Чланови Клуба генерала и адмирала Србије на војној паради „Корак победника“

Величанственој војној паради ,,Корак победника“ која је 16. октобра одржана у Београду поводом сто година од почетка Првог светског рата и 70 година од ослобођења Београда у Другом светском рату, на позив Министарства одбране присуствовали су и чланови Клуба генерала и адмирала Србије. Организатори војне параде су генералима и адмиралима обезбедили почасна места на свечаним трибинама.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAСвечаности су присуствовали председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Томислав Николић, председник Руске Федерације Владимир Путин, премијер Александар Вучић, председник Републике Српске Милорад Додик, министар одбране Братислав Гашић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, представници законодавне, извршне и судске власти, представнци Владе Руске Федерације дипломатског кора акредитованог у нашој земљи, високе делегације земаља учесница у ослобађању Београда, гости из иностранства, представници верских заједница, ветерани, хероји битака за ослобођење Београда и бројни грађани.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Војна парада је отпочела почасном артиљеријском паљбом са три плотуна из шест артиљеријских оруђа.

У славу свим херојима који су своје животе положили на олтар отаџбине, одважним кораком победника, више од 3.000 војника Војске Србије са око 400 средстава ратне технике продефиловало у свечаном строју на београдском Ушћу код Палате Србија.

 

Према речима председника Републике Томислава Николића, историја Војске Србије је историја одбрамбених ратова, слободарска снага, епопеја жртве за спас државе и народа, спас других држава и других народа, а док је бранио своју кућу, српски војник је бранио и исток и запад и север и југ, слабио и заустављао силнике.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA – Одувек су грађани наше земље поносни на своју војску. Не само зато што је изникла из народа, што је била и остала народна, већ и зато што никада у својој вековној историји није водила освајачке ратове, што јунаштвом наших предака, славним победама у оба светска рата, у светску повест своје име уписује увек на страни праведника и победника – истакао је председник Николић.

Војном парадом, како је нагласио, поздрављамо модерног српског војника који корача поносан на наслеђе својих предака, спреман да брани своје, одан мисији стабилности у земљи и региону, миру у Европи и свету. То је прилика, како је поручио, да сви поздравимо официре који су униформу и понос наследили од Милунке Савић, Штурма, Косте Војиновића, Мишића, Путника, Степе, Петра Бојовића, Коче Поповића, а војевање учили на Церу, Колубари, Солунском и Сремском фронту, Сутјесци, Кошарама, у биткама за одбрану и ослобођење Београда.

– Поздрављамо Војску Србије која је на првом месту међу институцијама којима грађани највише верују, зато што свакодневно бди над сном наше деце и судбином свог народа, без обзира да ли је рат или мир. Данашња парада је свечан и изузетно важан тренутак, показатељ спремности Војске Србије, и заједништва војске и грађана – оценио је председник Николић додајући да су данас на паради и производи војне индустрије Србије, српске памети и признате технологије, који су по квалитету равни онима који долазе из најразвијенијих земаља.

Обраћајући се председнику Путину, председник Србије је поручио да се величина и истинска доброта човека и народа виде у томе како се понаша према слабијима од себе, какав је према онима према којима не мора да буде ни добар, ни посвећен, којима не мора да помогне, а помаже увек, несебично и од срца.

– Не једном у својој историји Србија – мала словенска земља, осетила је велику, јунаштвом и чојством овенчану руску помоћ коју сте нам пружали не размишљајући о последицама по своју државу и народ – нагласио је председник Николић додајући да ће споменик руском цару Николају Другом Романову бити ускоро откривен у Београду, који је својим ултиматумом упућеним савезницима спасао од уништења српску војску и избегли народ.

Председник је подсетио на помоћ коју је Русија, током Великог рата, упућивала Србији у људству и средствима, као и да се на Солунском фронту, уз српског војника и савезнике борило 30.000 руских војника.

