СЕЋАЊЕ: проф. др Миодраг Зечевић  

 

Проф. др МИОДРАГ ЗЕЧЕВИЋ

почасни члан Клуба генерала и адмирала Србије

 miodrag zecevic

1930-2015.

 

У Београду је 2. фебруара, у 85 години, преминуо дугогодишњи председник СУБНОР-а Србије проф. др Миодраг Зечевић, почасни члан Клуба генерала и адмирала Србије. Сахрањен је на Новом гробљу у Београду 4. фебруара, испраћен од бројних поштовалаца и пријатеља.

 

Проф. др Миодраг Зечевић рођен је 4. септембра 1930. године у селу Липовцу крај Тополе. Гимназију је завршио у Аранђеловцу и Београду, а студије на Правном и Философско-историјском факултету Београдског универзитета и специјализацију на Институту за друштвене науке. Магистрирао је на Високој школи политичких наука и докторирао на Правном факултету, где је био и професор, а на Факултету политичких наука  у Београду предавао Уставно право. У звању редовног професора је од 1979. године.

Само изузетне личности из земље и иностранства постају почасни чланови Клуба генерала и адмирала. Једногласном одлуком Скупштине Клуба Миодраг Зечевић је постао члан нашег Клуба 2012. године.

 

Радио је у Савезном секретеријату унутрашњих послова, Институту друштвених наука , Скупштини Србије, Савезном већу Скупштине СФРЈ, Архиву Југославије, у групи за активу и пасиву имовине бивше СФРЈ у Бриселу. У свим набројаним институцијама радио је на истакнутим или челним радним местима. Пензионисан је 1995. године.

 

Био је члан разних тела органа друштвено-политичких организација, председник Научног већа Института за политичке студије у Београду, председник Друштвеног савета адвокатске коморе Србије, председник Друштвеног савета југословенске смотре „Мермер и звуци“ у Аранђеловцу, председник Издавачког савета дневног листа Експрес политика, потпредседник Савета универзитета „Светозар Марковић“ из Крагујевца и председник Комисије за реформу овог Универзитета, члан Савета Филозофског и правног факултета у Београду, Члан Уређивачког одбора и уредник часописа за правне и друштвене науке „Архив“, председник Комисије за полагање правосудних испита у СР Србији, главни и одговорни уредник часописа „Самоуправно право“, члан Редакционог одбора часописа „Економика“, „Привредни преглед“ ,председник Удружења „Наука и друштво Југославије“, председник Удружења за заштиту животне средине Југославије, председник Савеза архивских радника Југославије, секретар Ловачког савеза Југославије, Секретар СУБНОР-а Југославије, председник Комитета СУБНОР-а Србије и Црне Горе, заменик председника и председник СУБНОР-а Србије и председник Комитета за међународну сарадњу СУБНОР-а Србије.

 

Објавио је преко 280 радова из области правног, уставног и политичког система и савремене историје. Носилац је многобројних домаћих и међународних одликовања и признања за научни и друштвени рад.

 

На комеморативној седници о Миодрагу Зечевићу говорило је више говорника који су истакли личност и дело пријатеља, друга и саборца.  На гробу се од оца опростила кћерка и унук бираним речима, емотивно и песмом Ђуре Јакшића.