НАСТАВЉА СЕ ОБЕЛЕЖАВАЊЕ СТОГОДИШЊИЦЕ ВЕЛИКОГ РАТА

Клуб генерала и адмирала Србије укључује се активно у обележавање 100 година од Првог светског рата у активности које трају целе ове године.  Председник Скупштине Клуба генерал Видоје Пантелић са представником Београдског форума за свет равноправних, 16. септембра је положио венац на споменик захвалности Русији у Првом светском рату.

Истога дана у 18.00 часова, Његова светост патријарх српски Иринеј, примио је делегацију Београдског форума за свет равноправних у чијем саставу је био и генерал Пантелић. Пријем је био посвећен одржавању Међународне научне конференције о Првом светском рату.

 

Србија није изазвала Први светски рат

 

Међун. конф., СЦМеђународна научна конференција под називом „ВЕЛИКИ РАТ И НОВИ СВЕТ: АКТУЕЛНО ПОДСЕЋАЊЕ ЗА ЧОВЕЧАНСТВО“ одржана је у Сава центру у Београду 17.-18. септембра 2014. године.

 

Организатори конференције су: Центар националне славе из Русије,  Фонд светог апостола Андреја Првозваног из Русије, „Источник“ из Русије и Боеградски форум за свет равноправних из Србије.

Научници из целог света: Русије, Чешке, Финске, Индије, Србије, Црне Горе, Канаде, Аустрије, Италије, Белгије, Велике Британије, Француске, образложили су своја сопштења у којима су обухватили  историјске, политичке, идеолошке и савремене  димензије Првог светског рата и утицај тог великог догађаја на даљи ток светске историје.

Србија је дала највише жртава у овом рату у односу на број становника. Економску корист имале су највише САД. У то време Србија је окривљена за тероризам као сада Иран, потенцирао је Владимир Иванович Јакуњин.

У целовитом разумевању историје Србија није почела рат. Првим светским ратом нестао је поредак, изгубљени многи животи настао губитак смисла. Наставак је Други светски рат као деструкција света и настанак тоталитарних режима нацизма и комунизма. Други светски рат је јаснији од Првог, а данашњи свет је толико компликован да је боље не отварати „Пандорину кутију“, истакао је Клаус Вацлав.

Подела Југославије је последица Првог светског рата, образложио је  Бхим Синг из Индије и апеловао на дијалог уместо оружја.

У наставку конференције научници су покренули и покушали образложити и многа друга питања и проблеме који ће бити приказани у Зборнику који се очекује након ове Конференције.

Европа подучава друге а започела је Први светски рат који није започет са другог континента. САД су колективни диктатор. Русија спашава  свет од САД. Несврстани су намерно уништени јер нису задовољили САД ни Совјетски блок. Припрема се 3. светски рат преко малих провокатора  (Виталиј Товијевич Третјаков).

Историја није комбинација историјских случајности него пројект. Први светски рат је пројектован. Кризе се планирају. Криза и ескалација су повезани. Америка постаје светска сила после Првог светоског рата. Кина ће бити јача од САД (Вардан Ернестович Багдасарјан).

Рат је потребан да реши кризу, а криза се изазива вештачки.  После Великог рата почиње пребацивање капитала у САД (Игор Борисович Орлов).

Мир је створио околности многих ратова. Аустроугарска и Немачка су изазвале рат. Србија није желела рат него целовиту обнову. Није могла ни да га води. Од 1906. године избегавала је рат.  Најтежи ударац у рату настао је када се Бугарска прикључила Берлину против Србије (Љубодраг Димић).

Студиозну анализу последица Првог светског рата приказао је Момир Булатовић. Приказао је неколико илустрација које показују тоталну финансијску кризу која је главни узрочник економске кризе. Постоји лажни новац у доларима који је постао америчка претња. САД имају 60 трилиона долара дуга.

