ДОДЕЉЕНЕ НАГРАДЕ „ДРАГОЈЛО ДУДИЋ“

Фондација СУБНОР-а

Завршен је наградни конкурс СУБНОР-а Србије у оквиру Фондације „Драгојло Дудић“ за ову годину.

Управни одбор Фондације, на седници којој је председавао књижевник Милош Јевтић, потврђене су одлуке жирија на 43. Књижевно-историографском конкурсу „Драгојло Дудић“ за 2014. годину.

Жири за књижевност радио је у саставу др Жељко Симић, професор, Драган Драгојловић, песник, Радован Поповић, писац. Чланови жирија за историографију били су др Милан Кољанин, др Венцеслав Глишић и Слободан Гавриловић.

КЊИЖЕВНОСТ

Прва награда додељује се роману МОСТ НА РЕЦИ ТАРИ, под шифром „Браношевац“, аутора Милића Петровића Рајома из Београда.

Друга награда додељујс е збирци песама ЧАС НОВИЈЕ ИСТОРИЈЕ, под шифром „Месо у време поста“ аутора Каје Панчић-Миленковић из Пирота.

Трећа награда додељује се збирци песама ПОЦЕРСКИ ПАСТЕЛИ, под шифром „Јеремија и Мила“, аутора Јасмине Лазаревић из Шапца.

ИСТОРИОГРАФИЈА

Прва награда додељује се рукопису ВАЉЕВСКИ ПАРТИЗАНИ 1941-1942. НА ФОТОГРАФИЈИ, под шифром „Партизанске фотографије“, аутора мр Бранка Матића из Ваљева.

Друга награда додељује се рукопису СРПСКИ АРГОНАУТИ, под шифром „Немамо море имамо Дунав“, аутора Бошка Антић,  из Београда.

Трећа награда додељује се рукопису РАД ЦРВЕНОГ КРСТА СРБИЈЕ У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТ, под шифром „Доброчинитељи“, аутора Бранислава Поповића, из Београда и Вељка Тодоровића из Новог Београда.

П о х в а л е

Роман МИЛУНКА САВИЋ ХЕРОЈ ВЕЛИКОГ РАТА, под шифром „Лепеница“, аутора Војислава Латковића из Крагујевца.

Роман ВЈЕТАР ЈОШ НИЈЕ СТАО, под шифром „Кнешпоље“, аутора Василија Карана из Бањалуке.

Роман ТРН У ОКУ, под шифром „Зреле године“, аутора Радована Вујадиновића, из Даниловграда.

Рукопис ОКУПАЦИЈА КИКИНДЕ У II СВЕТСКОМ РАТУ, под шифром „Историчар“, аутора Марка Милошева, из Кикинде.

Рукопис САРАЈЕВСКИ АТЕНТАТ,  под шифром „Елас“, аутора Слободана Максимовића из Новог Београда.

Управи одбор доделио је ПОСЕБНЕ ПОХВАЛЕ ауторима и издавачима за допринос у обележавању 70. годишњице ослобођења Србије у Другом светском рату и 100.годишњици Првог светског рата.

СРБИЈА У ВЕЛИКОМ РАТУ  1914-1918, Мире Радојевић и Љубодрага Димића.

БЕОГРАДСКИ ИЛЕГАЛЦИ, Раде Ристановић.

Едиција СРБИЈА 1914-1918, Издавачка кућа Прометеј и РТС.

Уручење  награда и свечаност поводом завршетка 43. Књижевно-историографског конкурса СУБНОР-а Србије, у оквиру Фондације „Драгојло Дудић“, одржаће се 17. новембра, у 12 часова, у дворани Скупштине Србије, у Улици краља Милана 14, у Београду.