ГЕНЕРАЛИ НА СЕДНИЦИ СКУПШТИНЕ

 

 

Редовна годишња скупштина Друштва српских домаћина одржана је у Београду у хотелу „Младост“ 29. новембра 2014.IMAG0386без присуства његовог председника Нићифора Аничића који није допутовао  из објективних разлога, али се Скупштина према свом председнику односила у току целе седнице с великим поштовањем.

 

 

Обнова спомен обележја у Текеришу сматра се у извештају и дискусијама највжнијим задатком којег је извршило Друштво 2013. године у сарадњи са општином Лозница. На том плану предвиђа се обнова и других спомен обележја, на пример на Мачковом Камену и  на Гучеву.

Целина годишњег извештаја допуњена је излагањима председника појединих територијалних одбора. Помињане су активности: школа за поњопривреднике (Бајић, Ужице); обележавање мојковачке битке, видовданске свечаности, научни скупови о Првом светском рату и ћириличном писму у данима српског сабора (Вуксановић, Црна Гора); обележавање 15 година од агресије НАТО, 100 година од Церске битке, подизање крста у Тршићу посвећеног деци и старим лицима које је побила Аустроугарска војска, пружање помоћи поплављеним подручјима (Ђорђевић, Крупањ, Љубовија, Мали Зворник, Лозница); фестивал милешавске ракије, обнова српских моби (Тешевић, Пријепоље).

Помињане су последице од употребе осиромашеног уранијума у току НАТО агресије, употребе генетски модификоване хране, запарложено земљиште, напуштена српска села, мали прираштај становништва, мали подмладак Друштва.

Осим активности предвиђених годишњим планом за 2015. који је једногласно усвојен предложено: покренути иницијативу за одржавање референдума о уласку Србије у ЕУ; подржати владу да не у води санкције Русији; основати савете: а) савет Срба на Балкану и б) савет за проучавање последица употребе осиромашеног уранијума; зоолошки врт назавати „Вук Бојовић“; заштити ћирилицу законским путем, иницијативом преко посланика.

У уметничком програму учествовали: песник Добрица Ерић,  појац Љубо Манасијевић; глумац Иван Вучковић и на својствен начин Драгиша Симић, председник друштва села и посела из Мионице.

Седници су присуствоали као гости: генерал Пантелић Видоје, председник Клуба генерала и адмирала и генерал Војводић Душан, а као чланови Друштва генерали: Делић Никола, Ковачевић Видосав, Кукобат Душан, Сокановић Саво и  Шкрбић Петар.

IMAG0387

У поздравној речи генерал Пантелић пожелео је успешан рад српских домаћина и  истакао да је могуће обогатити сарадњу Друштва са Клубом генерала и адмирала Србије, а конкретни садржаји биће разматрани на органима Клуба.