Џејмс Бисет из Канаде говорио је да рат још није завршен. НАТО је био за мир али су Клинтон, НАТО и САД смислили чланове преко којих су могли изманипулисати Савет безбедности. Изманипулисали су догађај у Украјини.

 

Прогнозе рата нису могуће. За Русију и Србију рат није завршен. Почела је промена систама вредности уместо поражавања војски и освајања територије. НАТО изазива сукоб локалних цивилизација и не пристаје на мировне предлоге (Алексеј Иванович Подберезкин).

Велики новац се улаже у ревизију Првог светског рата и историје.  Иза војних интервенција наступају мултинационалне компаније, војне базе и антиракетни системи (Живадин Јовановић).

Нема Европе без Русије нити Русије без Европе.  Да је глупост изазвала Први светски рат није тачна теза. Треба да наступи разумевање уместо аутизма. Залаже се за Европу без рата (Валтер Швимер).

Ако престане економска сарадња, стварају се услови за рат.  Русија, Немачка и Франсуска стварају финансијку алијансу. Обједињава се евроазијски континент у вези са економским пројектима (Паоло Рајмонди).

Да ли је Апис убио Фердинанда?- постављено је питање Душану Батаковићу који је, проучавајући, установио везу између Црне руке и Младе Босне 1911. године. Црна рука није учестовала у убиству Фердинанда.  Она би послала искусне борце на тај задатак а не неискусне какве је послала Млада Босна.  Фердинанд је упозорен на опасност. Пашић и краљ Никола били су за уједињење Србије и Црне Горе (Душан Батаковић).

Балкан је тачка ривалитета великих сила. Русија је признала анексију Босне и Херцеговине и мирно прешла преко сецесије Словеније, Хрватске и Босне и Херцеговине. Петербуг је био одушевљен 1913. године. У Москви су биле забрањене демонтрације 1999. године против НАТО агресије на СРЈ. Одавно се у свету развија србофобија и русофобија (Јелена Гускова).

Срби су примитивни, лењи људи, пуни прљавштине које карактерише примитивизам и оријентализам, разлози су  за истребљење који су пропагирани пре Првог светског рата. У подели интереса Аустроугарској је дозвољено да окупира Босну и Херцеговину. Мала и неразвијена Србија је одговарала Аустроугарској  у којој се говорило да Србија припада Африци а не Европи.  Србија је сатрап Русије, говорило се у Аустроугарској. Највећа је трагедија што се Срби нису уједнинили 1914. године (Дарио Видојковић, Немачка).

Другог дана обрађена су многа питања повезана са актуелним догађњима: економском кризом, агресијом на Југославију 1999., ситуацијом у Украјини, односима са Русијом, наурожањем и разоружањем и ургентном потребом за свет мира и просперитета. Конференцији је присуствовала делегација Клуба генерала и адмирала Србије: Видоје Пантелић, Слободан Петковић, Јово Милановић, Душан Војводић, Бошко Антић, Петар Шкрбић, Радисав Шкорић и Милош Ђошан.

 

Усвојена је декларација учесника међународне научне конференције.

 

Потом су учесници Конференције положили венце на споменик на Ташмајдану погинулој деци у току НАТО агресије. У делегацији Београдског форума за свет равноправних за полагање венца био је и генерал Видоје Пантелић.

Након литургије и парастоса у Саборној цркви у Београду учесници конференције присуствовали су отварању споменика  у част српских и руских војника који су у току Првог светског рата бранили Београд код Калемегдана. Споменик је израђен у облику крста са скулптуром Светог Ђорђа Победоносца, светитеља кога славе многи словенски народи. Споменик говори о вези братских народа Русије и Србије и подсећа на ратне подвиге и губитке.

 

Pantelić Vojvodić Antić pred spomenikom na Kalamegdanu

У име Клуба генерала и адмирала Србије на овај споменик венац су положили: генерал Видоје Пантелић, генерал Душан Војводић и адмирал Бошко Антић.