несвретане организације МКК ми смо ближе упознали много људи, колега добре воље, из  сличних организација из целог света, који расуђују као и ми, а са којима, без чланства у  МКК, никада не би имала прилике да ступимо у контакт.

            Главни град Србије Београд   одређен је за седиште Регионалног Савета МКК за Југоисточну Европу. Прво заседање Регионалног Савета МКК Југоисточне Европе одржано је  24. априла у Београду, у склопу одржавања међународне научно-практичне конференције по теми „Први светски рат, узроци, поуке, последице и садашњост“.

            Досадашњим активностима са нашим  пријатељима из света  потврдили смо практично  залагање у борби за мир у свету, као и за наш утицај, кроз разне видове присуства у јавности земље, у пропагирању и прихватању истинске воље широке јавности да се ни један светски или међусобни проблем не треба решавати војним или другим насилним  средствима, те да тероризам не треба подржавати, већ га сузбијати на све могуће начине.

            Данас су на светској сцени присутне тежње неких моћних  фактора међународне заједнице, да прљавим играма, подметањима, медијским притисцима, финансијском подршком, чак и не прикривеном подршком у наоружању и плаћеницима, као и на друге непримерене и цивилизацијски неприхватљиве начине утичу на промене односа у свету. У тим настојањима се не устручавају да скривено или нескривено подржавају и помажу ретроградне покрете или терористичке организације за дестабилизацију појединих земаља или региона, ради наметања  свога присуства кроз  политику и директно. А декларативно се увек позивају на антитерористичку борбу,  спречавање тероризма у свету, бригу за „угрожена“ људска права, демократију и слично.

            Наша  земља, СФРЈ, се на жалост, почетком деведесетих година прошлог века , нашла на удару таквих прљавих активности све до избијања братоубилачких ратова и распада државе на низ мањих држава патуљака, које нису у могућности да самостално, без помоћи оних који су их формирали, опстану ни у економском ни у политичком погледу. Све оне су се, условно речено, поред транзиције из социјалистичког у капиталистичко друштвено уређење нашле и у неоколонијалној  зависности и невиђеним извлачењем капитала из тих земаља. И због тога, ми свесрдно подржавамо све оне који се одупиру таквом стању односа у међународној заједници.

            Научна конференција посвећена стогодишњици Првог светског рата одржана у Београду 24. и 25. априла ове године, управо је одличан показатељ како смо  се, као официрске организације,  ефикасно укључили  у борбу за мир у свету. Ову конференцију су заједно организовали МКК и КГАС, а на њој су узеле учешће официрске организације из 22 земље света.

            Препознали смо како поједине утицајне државе, користећи квази научнике, као пропагаторе, са познатих научних институција, покушавају да без основа мењају историјску истину и да кривицу за избијање  Првог  светског рата пребаце на друге, пре свих на Русију и Србију, аболирањем своје доказане кривице за рат из хегемонистичких  и колонијалних  интереса. Са конференције је  16 научника из 9 земаља света, академика и професора, као и других учесника конференције,  упутило поруку међународној заједници да су таква настојања појединаца, преко часних научних институција, неоснован покушај подвале, и прекомпоновања истине и стварне одговорности и да неће проћи. И све то са покушајем поређења ондашњег стања у свету са данашњим играма око замене места криваца и жртава. Јасна порука и један од  закључака те наше конференције је да ревизијом историје неко жели да свет поново уведе у рат.

            Дакле, можемо јасно рећи да смо ми, окупљени под кров МКК, на овај начин дали свој конкретан допринос у порукама међународној заједници о опасности отварања нових ратних страхота.

            Ових дана, заједно са још неколико удружења из земље, организовали смо у Београду  изложбу фотографија под називом „Злочин у Одеси“ уз  иступање преживелих сведока  тог зликовачког догађаја. Изложба је изузетно посећана и још траје.

            Следеће године ћемо обележавати 70 година од завршетка Другог светског рата. Биће то још једна наша прилика да се активно ангажујемо на разобличавању све присутнијих покушаја прекрајања циљева и резултата антифашистичке борбе у Другом светском рату.

            Дозволите ми, да искористим могућност, да са ове говорнице захвалим  Русији, руском народу и Министарству за ванредне ситуације Русије на указаној братској помоћи у недавним поплавама у Србији, које су узеле људске жртве и нанеле економску штету око једне милијарде евра.

            Желимо вам успех у раду и отворени смо за сарадњу.

Хвала вам!