УЗВРАТНА ПОСЕТА ДЕЛЕГАЦИЈЕ КЛУБА ГЕНЕРАЛА И АДМИРАЛА СРБИЈЕ КЛУБУ ГЕНЕРАЛА СЛОВАЧКЕ

На позив председника Клуба генерала Словачке Републике ( КГС ), генерал мајора   Франтишека Бланарика, а поводом обележавања седамдесетогодишњице Словачког Народног Устанка (СНП) против фашизма у Другом светском рату (29. 08. 1944. г), делегација Клуба генерала и адмирала Србије, присуствовала је свечаностима које су тим поводом организоване у периоду од 27. 08. до 30.08.2014. године.

Делегацију Клуба генерала и адмирала Србије ( КГАС ) водио је председник Скупштине КГАС генерал пуковник др Видоје Пантелић, а у делегацији су били још: генерал-мајор Љубомир Самарџић, секретар КГАС, бригадни генерал  Добривоје Вељковић члан Извршног одбора КГАС и генерал-мајор Радослав Шкорић, члан КГАС. 

IMG_9295Свечаности 28.08.2014. године одржане су у Ружомбероку, у кругу Главне војне болнице и код споменика „Мајка партизана“ на градском тргу, уз присуство градоначелника, представника градских власти, представника Војске и других организација. Том приликом, заменик директора Главне војне болнице уручио је члановима наше делегације спомен медаље поводом  70 година њеног постојања. Генерал Пантелић се обратио скупу честитајући им национални празник и уручио је Војној болници књигу „Србија у великом рату 1914-1918.“

Главна свечаност поводом 70 година од СНП, одржана је у граду Банска Бистрица. Пре почетка свечаности, за нашу  делегацију  организована је посета  Националном  музеју устанка  у овом граду. У музеју су изложени подаци и о два Југословенска пилота који су учествовали у том устанку.

Свечаности су присуствовали највиши државни руководиоци Словачке Републике, гости из иностранства, борци-учесници СНП-а и других организација и удружења и велики број грађана.

Свечаност је почела полагањем венаца код споменика и „Вечне ватре“ у Националном музеју. Венац у име  делегације КГАС положен је заједно са КГС и представником МКК, а  положили су га председник КГС генерал Бланарик, Председник Скупштине КГАС генерал Пантелић и генерални секретар МКК Кумахов.

Fotografija0569Заједно са домаћинима, делегација Клуба генерла и адмирала Србије, посетила је древно Словачко село Влколинец, које је под заштитом УНЕСКО-а а налази се у близини града Ружомберока.

Посета Словачкој  искоришћена је и за размену искустава у раду два Клуба, досадашњој сарадњи и плановима сарадње за наредни период.

Посета је имала значај у јачању сарадње између два Клуба, упознавања културе и историје словачког народа те размене искустава у обостраном интересу.