– Србија је прекривена заједничким хумкама, костурницама и гробљима као сведочанствима о страшном изгинућу руског војника на српској земљи. А земља натопљена заједничким знојем увелико је заједничка земља, земља натопљена заједничком крвљу бранилаца, светиња је за њихове наследнике – истакао је председник Републике Србије указујући да две земље везује порекло, језик, обичаји, вера, историја, култура, узвишено слободарство и херојски понос, заједничке хумке и безимени гробови, остављена сирочад и жене, прекинути млади животи, изгубљене генерације које памте наше заједничко војевање.

И у Другом светском рату, подсетио је председник Николић, партизани и црвеноармејци, раме уз раме, у победничком походу против фашизма ослобађају Београду, а како су и војевали један уз другога, тако данас један до другог деле хумке на Гробљу ослободиоцима Београда.

У име свих грађана Србије, данас сам уручио наше највише одликовање – Орден Републике Србије на великој огрлици, председнику Руске Федерације. Драги Владимире Путину, највиши орден Републике Србије, који сте једино Ви добили, изливен је од крви и суза нашег напаћеног народа, искован од оружја које је српски војник носио у ратовима. Носите га у знак захвалности моје земље за сваког војника ваше земље који се из Првог и Другог рата вратио из Србије у Русију, или је, нажалост, остао заувек код нас – нагласио је председник Николић изражавајући жељу поручујући да наша заједничка славна историја остане трајна и нераскидива веза братства, пријатељства које је одувек било, јесте и биће на понос нашим државама и народима.

Он је, такође, додао да је присуство руског председника Путина на данашњој паради Војске Србије, првој након готово 30 година, велика част и симбол наше заједничке славне прошлости, садашњости и будућности, али и сећање на победе и јунаке којима припадници Војске Србије данас посвећују свој корак победника.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAПоздрављајући председника Србије, премијера, ветеране и учеснике параде, председник Руске Федерације Владимир Владимирович Путин је, између осталог, рекао да се радује што присуствује паради на месту где су, седамдесет година раније, совјетски војници заједно с борцима НОВ ослободили Београд и сломили фашистичког завојевача.

– Београдска операција, током које је била уништена моћна групација немачке војске, постала је важна етапа на путу према заједничкој победи. Наши народи су заједно водили дугу, упорну и крваву борбу против нациста. Али Совјетски Савез и Југославија су заједно повели непоколебљиву ослободилачку борбу. Глави рушилачки удар Хитлера био је на Источном фронту, али је велики допринос заједничкој борби против нациста дао и партизански отпор на Балкану. Партизани су везали десет хитлеровских дивизија, они нису дали да та војска крене ка Совјетском савезу и његовим градовима Стаљинграду и Курску, већ су дали огроман допринос савезничкој победи у Другом светском рату. Непријатељ је био сломљен. Сви знамо да је Совјетски савез имао кључну улогу у савладавању фашизма, али ми никада нисмо делили победу на своју и на туђу и увек ћемо се сећати помоћи савезника у антихитлеровској коалицији и покрета отпора, рекао је председник Путин.

– На ову годишњицу ослобођења Београда одајемо поштовање свима који су се борили против нацизма у Другом светском рату. Драги пријатељи, наши очеви и деде су се борили за праведну ствар. Њихова храброст не позна границе, њихова воља и ратно братство нису могли да буду побеђени. Њихова снага духа била је изнад свега. И данас, на овој паради, ми се заједно сећамо њихових подвига и одајемо захвалност нашим ветеранима, решени да будемо достојни њихове победе и њихове славе. Следеће године 9. маја ми ћемо сви заједно обележити 70 година од велике победе у Другом светском рату. Ми смо платили велику и скупу цену и наша заједничка обавеза је да се сећамо победе у Другом светском рату и да се супротставимо покушајима хероизаије нациста и њихових помагача. Да учинимо велике напоре у развоју атмосфере поверења и узајамног разумевања на нашем континенту. Од свег срца честитамо празник ослобођења Београда, рекао је Владимир Путин.

