ЗАСЕДАЊЕ ПРЕДСЕДНИШТВА МКК У БЕЧУ

 

 Beč У Бечу је 29. и 30. јануара 2015. године одржано заседање Председништва Међународног консултативног комитета организација официра у резерви и пензији (МКК), у коме је Клуб генерала и адмирала Србије (КГАС) стални члан на основу одлуке Скупштине број 29-1 од 28. новембра 2012. године. На заседање су позвани и  присуствовали председник и генерални секретар МКК, потпредседници МКК и представници организација, чланица МКК из 9 земаља: Аустрије, Мађарске, Јордана, Казахстана, Пољске, Србије, Словачке, Русије и Француске.

Испред  КГАС састанку су по позиву присуствовали генерали Видоје Пантелић, председник Скупштине, као потпредседник МКК и Радослав Шкорић, члан Клуба, као секретар регионалног савета МКК за Југоисточну Европу.

Дневни ред заседања је обухватио следећа питања:

 

  1. Усвајање плана рада МКК у 2015. години,
  2. Припрема и одржавање међународне хуманитарне акције „Мисија мира и пријатељства посвећена 70. годишњици победе над фашизмом“,
  3. Регистрација МКК,
  4. Одржавање међународног кинофестивала на тему „За мир без ратова и војних конфликата“,
  5. Одржавање 4. заседања МКК,
  6. Организациона питања, и
  7. Округли сто „Улога и место МКК у супростављању међународном тероризму и екстремизму“ и усвајање текста обраћања учесника заседања Председништва МКК о терористичким актима у Француској у јануару 2015. године.

 

Beč 1

После конструктивне расправе по свакој од тачака дневног реда усвојени су предлози секретариjата са одређеним допунама, по којима ће се одвијати рад МКК у 2015. години.

Прихваћена решења су следећа:

 

1.Усвојен је предлог активности КММ у 2015. години.

  1. Међународна хуманитарна акција „Мисија мира и пријатељства“ биће посвећена 70. годишњици победе над фашизмом и провешће се од 16. до 18. јуна ове године у Паризу, у седишту УНЕСКО. Овај догађај ће се организовати у садејству Француске федерације учесника заграничних операција и међународне асоцијације миротвораца ОУН.
  2. Усвојена је одлука да се регистрација МКК као међународне организације изврши у Паризу у склопу поменутих активности.
  3. У оквиру међународне хуманитарне акције „Мисија мира и пријатељства“ у јуну у Паризу биће проведена и презентација кинофестивала под насловом “ За свет без ратова и војних конфликата“.
  4. Четврто заседање МКК ће се спровести у оквиру хуманитарне акције у Паризу у штабу УНЕСКО, и овим догађајима ће присуствовати само по један представник из сваке организације чланице МКК. Том приликом се очекује пријем три нове организације у стално чланство МКК, као и именовање нових чланова Председништва МКК. У организациони одбор за припрему и спровођења кинофестивала именован је наш члан, генерал мајор Падослав Шкорић.
  5. У Београду ће се крајем марта 2015. одржати промоција документарног филма о спроведеној Међународној научној конференцији „Први светски рат, узроци, последице, поуке и садашњост“ одржаној од 24. – 26. априла 2014. године у Београду, и часописа „Официрско братство“ број 2 – 2014. године посвећеног овој конференцији.
  6. У оквиру округлог стола размотрено је питање улоге и места МКК у супростављању свим облицима међународног тероризма и екстремизма. У расправи је учествовало више присутних чланова, међу којима и генерал Шкорић . Сложили смо се да морамо бити јединствени у залагању за сузбијање основних узрока њихове активизације, економских, социјалних, конфесионалних проблема, проблема младих, корупције у друштву  и слично.

У складу са таквим ставовима једногласно је усвојено саопштење искреног саосећања са целокупним француским народом и родбином погинулих  у оквиру терористичких акција екстремних фанатика у Француској у јануару 2015. године. Истовремено је осуђено извођење било каквих терористичких аката ма где и ма од кога били спроведени, са основном поруком „Не тероризму у савременој крхкој архитектури света“.

 

 

IAC

ИЗЈАВА

УЧЕСНИКА  СЕДНИЦЕ ПРЕДСЕДНИШТВА

МЕЂУНАРОДНОГ КОНСУЛТАТИВНОГ КОМИТЕТА

ОРГАНИЗАЦИЈА РЕЗЕРВНИХ ОФИЦИРА

 

 

Учесници седнице Председништва и представници организација – чланова Међународног консултативног Комитета организација резервних официра (МКК) из земаља Централне Европе, која је одржана у Бечу од 29. до 30. јануара 2015. године, у име свих чланова Комитета упутили су саучешће целом француском народу и свим рођацима погинулих у Француској у терористичкој акцији у јануару 2015. године.

 

Ти трагични догађаји сведоче о неопходности уједињења свих држава на повећању ефикасности сарадње свих држава и народа и свих друштвених организација у борби са међународним тероризмом.

 

Сви чланови Међународног консултативног Комитета организација резервних официра одлучно осуђују било које терористичке активности, без обзира којим мотивима желе да се оправдају, било где и од стране било кога да се остварују.

 

 

Зауставити тероризам у савременој крхкој архитектури света.

 

 

Беч, 30. 01. 2015. г.