Свечани дефиле ешелона српске војске започео је предајом рапорта, команданта параде, начелника Генералштаба Војске Србије генерала Љубише Диковића председнику Николићу, након чега су небо над Ушћем преплавили падобранци 63. падобранског батаљона. Њих 30 скочило је са висине од 1.800 метара, носећи заставе Србије и Војске Србије.

Здружени војни оркестар, уз звуке парадног марша Станислава Биничког, давао је ритам пешадијском и моторизованом ешелону, а Дунавом се узводно, у свечаном мимоплову, главној трибини приближавао ешелон Речне флотиле.

Свечани дефиле, у више наврата, надлетао је део Ваздухопловства, са више десетина летелица, а први налет чинио је подешелон ловаца-пресретача МиГ-29, МиГ–21 и пар јуришника „Орао“, У двоседу МиГ-29 био је командант Ваздухопловства и ПВО генерал мајор Ранко Живак.

Једновремени бат корака означио је долазак пешадијског ешелона који је чинило 11 подешелона, са по 180 војника, подофицира и официра, који су газили чврстим стројевим кораком. Први је наступао подешелон ратних застава, а кадети Војне академије свечано су пронели реплике пуковских застава из Великог рата, заставе јединица НОВ Југославије и Војне заставе јединица Војске Србије.

Крај дефилеа пешадијских подешелона обележио је егзерцир припадника Гарде, праћен звуцима корачнице „Опраштање словенске жене“, композитора Василија Агапкина, коју је 1912. године посветио Српкињама које су испраћале своје мужеве у Балкански рат.

„Рубним поздравом“ припадници Речне флотиле започели су дефиле на води представљајући грађанима и гостима параде пловила из свог састава. Десном обалом Дунава, упоредо са дефилеом пешадијског ешелона, смењивали су се речни патролни чамци, речни миноловци и десантни јуришни чамци.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Заглушујућа грмљавина на београдском Ушћу била је знак да Булеваром Николе Тесле наилази моторизовани ешелон Војске Србије, од којих су 12 подешелона чинили системи који се налазе у употреби наше Војске, док су у једном подешелону продефиловала средства која тренутно развијају Војнотехнички институт и предузеће „Југоимпорт“ СДПР.

Погледе најмлађих посетилаца параде су привукли тенкови, амфибије и ракетни системи, чији су пролазак испратили са посебном пажњом, док су налет другог подешелона ваздухоловних снага, млазних авиона Г-4 „Супер галеб“ и школских авиона „Ласта“, конструисаних и произведених у Србији, сви посетиоци пропратили очију упртих у небо.

За познаваоце војне технике прави празник за очи био је подешелон средстава које тренутно развијају ВТИ и предузеће „Југоимпорт“, међу којима и вишенаменско оклопно возило „Лазар 1 и 2“, вишенаменскилансер ракета „Морава“, самоходне хаубице 122мм „Соко“ и „СОРА“ и тактичка беспилотна летелица „Пегаз“.

Престоничким небом прогрмео је налет трећег подешелона ваздухопловних снага који су чинилегрупе од по три хеликоптера, једног вишенаменског и по два хеликоптера опште намене.Ваздухоплови типа Ми-8 и Ми-17 и „Газела“ наоружана ракетама „Маљутка“.

Последњи налет ваздухопловног ешелона Војске Србије Булеваром Николе Тесле, био је увертира за наступ акро-групе Ратног ваздухопловства Русије „Стрижи предвођени потпуковником Сергејом Осјајкином, замеником командира те акро-групе.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Публику је без даха оставила комплетна акро-група, прво наступ четири авиона, а затим и соло наступ авиона Миг-29, који су парали небо над Београдом, смењујући се у формацијама по којима су „Стрижи“ у целом свету препознатљиви.

Велики број чланова Клуба генерала и адмирала Србије, са одушевљењем је поздравио учеснике војне параде.

Фотографије са параде погледајте у Галерији.